Різдво неможливо уявити без ароматних пампухів, що наповнюють дім теплом і святковим настроєм.
Пухкі, золотисті, з повидлом чи корицею — вони є невід’ємною частиною української різдвяної традиції.
Ми зібрали для вас п’ять найкращих різдвяних рецептів пампухів, серед яких знайдуться і класичні, і більш сучасні варіанти. Обирайте свій — і нехай дім наповниться святковим ароматом!
1. Класичні дріжджові пампухи з повидлом
Інгредієнти:
500 г борошна
250 мл теплого молока
2 яйця
70 г цукру
60 г вершкового масла
20 г свіжих дріжджів
щіпка солі
улюблене повидло (сливове чи повидло з троянди)
олія для смаження
Приготування:
Дріжджі розчинити в теплому молоці з ложкою цукру й залишити на 10 хвилин.
Додати яйця, масло, цукор і сіль, замісити тісто з борошном.
Накрити й залишити на годину — тісто має подвоїтися.
Розкачати пласт товщиною 1,5–2 см, вирізати кружальця.
На половину кружалець викласти повидло, накрити іншими й защипнути краї.
Дати підійти ще 20 хвилин.
Смажити у добре розігрітій олії до золотистості.
Обсипати цукровою пудрою.
2. Пампухи на кефірі — швидкі й пишні
Це варіант для тих, хто хоче приготувати пампухи без довгого очікування.
Інгредієнти:
500 мл кефіру
2 яйця
4 ст. л. цукру
1 ч. л. соди
600–650 г борошна
ванільний цукор
олія для смаження
Приготування:
Змішати кефір, яйця, цукор і ваніль.
Додати соду та поступово всипати борошно — має вийти м’яке, але не липке тісто.
Розкачати пласт і вирізати пампушки.
Смажити в олії на середньому вогні.
Порада: їх можна робити і з начинкою, і без — подаючи з медом або варенням.
3. Різдвяні печені пампухи з корицею
Смачний і трохи корисніший варіант — пампухи, запечені в духовці.
Інгредієнти:
400 г борошна
200 мл теплого молока
50 г масла
1 яйце
1 ст. л. цукру
15 г дріжджів
кориця, мед або карамель для поливання
Приготування:
Замісити м’яке дріжджове тісто та дати йому піднятися.
Сформувати кульки, викласти на деко.
Дати підійти 20 хвилин.
Випікати при 180°C 18–20 хвилин.
Полити медово-коричним соусом.
Смак: менш жирні, ніжні, ароматні — ідеальні для святкового столу.
4. Сирні пампухи — швидкі та надзвичайно пухкі
Ці пампухи підкорюють з першого шматочка.
Інгредієнти:
300 г домашнього сиру
2 яйця
3 ст. л. цукру
щіпка ванілі
1 ч. л. соди
300–350 г борошна
Приготування:
Перетерти сир, додати яйця й цукор.
Вмішати борошно із содою.
Сформувати невеликі кульки.
Смажити в глибокій олії до золотистості.
Особливість: ці пампухи дуже пишні й солодкуваті, тому їх часто подають з пудрою чи згущеним молоком.
5. Пампухи з трояндовим конфітюром — святкова класика Львова
У Львові на Різдво пампухи з начинкою з троянди — символ свята. Ароматні, м’які, з характерним рожевим смаком.
Інгредієнти:
500 г борошна
250 мл молока
2 яйця
70 г масла
50 г цукру
дріжджі
трояндовий конфітюр або рожеве варення
Приготування:
Замісити класичне дріжджове тісто.
Вирізати кружальця й начинити густим конфітюром.
Дати тісту підійти повторно.
Смажити до золотистої скоринки.
Атмосфера: ці пампухи пахнуть Різдвом так, як у бабусиній хаті.
Поради для ідеальних пампухів:
олія має бути добре розігріта — тоді пампухи не вбиратимуть зайвий жир;
начинка повинна бути густою, щоб не витікала;
після смаження пампухи краще викладати на паперові рушники;
для рівного підйому накривайте тісто рушником та уникайте протягів;
пампухи найсмачніші свіжими — подавайте одразу після приготування.