“Нотаріуси” закатають в асфальт 20 мільйонів від Євросоюзу

19 липня міськрада Старого Самбора уклала договір на ремонт вулиць із «Бізнес-Асістанс Україна». Вартість угоди – 19 мільйонів 702 тис. грн. Фірма, яка будуватиме дороги, ще рік тому займалась… нотаріатом. Про це розповідає Ірина Салій з Центру Політичних Студій та Аналітики.

Свій перший тендер на мільйон підприємство виграло у червні цього року на ремонті дороги у селі Зимна Вода Львівської області. А вже за місяць на «Бізнес-Асістанс» чекав більший куш – майже 20 мільйонів гривень у Старому Самборі, теж на Львівщині.

Фірма «Бізнес-Асістанс Україна» відома тим, як пишуть «Наші гроші», що тільки півроку тому змінила профіль діяльності, а до того займалася нотаріатом.

В обох тендерах фірма мала одного і того ж конкурента – ТОВ “Салон “Архітектура. Будівництво. Дизайн”, чиїми засновниками є член “Фронту змін” Максим Потюк та Валерій Потюк, начальник управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей Львівської ОДА.

«Ми придивилися до закупівель Зимноводівської сільради і помітили, що вулиця Крип’якевича була збудована тільки півтора року тому фірмою «Білдерпоінт». За даними ЄДР, засновниця «Білдерпоінт» - Бабич Марія Дмитрівна, директор – Бабич Вадим Володимирович.

Під час отримання ліцензії «Бізнес-Асістанс» вказала адресу – вул. Сихівська 7, кв. 60. Квартира зареєстрована на  директора фірми «Білдерпоінт» - Вадима Бабича. Відомо, що фактична адреса «Білдерпоінт» збігається із адресою «Бізнес-Асістанс» - Львів, вулиця Смаль-Стоцького 1, к.28, офіс 316. Так ми остаточно переконалися у пов’язаності обох підприємств», - пише Ірина Салій.

За капітальний ремонт дороги у Зимних водах запросили на мільйон більше, ніж за її будівництво. Колишні нотаріуси вручну розберуть бетонне покриття, яке їхні сусіди по офісу вистилали півтора року тому, і заново укладуть асфальт, зроблять розмітку. Також на вулиці облаштують тротуари і пішохідні доріжки, встановлять дорожні знаки.

Новачки, схоже, вже перейшли у професійну лігу – їхній липневий тендер на майже 20 мільйонів гривень передбачає реконструкцію аж чотирьох вулиць у Старому Самборі – Вітовського, Листопадової, Садової і Ровдича. Фінансування з місцевого бюджету – це кошти Євросоюзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща - Білорусь - Україна на 2007 – 2013 рр.

Фірми-учасниці закупівель на ремонт доріг мають пред’являти замовнику довідку про виконання аналогічних робіт. На тендер ремонту дороги в Зимній Воді вимагалося підтвердити досвід роботи за останні три роки, у Старому Самборі запросили не менше 2 копій договорів та листів-відгуків про роботи за 2011 чи 2012 рік.

Проте щасливиця «Бізнес-Асістанс» не мала потрібного досвіду роботи. Як пишуть «Наші гроші», півроку тому «Бізнес-Ассістанс» надавала нотаріальні послуги і отримала ліцензію у грудні 2012 року.

До появи на сцені «Бізнес-Асістанс» фірма Потюка вже підіграла її “сестрі” у жовтні 2012 року на ремонті вулиці в Городоцькому районі Львівщини. Тоді «Білдерпоінт» виграла тендер на 8 мільйонів завдяки різниці у 10 тисяч гривень і договір на 150 тис. завдяки різниці у 4 тисячі.

«Із 2013 естафета перейшла до «Бізнес-Асістанс» - тепер фірма чиновника Львівської ОДА підігрує їй. А «Білдерпоінт» взяла затяжну паузу – жодного тендеру від початку 2013 року.

Фірма працівника ОДА має на своєму рахунку тільки одну виграну закупівлю. Офіційно все виглядає так, що її постійно обігрує один і той же конкурент. За інформацією сайту «Закупівлі», її участь у тендерах за останні два роки – це гра на пару із «Білдерпоінт» і тепер «Бізнес-Асістанс», - резюмує І.Салій.

Новини компаній
13:00, Вчора