Мільйони коштів на цільові програми Львівщини використовують неефективно

Львівська облдержадміністрація неякісно виконує обласні цільові програми, що фінансуються з обласного бюджету. Окрім того, з бюджету окремо витрачають кошти на роботи, які працівники управлінь мали б виконувати в рамках своїх повноважень. Про це заявила депутат Львівської облради від фракції «Фронт змін» Ганна Костюк.

За її словами, управління та відділи ОДА починають виконувати програми в останні два місці року, щоб використати кошти. Протягом всього року програми не виконуються і не аналізуються.

«Дивує ситуація, що деякі управління пів року погоджують програми, а потім виконують заходи на мільйон і все це в листопаді. Можна констатувати факт, що продовжується практика попередніх років - інформація про виконання програм, перетворилася у формальність. Основним результатом для виконавців і надалі є використання коштів, а не досягнення мети програми», - зазначила Г. Костюк.

Іншою проблемою є ефективність використання коштів. Часто кошти по програмах на певні заходи (державні свята, мистецькі фестивалі), одночасно проводяться різними управліннями і в той же час неузгоджені між собою, що призводить до перевитрат бюджетних коштів.

«Деякі заходи - як то збір інформації, створення презентації у програмі Power Point (яка є програмою рівня учня 6 класу), що входить до безпосередніх посадових обов’язків працівників управлінь, чомусь фінансуються окремо із програм», - говорить депутат.

За її словами, іноді вартість послуг закладена у програмах просто шокує. Зокрема, управління з питань Євро 2012 - розробка буклету становить 48 тис. грн, тобто за 48 сторінок по 1 тис за сторінку без друку. 88 тис. на розробку макетів, 99 тис. грн. використано на збір інформації по міських та сільських населених пунктах, (кошторис №3978) управління Євро 2012.

Цю інформацію можна зібрати через управління статистики або районні адміністрації. І це мали б виконувати працівники управління протягом свого робочого дня.

В загальному на друк із усіх програм назбирується більше двох мільйонів грн. Окрема "благодатна" стаття витрат – оренда різного роду обладнання та техніки більше 1 млн. 800 тис. грн.«Таких фактів можна наводити по кожній програмі безліч, про жодну економію коштів не йдеться, складається враження, що управління зацікавленні у придбанні найдорожчих товарів та послуг», - додала Г. Костюк.

Джерело фото: limerickdiocese.org