На Львівщині з травня зареєстровано 222 хворих на кір

З початку року у Львівській області зареєстровано 222 випадки захворюваності на кір, зокрема серед дітей – 130 випадки.

Як повідомила ZAXID.NET завідувач епідвідділу Львівської обласної СЕС Наталія Тімко, випадки захворюваності на кір почали реєструвати в області ще з травня 2011 року, при тому, що у 2009-2010 року не було жодного такого випадку. Загалом ця хвороба відмічається майже по всій області. На сьогодні зафіксовані випадки на 22 адміністративних територіях Львівщини. Найвища захворюваність зафіксована у Львові, Пустомитівському, Миколаївському, Турківському, Жовківському районах.

У СЕС відзначають, що в області спостерігається зростання захворюваності на кір.

За віковим розподілом серед захворілих дітей: 3,2% - діти до 1 року, 40,3% - 1-4 роки, 20,2% - 5-9 років, 13,7% - 10-14 років, 22,6% - 15-17 років. 41,4% з числа усіх захворілих особи старше 18 років.

Наталія Тімко прокоментувала ZAXID.NET, що припущення про занесення кору на Івано-Франківщину двома студентами, які навчаються у м. Стрий Львівської області, може бути вірогідним. «Є зареєстровані випадки захворюваності на кір і в Стрийському районі, і в самому Стрию. Взагалі захворюваність на кір – високозаразна. Заразитися можна на вулиці, в транспорті, в установі, будь-де. Якщо у залі сидить 100 осіб, які не хворіли на кір раніше, і зайде хвора особа, то 99 осіб, які є в залі, захворіють. Абсолютно ймовірно, що після захворюваності у Стрию, ті, хто поїхали на Івано-Франківщину, завезли кір туди. Інкубаційний період – 21 день, немає жодних клінічних симптомів, а людина є заразна».

«Зараз, коли є підвищена настороженість на кір, осібз ознаками будь-яких інфекційних захворювань не слід допускати до перебування в організованих колективах. Це стосується і студентів, і школярів, і дитсадків, і педагогів, – прокоментувала Н.Тімко. - Медики повинні оглядати дітей у тих колективах, де зареєстровано хоча б один випадок кору. Необхідно своєчасно виявляти та ізолювати таких дітей і призначати їм адекватне лікування. Якщо в колективі хтось захворів на кір, то вводиться на 21 день карантин. Група не приймає участі у масових заходах, ізолюється від інших груп – окремо має ходити на перерву і в їдальню тощо. Слід посилювати дезінфекційний режим, має бути часте провітрювання та миття поверхонь з дезінфікуючими засобами».

Нагадаємо, що на 2 грудня в Івано-Франківській області було зафіксовано 71 випадок захворювання на кір серед дітей та підлітків. Як зазначали медики, кір в область завезли 2 студенти, які навчаються в Стрию Львівської області.

Кір - хвороба, викликана вірусом роду Morbillivirus, гостре вірусне захворювання, яке характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон'юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці щоки і папулезно-плямистим висипом на шкірі.