Львів’янин одягнув на свій мотоцикл … шубу, яку майстриня в’язала три місяці (ФОТО)

У колекції ретромотоциклів львів'янина Остапа Бойко є оди , якому точно не холодно взимку: його одягли в в'язаний наряд. Раритетна техніка десять років пролежала в болоті, тому реставрації не підлягала. «Мотоцикл в шубі» взяв участь у виставці ретроавтомобілів, а зараз прикрашає інтер'єр магазину джинсового і в'язаного одягу у Львові. Про це пише Взгляд.

Остап Бойко за кілька років назбирав півсотні ретромотоціклов і мопедів. «Мінськ» 1950 -х років йому передали хлопці з пункту прийому металобрухту.

- А перед цим він з десяток років лежав у якомусь болоті. Ті, хто притягнув його здавати на метал, намагалися розібрати і розбили мотор, - розповідає колекціонер. - Реставрації не підлягав, а зберегти хотілося, тому вирішив одягнути його у в'язані речі. Мотоцикл повністю проіржавів, довелося покрити лаком. Одежини для кожної деталі в'язала львівська майстриня Божена Городницька, яка займається ярнбомбінгом - в'язана альтернатива міському графіті. На її рахунку обв'язані стовбури кленів на проспекті ім. Шевченка, алея, прикрашена в'язаними прапорами країн - учасниць Євро - 2012.

- Остап побачив в інтернеті яскраво -рожевий в'язаний мотоцикл американки Терези Ханіуелл і захотів схожий, - розповідає Божена. - Привів мене в гараж, де стіна була завішана різнокольоровими светрами - він їх скуповував на секонд -хенді. Хотів, щоб я вирізала деталі і обклеїла мотоцикл. Переконала його, що краще в'язати з нуля.

Дівчина взяла шматок зеленої фарби з мотоцикла і до нього підбирала нитки за кольором. Потім три місяці вечорами обв'язувала кожну деталь.

- Мені привезли розібраний по частинах мотоцикл - і квартира перетворилася на гараж. Затискала деталь між колін і в'язала, а по підлозі текло машинне масло. Всі ноги були в синцях. У сидінні вшила намиста, щоб пухирці виглядали об'ємно. Залишили без в'язки тільки колеса і розбитий двигун. Тому назвали роботу «Розбите серце».

Перший вихід у світ у виїзного «Мінська » відбувся влітку на фестивалі ретроавтомобілів. Глядачі реагували бурхливо: дами норовили сфотографуватися. Зараз мотоцикл виставили в магазині одягу на ринку «Південний». Власники торгової точки - знайомі Остапа по авто -фан- клубу «ЗАЗ -Козак», тому взяли раритет на зберігання в теплі і сухості, а заодно і для залучення покупців.

- Усі, хто вперше приходить за покупками, спочатку роздивляються товар. Але як тільки звертають увагу на мотоцикл, завмирають на кілька хвилин, - розповідає Остап. - Це справді видовище: посередині магазину поставили велику дерев'яну котушку від дроту, а на ній - наш експонат, від якого тягнуться шкіряні ремені в сторони.

Остап планує продовжити серію виїзних мотоциклів і навіть, можливо, відкрити музей такої техніки. На черзі поки три раритету. Один з них - моторолер «Вятка», якому вже придумали нове ім'я «Вязатка». Його одягнуть у фінському стилі: ялинки, сніжинки, олені. Але техніку ще треба розібрати і привести в порядок.