К. Грищенко завітав на Форум видавців і запевнив, що це історичний спадкоємець книговидавництва в Україні (ФОТО)

Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко спільно з Міністром культури і національної спадщини Республіки Польща Богданом Здроєвським 12 вересня взяли участь в урочистому відкритті 20 ювілейного Форуму видавців у Львові.

«Я дуже ради, що в нас в Україні є такий знаковий захід, який об’єднує так багато цікавих і важливих подій. Така честь для приймаючого міста Львова – не випадковість», – сказав у вітальному слові К.Грищенко. – «Мимоволі спадають на думку часи, коли Львів був рушійною силою книговидавництва на східнослов’янських землях. Цьогоріч ми відзначаємо 440 років з дня заснування у Львові першої друкарні. Саме у цьому місті Іван Федоров знайшов розуміння того, що завдяки друкованій книзі кардинально зміниться шлях історія. Тому з впевненістю можу сказати, що Форум видавців у Львові – це історичний спадкоємець книговидавництва в Україні», – наголосив К. Грищенко.

За словами Віце-прем’єр-міністра щорічно формат книжкового Форуму стає все більш цікавим. Зокрема, Костянтин Грищенко зазначив, що цього року вперше запроваджено інститут країни – почесного гостя.

«З приємністю хочу відзначити, що таким гостем ювілейного Форуму є Республіка Польща, з якою Україну пов’язують спільні європейські цінності», – сказав К.Грищенко.

Водночас Міністр культури і національної спадщини Республіки Польща Богдан Здроєвський у своєму вітальному слові подякував за це день, що присвячений книжці: «Хочеться, аби це був не лише якийсь час, але й увесь рік, адже книга – це космос, це можливість розуміти інших людей, це свобода», – сказав Б. Здороєвський.

Окрім того, на думку Б. Здроєвського, вкрай важливо сьогодні привчати до читання саме дітей, адже читання починається з родини. За його словами, у Львові під час проведення Форуму видавців відбувається не лише огляд експозицій, але й обговорюють такі важливі теми, як якість книги та читання.