Бізнесмени Львова допомагають чи нищать пам’ятки архітектури своїми ресторанами? Скандал з тазіками на вул. Сербській (ФОТО)

Довкола фасаду кам'яниці Петровичівській 16 ст, яка є пам'яткою архітектури, тривалий час точаться дискусії. Там «Майстерня шоколаду» від холдингу «!Фест», встановила металеві скульптури у вигляді ванни і тазиків. Львів'яни ініціативі власників, яким віддали приміщення ЮНЕСКО в оренду, не задоволені. Тим часом співвласник холдингу «!Фест» Юрій Назарук стверджує, що зробили усі необхідні документи і провели повну реконструкцію цієї пам’ятки. А міський голова Андрій Садовий, який сьогодні прийшов з відпустки, каже, що має бути дотриманий паспорт фасаду.

Як раніше інформував 032.ua львів’яни від такої ініціативи не в захваті: « Таке враження, що у Львові перестали цінувати архітектурну спадщину, все здають в оренду, а власники вже, що хочуть те й роблять. От прогулятись містом то можна побачити, що навіть власники магазинів фарбують колір фасаду під той, який їм потрібно. А тут взагалі попричіпляли якісь ванни на стіни, і зробили з пам’ятки архітектури посміховисько», - скаржиться львів’янин, пан Дмитро.

 

«Цей будинок був колись запроектований, і є паспорт фасаду, як він має виглядати. Це надбання не тільки громади міста, це надбання країни і світи, тому до цього треба дуже серйозно відноситись. Як тимчасовий перформанс, щоби більше туристів це побачило, ще можна це допустити. Але на перспективу має бути дотриманий паспорт фасаду, тому що це є зона ЮНЕСКО, і ніхто не має права її порушувати.

Я вивчу цю ситуацію і, думаю, що ми достатньо оперативно приймемо якісне компромісне рішення, щоб бізнес розвивався і архітектурна спадщина міста Львова також була збережена», - повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Свою позицію співвласник холдингу «!Фест» Юрій Назарук розмістив на сторінці у Фейсбук, де пояснив чому з’явилися металеві конструкції на будинку №3, що на вулиці Сербській:

«В силу того, шо багато що пишуть останньо про нашу майстерню шоколаду, і активно звинувачують у всіх гріхах, мушу хоч в себе на сторінці написати нашу позицію. Так от Майстерня Шоколаду купила цей будинок декілька років тому і він, як і багато інших перебував у жалюгідному аварійному стані- вочевидь за багато років вдало допильнований нашими охоронцями Львова.

Відповідно ми зробили усі необхідні документи і провели повну реконструкцію цієї памятки- Прошу відзначити за власні кошти і це далеко немалі гроші.

 

На сьогодні завершується остання фаза проекту загальної реконструкції, яка включає в себе і оздоблення фасаду. І та стадія ше не закінчена. Навіть якшо через 50 чи 100 років цей будинок змінить призначення та камяниця залишиться у доброму стані, бо те шо висить на стіні, як легко почепити так і легко зняти. І ніхто з тих захисників та писак не згадав про те ,що ми за свої приватні кошти врятували камяницю, яку ми могли втратити.

Пильне око любителів Львова не помічає й те шо за стіною камяниці – півкварталу розбомблено і затоплено водою- їх цікавить шо ж той ненависний фест почіпить знову для того шоб розважати туристів і заробляти гроші. І більше того Фест дійсно заробляє гроші на тих проектах, які є успішними, до котрих майстерня шоколаду теж належить. Більше того люди туди ходять по власній волі- ніхто їх не заставляє шось там купувати- вони це роблять для власного задоволення.

А за які ж гроші ВИ збираєтесь відновлювати памятки у свому улюбленому Львові? Виділить міська влада? Янукович пришле ? чи свобода з регіонами раптом почнуть рятувати памятки у Львові? Хіба то не найкраща ситуація коли люди котрі живуть в цьому місті – здатні зробити успішний бізнес і зароблені кошти вкласти в своє рідне місто! Мені здається шо про це і йдеться - коли ми говоримо про успішне- незалежне місто Львів, яке не має стояти раком випрошуючи черговий грант на шось – а саме здатне генерувати те шо йому потрібно і себе забезпечувати.

Аналогічна ситуація в нас була по багатьох об'єктах: площа Ринок 10, Вірменська 20 – ті всі будинки фактично валились і потребували шалених капіталовкладень. Більше того на ринку це міська будівля- і нам ше багато років працювати аби відбити гроші вкладені для порятунку цих обєктів. Тому ми й не беремо участі в дискусіях з тими горе захисниками. Бо в нас різна діяльність- ми відновлюєм, створюєм нові проекти- робочі місця, зрештою займаємось бізнесом, шо в цій державі вже непросто, і як бізнес структура ризикуємо і можемо заробляти – а для тих всіх пацюків, салюків, вже бачу і матисів, та інших – основне аби був конфлікт – аби вони могли висловити свою унікальну думку- розказати всім , як вони люблять місто – як вже багато років його рятуют- і як то так, ми до них не прийшли і не порадились – бо вони виявляється громадскість. Але ви панове ні копійки власних коштів, ресурсів не вклали в жодну памятку і не вкладете! Бо Львів Ви любите вірутально- а ше більше любите себе – любімих! Приходите до хати і чекаєте випуску новин – шоб глянути: як я гарно прокометував і підісрав Фесту або шо пять хвилин заглядаєте в фейсбук скільки коментів вже під моїм рятунковим постом.І це робить вас такими важними спеціялістами. А заробити гроші і вкласти їх в будинок, який навіть не є твоїм – це Вам не лайки збирати мяко кажучи! Ось тому ми йдемо з вами різними шляхами і в нас насправді різні дискусії . І Слава Богу шо в тому місці – людей котрі роблят реальні справи, щороку стає більше- шо пророкує йому добре майбутнє ! так шо зустрінемось в майстерні шоколаду(як доробимо)».

 

 

 

 

 

 

 

 

Новини компаній
13:00, Вчора