Цього року на Львівщині виявили рак грудної залози майже у 700 осіб

Медики рекомендують жінкам віком до 40 років раз на рік робити УЗД грудей, а жінкам після 40 років – мамографію.

Як розповів заступник генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль, цьогоріч у Львівській області вперше рак грудної залози виявили вже у 677 осіб.

«На Львівщині за 9 місяців 2023 року у 677 осіб вперше виявлено діагноз рак грудної залози, з них у 44 осіб була IV стадія раку. Загалом на обліку в області перебуває 10 967 осіб. В 2023 році спеціалізоване лікування отримали 2 310 осіб, з них 48 осіб – хірургічним методом, 288 – комбінованим чи комплексним. За поточний рік зареєстровано 166 летальні випадки. Нагадую, що регулярні самообстеження грудей, щорічний огляд у лікаря та щорічні мамографії є важливими інструментами виявлення раку грудної залози, особливо раннього виявлення, коли рак легше піддається лікуванню. Це важливо аби мешканці приходили та обстежувались, тому що вчасне виявлення може врятувати життя», – зазначив Орест Тріль.

Рак грудної залози набагато частіше зустрічається у жінок, ця недуга також вражає чоловіків. Але недостатня обізнаність і стигматизація можуть бути перешкодами для виявлення та догляду.

Рак грудної залози виникає, коли деякі клітини грудної залози починають аномально рости. Ці клітини діляться швидше, ніж здорові клітини, і продовжують накопичуватися, утворюючи грудку або масу. Клітини можуть поширюватися (метастазувати) через груди до лімфатичних вузлів або інших частин тіла.

Ознаки та симптоми раку грудної залози можуть включати:

  • Ущільнення або потовщення грудної залози, яке на дотик відрізняється від навколишніх тканин; Зміна розміру, форми або зовнішнього вигляду грудей; Лущення або утворення кірочок пігментованої ділянки шкіри навколо соска (ареоли) або шкіри грудей; Почервоніння або ямки на грудях, як шкірка апельсина.
  • Двома найбільшими факторами ризику розвитку раку грудної залози є жіноча стать та дорослішання. Ці фактори важко змінити, але можна змінити інші фактори ризику, такі як куріння, вживання алкоголю та відсутність регулярних фізичних вправ.

Читайте також: Прибрати зайві витрати: у Львові скорегували або зупинили 8% закупівель