Як в Україні збираються розвивати службу екстреної медичної допомоги

Фото ілюстративне: 032.ua

12 вересня, у Всесвітній день екстреної медичної допомоги, міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про те, як збираються розвивати цю службу в Україні. З його слів, Міністерство планує комплексно розбудовувати екстрену медичну допомогу. 

Як повідомив посадовець під час ранкового брифінгу, розвиватимуть службу за такими критеріями: час доїзду, робота диспетчерських служб, професіоналізм кадрів. Є встановлений норматив щодо часу доїзду автомобілів ЕМД до пацієнта. Але за цим нормативом виконують лише 31% викликів. До кінця 2021 року цей показник хочуть підняти до 60%, у 2022 - до 75%, а у 2023 - до 85%.

За словами Максима Степанова, 2021 року змінять алгоритм диспетчеризації. Усі виклики "швидкої" поділятимуть на чотири типи: критичний, екстрений, невідкладний і непрофільний. Окрім цього, наступного року запровадять принцип екстериторіальності, тобто міжобласних виїздів бригад ЕМД. Переглядають також систему маршрутизації пацієнтів.

Для працівників "швидкої" обіцяють підняти виплати з держбюджету. Кошти підуть на підвищення зарплат працівників ЕМД, щоб лікарі мали не менше 20 тис. грн, фельдшери - до 17 тис. грн. Оновлюють також автопарк: до кінця 2020 року планують купити близько 400 карет "швидкої", наступного року - 700 і таку ж кількість у 2022 році.

Нагадаємо, впродовж останніх років на злобі дня майже постійно було питання екстреної медичної допомоги. Змін потребують як рухомий склад, так і система оплати праці у галузі. Масштабний протест виник у 2019 році, коли медики "швидкої" у Львові погрожували "італійським страйком", якщо влада не підніме їм зарплату та не змінить алгоритм прийому викликів. Детальніше про це читайте ТУТ.

Читайте також: Кількість хворих на коронавірус у Львові та області станом на 12 вересня

Новини компаній
13:00, Вчора