Як у Львові колись святкували Новий рік та Різдво: 10 раритетних фото

032.ua продовжує серію матеріалів про історію міста Лева. Ми уже розповідали про те, як одягалися львів’яни, якою колись була зима у Львові та яким місто було у 90-х. Цього разу пропонуємо добірку ретро-світлин, які розповідають про традиції та атмосферу новорічно-різдвяних свят у Львові 50 та навіть 100 років тому.

Веселих свят. 1900 р.

Перші новорічні ялинки мешканці Львові та Галичини почали встановлювати у своїх оселях ще у ХІХ столітті. Проте, й до цього часу на Різдво будинки прикрашали ялинковими гілочками. Називати святкову ялинку тоді було прийнято швидше різдвяною, а не новорічною, адже раніше її встановлювали саме напередодні Різдва.

Читайте також: На які маршрути у Львові можуть запустити великі автобуси

Веселих свят, 1920-1930 рр.

З приходом радянської влади встановлювати ялинку спершу заборонили, пояснюючи це релігійним і буржуазним звичаєм. Втім, пізніше зелену красуню почали сприймати та позиціонувати лише як новорічний атрибут, тож про заборону забули.

Новорічна ялинка на проспекті Леніна (Свободи) поруч з Оперним театром. Фото 1949 року

Новорічна ялинка на проспекті Леніна, на місці пам’ятника Яну III Собєському. Тепер тут розміщений монумент Т. Шевченку. Фото 1955 року

Різні казкові персонажі теж складали компанію Діду Морозу під ялинкою. Хлопчик на глобусі ніс прапор щастя з року в рік, змінюючи лише цифри на грудях

На Різдво також було прийнято ставити під образами Дідуха – символ родинного затишку й тепла. Цей звичай зберігся і дотепер. У радянські часи львів’яни здебільшого вдома, але все-таки потайки відзначали Святвечір, колядки були під забороною.

У 1972 році інтелігенція Львова зібралася, аби вшанувати українські традиції та своїми співами прославити народження Божого дитяти.

Через декілька днів їх було покарано, деякі навіть поплатилися своєю волею. Здавалось, що українська коляда вже ніколи не буде лунати на вулицях, проте 1989 року у Львові знову зібралися представники інтелігенції, котрі заколядували на повний голос.

Група колядників у помешканні Олени Антонів фотографуються перед тим, як вирушити на вулиці міста. Фото 1972 р.

Ініціатором проведення вертепу у Львові стала дисидентка Олена Антонів. Протягом 12-14 січня у всіх учасників коляди були проведені обшуки, а декого з них навіть ув’язнили: "за виготовлення, розповсюдження, зберігання літератури наклепницького характеру, участі у вертепах, ворожому ставленні до радянської соціалістичної системи".

Славнозвісна коляда 1972 року

ПерегляДАЮЧИ фотографії коляди 1972 та 1989 років, можна відчути атмосферу Різдва, яка тоді панувала у Львові:

Львівський вертеп 1989 р. Автор фото Михайло Курило

Львівський вертеп 1989 р. Автор фото Михайло Курило

Львівський вертеп 1989 р. Автор фото Михайло Курило

Читайте також: Львів'яни, якими варто пишатися, за підсумками 2019 року, - ПЕРЕЛІК

За матеріалами Фотографії старого Львовa та www.lvivcenter.org

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється.