• Головна
  • Чи буде нове дихання у львівського «Спартака»? Погляд громади.
Суботня розмова
15:00, 12 вересня 2015 р.

Чи буде нове дихання у львівського «Спартака»? Погляд громади.

Суботня розмова

Палац спорту «Україна», тодішній «Спартак», що у Львові на вулиці Мельника, 18, поволі доживає своє існування. Принаймі так заявляють громадські активісти. Адже нещодавно спортивна споруда області перетворилася на Товариство з обмеженою відповідальністю. Фактично установа переходить із комунальної у приватну власність.

Профспілка, на балансі якої знаходився палац спорту, не порадилась із громадою перед тим, як приймати рішення щодо перетворення у ТзОВ та передачі будівлі у приватні руки

Так, вважає і керівник громадської організації «САМІ», голова комісії сім'ї, молоді та спорту громадської ради при ЛОДА Андрій Породко. На його думку, ситуація щодо переведення спортивного комплексу у ТзОВ є надзвичайно складною та неправильною. Оскільки, Профспілка, на балансі якої знаходився палац спорту, не порадилась із громадою перед тим, як приймати рішення щодо перетворення у ТзОВ та передачі будівлі у приватні руки.

«Я чомусь не вірю в те, що там зроблять якийсь спортивний комплекс із доступом для людей. Є різні чутки, вони не підтвержені. Але, дехто говорить, що там буде виставковий зал, а не спортивний зал чи комплекс. Або буде там житловий масив або невеличкий житловий квартал. Тому перехід спортивного комплексу у приватні руки – це вже навіть не юридичне, а питання часу», – каже Андрій Породко.

Відповідну інформацію вже не приховує й Роман Дацко, директор об’єднання профспілок Львівщини. «Хоча він на декількох засіданнях обіцяв в присутності найповажнішого спортивного середовища Львівської області, що не продасть палац спорту, не зважаючи на те, що немає коштів на його ремонт та утримання. Але цього не сталось, – зауважує Андрій Породко. – Я розумію, що «Спартак» є у поганому стані, дах в нього сипеться і він потребує ремонту. Але, на мою думку, хороший керівник чи менеджер мав би шукати методи вирішення проблеми.

До прикладу, директор Училища фізичної культури був готовий взяти спортивний комплекс на баланс закладу і ним займатись.Аби там готувалися майбутні наші спортсмени, наше майбутнє України, але Профспілку чомусь такий варіант не влаштовував».

Колись Палац спорту «Україна» будували для великого тенісу. Зараз там займається понад 160 учнів, при цьому основну частку приміщення займають орендарі, яких станом на сьогодні вже більше 20-ти. Відповідно у приміщенні регулярно відбуваються комерційні виставки, діють магазини спорту, ремонту взуття, кафе, перукарні, сауни тощо. Вони також не очікували неприємної звістки про перехід установи у ТзОВ.

Дізналась про це і директор спортивно-оздоровчого комплексу «Спартак» Олеся Бень. Вони працюють за типовим договором із Профспілкою, винаймаючи приміщення у Палаці спорту «Україна».

До них, як і усіх орендарів надійшов лист про те, що 5.08.15 року виконавчий комітет ОПЛ постановив реорганізацію Палацу спорту «Україна» – спортивний заклад об’єднання профспілок Львівщини шляхом перетворення його у ТзОВ.

За словами Олесі Бень, ніхто не знає, що тепер далі буде і чого очікувати.

«Ми йдемо на зустріч молоді, аби розвивати спорт. Підтримки від держави ми не маємо, тому доводиться робити все власним коштом. Наприклад, нами був зроблений ремонт – роздягалок, душових та туалетів. А близько 90% комунальних послуг оплачується орендарями, які орендують приміщення цього закладу.

В нас працює школа тенісу, проводяться міжнародні змагання, і враховуючи те, що у районі є багато діточок, установа має право на існування», – зауважує Олеся Бень.

Також вона додала, що палац спорту важко буде зробити банкрутом, оскільки, є багато орендарів, які вчасно оплачують за приміщення. Тому пані Олеся як і більшість орендарів, готова робити вкладення, навіть брати кредити, аби тільки розвивати установу, щоб її не продали.

Погляд влади Львівщини на ситуацію, що склалась також не позитивний. На думку, голови постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослава Качмарика, об’єднання профспілок Львівщини пішло не найкращим шляхом.

«Так, дійсно відбулись такі дії, що призвели до переходу Палацу спорту «Україна» у Товариство з обмеженою відповідальністю. На жаль, явно це робиться не для того… Це є погано, напевно треба шукати власні ресурси, а не вчиняти подібні дії. Я особисто, як член профспілки, схвильований цією ситуацією», – зазначає Ярослав Качмарик.

Громадськість на цьому зупинятись не буде, зокрема, як заявляє голова комісії сім'ї, молоді та спорту громадської ради при ЛОДА Андрій Породко, вони й надалі слідкуватимуть за тим, щоб приміщення Палацу спорту «Україна» не стало житловим комплексом або чимось іншим, а працювало на благо розвитку спортивної спільноти області та виховувало нових чемпіонів України. Але чи дозволить це влада?

Автор: Ольга Мельник

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032_ua #палац_спорту_Україна #Спартак #Андрій_Породко
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,34
39,38
EUR
42,75
42,90
PLN
9,89
9,91
Оголошення
live comments feed...