• Головна
  • Жодних змін в оплаті лікарняних на сьогодні не внесено. Є лише проекти
13:14, 12 листопада 2011 р.

Жодних змін в оплаті лікарняних на сьогодні не внесено. Є лише проекти

Жодних законодавчих змін щодо оплати лікарняних на сьогодні не внесено. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності виплачує допомогу з тимчасової непрацездатності відповідно до закону, прийнятого ще у 2001 році. Останні зміни до цього закону вступили в дію з 1 січня 2011 року.

Про це  у коментарі ЗІКу повідомив заступник завідувача юридичного відділу виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Іваськевич.

За його словами, інформація, поширена в ЗМІ, щодо змін в оплаті лікарняних неправдива, оскільки йдеться лише про проекти законів та проекти постанов Кабміну, які на сьогодні не прийняті та не вступили в дію.

«Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності виплачує допомогу з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» №2240, прийнятого у 2001 році. До нього було внесень низку змін. Останні зміни були внесені законом про єдиний соціальний внесок (внесені у липні 2010 року, вступили в дію з 1 січня 2011 року). Це стосується того, що зараз Пенсійний фонд здійснює збір внесків на всі види загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі на соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності. Після цього жодних змін у закон №2040 внесено не було», – повідомив Іваськевич.

У той час, за його словами, є низка проектів змін до законодавства. «Деякі з них уже пройшли перше читання, друге. Але ці проекти поки що не проголосовані в цілому, тому говорити про них, що це є доконаний факт, зарано», – наголосив юрист.

За його словами, дійсно є проект змін до постанови Кабміну щодо змін оплати 5 днів втрати працездатності. «Відповідно до постанови Кабміну, перші 5 днів втрати працездатності оплачуються за рахунок роботодавця. Закон №2240 говорить, що допомога з тимчасової непрацездатності оплачується фондом, починаючи з 6-го дня. Ця постанова Кабміну, проект змін до якої передбачається, стосується лише оплати перших днів непрацездатності. У ньому йдеться, зокрема, щодо оплати непрацездатності у розмірі 80%, і що допомога з тимчасової непрацездатності буде рахуватися не в робочих, а в календарних днях», – пояснив Іваськевич.

«Є такий проект серед багатьох інших. Це є тільки проект, поки сказати, що це якийсь доконаний документ, не можна. Наскільки нам відомо, він в уряді не був прийнятий, на сайті Кабміну і Міністерства праці і соціальної політики немає такого документу. Якщо він буде прийнятий, він мусить бути опублікований у встановленому порядку – в офіційних ЗМІ», – підкреслив юрист.

«Зараз нехай люди не хвилюються, ми всім оплачуємо листки непрацездатності – з 6-го дня ,як це передбачено законодавством. Перші 5 днів оплачує підприємство, з 6-дня платимо ми. Як було досі – так і є», – додав завідувач відділу з питань експертизи Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Микола Гера.

Нагадаємо, днями у ЗМІ як доконаний факт поширилася інформація про нові правила Кабінету Міністрів щодо оплати листків тимчасової непрацездатності, за якими працівнику оплачують не більше п’яти днів лікарняних. Подальше перебування на лікарняному ліжку начебто мало б відбуватися вже за рахунок хворого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...