Галицький відділ Львівського міського управління ГУ Держсанепідслужби у Львівській області нагадує про небезпеку захворювання на ботулізм і подає правила для того, щоб вберегтись від цього гострого токсико-інфекційного захворювання.
Про це повідомляє 032.ua з посиланням на прес-службу ЛМР.
Ботулі́зм (з лат. botulus — ковбаса) — це гостре токсико-інфекційне захворювання, що спричинюється переважно дією токсину Clostridium botulinum і характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу — бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю. Незважаючи на той факт, що ботулізм трапляється набагато рідше, ніж багато інших інфекційних хвороб, він постійно привертає увагу дослідників і клініцистів. Це пов'язано з загальною тяжкістю захворювання, багатьма непроясненими аспектами патогенезу і високою смертністю. Так, вартість лікування пацієнта з ботулізмом в США оцінювалася в 30 тисяч доларів в 1989 р., на теперішній час це приблизно втричі більше. У тих країнах, в яких традиційно існує консервування продуктів у домашніх умовах, готується слабосолона, в’ялена риба, м'ясо, нерідко з порушеннями відповідної технології, ботулізм має особливе значення. Щорічно в світі реєструються десятки тисяч випадків ботулізму, однак явна захворюваність набагато більша. Часто відбуваються спалахи при вживанні в їжу певних домашніх продуктів. Однак відомі і групові захворювання при вживанні в їжу продуктів, що готувалися на великих підприємствах.
Сприйнятливість до ботулізму є дуже високою, але чутливість до ботулотоксину людини і тварин різна. Так, токсин серотипу А, В, Е, рідше G, спричиняє патологічний процес переважно у людей, а C й D є причиною ботулізму тварин (особливо великої рогатої худоби і коней) і птахів, а люди при зараженні ними практично не хворіють. Захворіти харчовим ботулізмом можна в будь-якому віці, але якщо у дорослих хвороба відбувається в основному в результаті потрапляння самого ботулотоксину екзогенно з їжею, то у немовлят, особливо у віці до 6 місяців, можливий розвиток хвороби при попаданні спор до кишечника та їхньому перетворенню там у вегетативну форму з продукцією ботулотоксину ендогенно.
Найбільш тяжкими ускладненнями, що приводять до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Параліч м'язів гортані і глотки може призвести до аспірації блювотних мас, їжі і раптової смерті навіть при середньо-тяжкому ступеню ботулізму. Тривала гіпоксія, надлишкове введення на цьому тлі рідини сприяють виникненню набряку мозку. Перебіг ботулізму нерідко ускладнює приєднання вторинної інфекції. Параліч дихальних м'язів сприяє виникненню гіпостатічної пневмонії. Порушення слиновиділення призводить до активації бактеріальної флори порожнини рота з подальшим розвитком гінгівітів, стоматитів, паротиту. Атонія сечового міхура і необхідність випускати сечу катетером може привести до розвитку висхідних пієлітів, циститів.
Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий. Відновлювальний період триває декілька місяців. Без використання сучасних і спеціалізованих методів лікування, летальність близько 60%. Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
Щоб вберегтись від ботулізму, необхідно при домашньому консервуванні строго дотримуватися всіх правил гігієни:
- пам'ятати, що будь-які консерви, герметично закриті, потенційно небезпечні. Особливо це стосується грибів, оскільки їх дуже важко повністю очистити від частинок ґрунту, де і знаходяться спори Clostridium botulinum;
- перед вживанням таких консервів, необхідно піддати кип'ятінню вміст банки протягом 15-20 хвилин, щоб ботулінічний токсин зруйнувався;
- продукти, які неможливо піддати подібному впливу, необхідно зберігати при температурі, нижчій +10° С.