• Головна
  • «Створення територіальних громад в умовах реформи децентралізації – це свого роду наближення послуг для жителів на місцях», – експерт
Суботня розмова
13:15, 4 липня 2015 р.

«Створення територіальних громад в умовах реформи децентралізації – це свого роду наближення послуг для жителів на місцях», – експерт

Суботня розмова

Сучасні умови сьогодення ставлять перед нами безліч викликів, які зумовлені часом та нестабільною ситуацією у нашій державі. Чи не щодня лунають різноманітні заклики політиків щодо нового життя, але поряд із цим, важко сказати, яким воно може стати у час війни.

І мабуть кожен із нас задає собі запитання: «А що буде далі?».

Сьогодні у нашій суботній розмові ми поспілкуємось із експертом, керівником Офісу реформ Львівщини Орестом Ярославовичем Матвіїшиним, який розповість мешканцям області, а що ж їх чекає на шляху реалізації реформи децентралізації в Україні.

Що таке децентралізація

Децентралізація – це передача значних повноважень та бюджетів від державних органів до органів місцевого самоврядування так, аби якомога більше повноважень мали ті органи, що ближче до людей, де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.

Відповідне рішення про початок цієї реформи в нашій державі було прийнято 17 червня 2014 року Верховною Радою України.

Зокрема, цього дня, рада затвердила перший з пакету «децентралізаційних законів» – Закон України «Про співробітництво територіальних громад». Він дає можливість невеликим населеним пунктам, з населенням меншим, ніж 2,5 тисяч, об’єднатись та створити велику спроможну громаду.

Вже не потрібно буде їхати в район, наприклад, за тією чи іншою довідкою, оскільки, все це можна буде отримати у територіальній громаді

За словами керівника Офісу реформ Львівщини Ореста Матвіїшина, завдяки цій реформі громади, які об’єднаються отримають додаткові повноваження та економитимуть свій час. Адже вже не потрібно буде їхати в район, наприклад, за тією чи іншою довідкою, оскільки, все це можна буде отримати у територіальній громаді.

«Відстань від центру громади до найдальшого села становитиме не більше 20-25 км. А доступність пожежної і швидкої буде в межах 30-ти хвилин», – каже Орест Матвіїшин.

Адміністративно-територіальний устрій Львівської області в рамках децентралізації

Зараз на Львівщині діє 710 міських, сільських та селищних рад, із них самодостатні лише 10%.

«В Україні є 12 тис. селищних та міських рад. Бюджет не витримає цього. Тому проведення реформи децентралізації є надзвичайно актуальним», – розповідає Орест Матвіїшин.

«Створення територіальних громад в умовах реформи децентралізації – це свого роду наближення послуг для жителів на місцях», – експерт, фото-1

Спершу на Львівщині було заплановано створити 137 територіальних громад, що дозволили б збільшити фінансову спроможність населених пунктів та сприяли б формуванню сильної держави.

Відповідно, у Перемишлянському районі хотіли створити 4 громади, Буському – 3, Городоцькому – 5, Дрогобицькому – 14, Жидачівському – 3, Жовківському – 7, Золочівському – 4, Кам'янка-Бузькому – 4, Миколаївському – 4, Пустомитівському – 12, Радехівському – 6, Мостиському – 5, Самбірському – 7, Сколівському – 8, Старосамбірському – 6, Стрийському – 10, Турківському – 8, Яворівському – 13, Бродівському – 5, Сокальському - 7, а також місті Львові – 1.

Проте зараз їх кількість значно зросла. Адже відбулось багато засідань, і сесія Львівської обласної ради рекомендувала головам міських та селищних рад, ще раз розглянути на своїх засідання, нарадах чи сходах села проекти перспективних планів створення громад.

Станом на сьогодні, на Львівщині заплановано створити 160 територіальних громад, враховуючи пропозиції кожного району

«Станом на сьогодні, на Львівщині заплановано створити 160 територіальних громад, враховуючи пропозиції кожного району, які нещодавно були ними внесені», - констатував Орест Матвіїшин.

Основною вимогою при формуванні спроможної громади з боку уряду є самоокупність. Відтак, центральна влада дотуватиме у кожній громаді лише освіту та медицину.

*Як  може виглядати громада на прикладі Буського району

«Створення територіальних громад в умовах реформи децентралізації – це свого роду наближення послуг для жителів на місцях», – експерт (фото) - фото 2

«Створення територіальних громад в умовах реформи децентралізації – це свого роду наближення послуг для жителів на місцях», – експерт (фото) - фото 2

Як зазначає керівник Офісу реформ Львівщини: «Створення територіальних громад в умовах реформи децентралізації – це свого роду наближення послуг для жителів на місцях та розширення їх повноважень. Тобто громада сама вирішуватиме фінансові питання, послуги будуть наближені до людини, отримуватиме додаткові податки і найголовніше – розпоряджатиметься землею».

Наприклад, громада вирішуватиме самостійно чи будувати школу чи краще за ці кошти закупити шкільний автобус тощо.

Вплив реформи децентралізації на життя пересічного мешканця

За словами Ореста Матвіїшина, переваг від створення територіальних громад є чимало, зокрема:

- кожна громада отримуватиме напряму бюджетні кошти від Мінфіну;

- землі, які зараз знаходяться за межами територій населених пунктів належатимуть громаді, що дозволятиме їм отримувати 60% від податків на землю;

В кожному населеному пункті буде староста

- збільшиться кількість жителів за рахунок об’єднання громад (найменша громада буде 167 жителів, а найбільша 77 тисяч);

- всі послуги для населення надаватимуться в середині громади, в якій буде пост міліції, казначейська служба, соціального захисту тощо.

- не виникатиме потреба їхати в район за довідкою, адже все буде в громаді;

- в кожному населеному пункті буде староста, який слідкуватиме за своєчасною доставкою до магазину продуктів, справністю пошти, вчасною виплатою пенсій, а також буде видавати довідки на вимогу мешканців.

Порівняння реформи децентралізації України з досвідом Польщі

Реформа децентралізації у Польщі пройшла зверху – централізовано. Україна йде трохи по-іншому шляху – добровільному

Якщо взяти досвід Польщі, – каже Орест Матвіїшин, то вона пішла трохи іншим шляхом. «Був такий віце-прем’єр Лешек Бальцерович, який за 9 місяців провів реформу, і Польща була поділена із 49 воєводств на 16. Але вони зробили помилку, а потім на іншому етапі її виправили і зробили повіти.

Тобто реформа децентралізації у Польщі пройшла зверху – централізовано. Україна йде трохи по-іншому шляху – добровільному об’єднанню територіальних громад. Але, взято за приклад Польщі», – зазначив Орест Матвіїшин.

 povity_middle

Як відомо, робоча група Конституційної комісії вже вирішила питання щодо термінології майбутнього адміністративно-територіального устрою України. Відтак, місцеве самоврядування здійснюватиметься на трьох рівнях: замість населеного пункту буде громада, район стане повітом, а область – регіоном.

«Відповідні пропозиції вже є в проекті для внесення змін до Конституції, – зауважує Орест Матвіїшин. – І якщо порівняти, то десь польський досвід тут взяли за основу. Адже їх громади територіально схожі з нашими. Проте є відмінність, оскільки, вони ще великі міста назвали містами-повітами».

Чи бажано проводити реформу децентралізації в умовах війни

Пострадянські та постсоціалістичні країни, які колись провели цю реформу, сьогодні значно випереджають Україну в соціально-економічному розвитку. Завдяки реформі вони включили в роботу те, що є найбільш цінним капіталом будь-якої держави – інтереси людей.

Якби ще в 2005 році ми провели цю реформу, яку пропонував тодішній віце-прем’єр Роман Петрович Безсмертний, тоді б війни не було

На думку керівника Офісу реформ Львівщини, якби ще в 2005 році ми провели цю реформу, яку пропонував тодішній віце-прем’єр Роман Петрович Безсмертний, тоді б війни не було. «Оскільки, громади б отримали більші повноваження,  і Донбас би побачив, що не він годує Україну, а Україна годує Донбас. І зараз це терміново необхідно зробити. І якщо ця реформа буде впроваджена, і громади отримають всі ці повноваження, що отримує район, забудуть за війну», – підкреслив Орест Матвіїшин.

Нагадаємо, 1 липня цього року, Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади. Відповідний законопроект було зареєстровано в парламенті 1 липня під номером 2217а.

Отож, політики закликають українців не панікувати, і перейняти досвід тих країн, які провели цю реформу. На їх думку, лише йдучи таким шляхом, можна буде покращити добробут населення та подолати корумповані схеми. Але як би ми зараз не намагались це передбачити усе покаже час…

Автор: ОЛЬГА МЕЛЬНИК

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #аналітика #032_ua #реформа_децентралізації #Орест_Матвіїшин
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,70
39,78
EUR
42,65
42,75
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...