Головне за тиждень
14:00, 5 квітня 2015 р.

Про соціальний популізм

Головне за тиждень

Тривожний сигнал: на минулому тижні реінкарнували явище, яке дуже хотілося б назавжди поховати в анналах української політики. Ан ні, не виходить. Соціальний популізм знову піднімає голову, і вона, як гідра, активно розмножується поділом.

У п'ятницю Київський апеляційний адміністративний суд визнав недійсним рішення Кабміну про здійснення соціальних виплат в Донецькій і Луганській областях лише на контрольованих владою територіях і зобов'язав уряд почати здійснювати соцвиплати і на окупованих територіях Донбасу теж.

Прекрасне рішення! Таке мудре, таке справедливе. Одна біда, суд не сказав, яким чином його виконувати. Хто повезе фури з грошима в окупований Донецьк? Хто буде ризикувати собою, розносячи поквартирно пенсії та допомоги?

Але це така дурниця, коли йдеться про політичний піар.

Те, що це саме він, сумніватися не доводиться. Тема соцвиплат не випадково спливла тільки зараз, через півроку після гучного рішення уряду. Скоро вибори. Перемогти у війні не виходить, а політичні дивіденди на чомусь заробляти треба. Тема соцвиплат - найбільш благодатний для цього грунт. Природно, що скористалися нею найменш рейтингові партії.

Першим відреагував Опозиційний блок. Він назвав це судове рішення своєю маленькою перемогою. У блоці змушені були визнати, що виконати рішення буде неможливо зараз. Але коли-небудь же буде можливо, розказувала Наталія Королевська.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко тут же розповсюдила в ЗМІ свою заяву з цього приводу. «Донбас - це Україна. Ми повинні забезпечити соцвиплати нашим громадянам ». Як варіант вирішення проблеми доставки грошей в зону АТО БЮТ пропонує зараховувати кошти на банківські картки, перевести в готівку які можна буде на неокупованій території.

Те, що це мало чим відрізняється від нині існуючої системи і не вирішує проблему інвалідів, природно, замовчується. А адже саме люди, прикуті до ліжка, старенькі, немічні, позбавлені сьогодні можливості отримувати пенсії. Всі інші категорії пенсіонерів з недавніх пір отримують по дві пенсії відразу - українську, зареєструвавшись на вільній від «ДНР-ЛНР» території, і «республіканську», яку почали виплачувати в російських рублях (кажуть, що платять в українському еквіваленті, але за курсом 2 руб. = 1 грн.). І відмовлятися вони не мають наміру ні від однієї з соцвиплат.

На жаль, інших, більш реалістичних способів вирішити проблему популісти в політиці запропонувати зараз не можуть. Та й не існує простих рішень цієї проблеми.

Тим, хто хоче не популізмом займатися, а дійсно допомогти людям, доведеться відповісти на кілька непростих питань.

Наприклад, в умовах діючої солідарної пенсійної системи (працюючі оплачують пенсії непрацюючим), чи має право держава виплачувати пенсії там, де не функціонують українські підприємства і де не відбувається відрахувань до українського бюджету?

Як чинити з тими, хто не вважає себе громадянином України? Чи повинні українські платники податків зі своїх кишень оплачувати пенсії людям, які вважають себе громадянами іншої держави?

Як побороти формалізм у питаннях призначення соцвиплат і спростити процедуру для тих, хто виїжджає з окупованої території спеціально для цього?

І найголовніше - як забезпечити можливість виїзду і розселення на новому місці тим, хто не хоче жити в сумнівних «республіках». Державної програми організованого переселення не існує досі!

Держава, зрештою, має відповісти сама собі на питання: чи потрібен їй Донбас чи ні. І якщо потрібен, вона просто зобов'язана знайти рішення, як швидко і ефективно допомогти людям з житлом і роботою на новому місці. Нормальним житлом і нормальною роботою. Вирішення цього завдання набагато швидше наблизить Україну до миру. А ось дешевий популізм в цьому питанні здатний добити країну скоріше, ніж обстріли «градами».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Донбас
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...