Тема для обговорення
08:20, 29 вересня 2014 р.

Про нову українську ідею

Тема для обговорення

Знадобиться всього лише 6 років, для того щоб перетворити Україну з бідної, розореної війною країни в успішну, багату, процвітаючу державу. З дня сьогоднішнього в це дуже важко повірити. Тим не менш, саме такий план запропонував співвітчизникам Президент в якості нової української ідеї.

У минулий четвер Петро Порошенко особисто презентував журналістам свій план, як вивести країну з піке. Його команда заявила про проведення більш 60 реформ і 2 спеціальних програм. Чотири основних напрямки діяльності уряду - розвиток, безпека, відповідальність і національна гордість - повинні по ідеї забезпечити всебічний сталий розвиток держави. Програму розробляла найкраща експертна група України протягом 100 днів. Вислухавши її основні положення, Президенту задали дуже просте за формою, але дуже важливе по суті питання: а коли ж ми заживемо по-новому, коли все це стане реальністю? Відповідь на нього хвилює всіх - від Маріуполя до Львова, від Одеси до Харкова. І не помилюся, якщо скажу, що не сам проект, а саме його реалістичність сьогодні найбільше цікавить українців.

Що ж нам пропонують, і що може перешкодити втіленню програми в життя. Давайте розбиратися.

Стратегія-2020

Стратегія передбачає реформування судової гілки і всіх інших гілок влади, а також антикорупційний пакет. Крім того, буде реформована вся система, що забезпечує національну безпеку і оборону країни. Розроблено і важливий для бізнесу пакет: реформа податкової системи разом з дерегуляцією (про яку просто марять підприємці) повинні створити комфортні умови для бізнесу в Україні. Вимушена реформа системи охорони здоров'я також передбачена. Вимушена, оскільки через непродуману роботу реформаторів від медицини в деяких регіонах України галузь - як пацієнт, який швидше мертвий, ніж живий. Ну і, звичайно, адміністративна реформа, що передбачає децентралізацію влади. Її чекають в регіонах. І Порощенко пообіцяв внести законопроект до нового парламенту відразу ж після початку його роботи. До слова, за словами Порошенка, законопроект пропонуватиме невідкладно провести дострокові місцеві вибори у всіх регіонах, а не тільки в окупованих Донецьку та Луганську. Так що, запит на оновлення влади на місцях буде задоволений, пообіцяв Президент.

Ці основні реформи доповнюють 2 спеціальні програми. Перша - енергозбереження. Зрозуміло, що без її реалізації говорити про незалежність України неможливо, а тому на ній будуть зосереджені величезні зусилля і фінанси. І друга - популяризація України в світі. І це тільки непосвяченому може здатися другорядним завданням. Насправді, без зміцнення позитивного іміджу України як демократичної держави і стабільного партнера неможливо говорити ні про інвестиції в нашу країну, ні про її інтеграцію в світовий бізнес, ні про сталий її розвиток на перспективу.

Всі заявлені реформи повинні вводитися майже одночасно. За словами Порошенка, ми і так відстали від реформування на кілька століть. Саме століть. А тому потрібно робити все і відразу - пробігти за кілька років те, що інші країни не поспішаючи проходили кілька століть.

Тепер про важливе. Як ми дізнаємося, що Стратегія працює і що реформи не просто реалізуються, але і приносять реальний ефект?

Ну, по-перше, дію стратегії ми повинні відчути на своїх гаманцях. І це буде найкращий індикатор. Правда, нам чесно кажуть, що цей ефект від реформ буде досягнутий не раніше, ніж в 2016 році. Саме 2016-й стане першим роком вирівнювання, після попереднього «сталого падіння». Але краще знати це і готуватися до того, що легко не буде, щоб не розчаровуватися, якщо завтра в наших кошиках не задзвенять золоті монети.

Крім зростання особистого добробуту кожного, «Стратегія-2020» пропонує і кілька інших показників, яких повинна домогтися Україна за 6 років.

Рейтинг легкості ведення бізнесу: Україна повинна піднятися з 112 місця сьогодні до світового ТОП-20 через 6 років.

Кредитний рейтинг: на сьогодні найвпливовіший фінансовий аналітик Standard & Poor's оцінює кредитний рейтинг України на рівні ССС («емітент має труднощі з виплатами за борговими зобов'язаннями і його можливості залежать від сприятливих економічних умов»). Стоїть завдання підвищити рейтинг до ВВВ («платоспроможність емітента вважається задовільною»).

Планується також за 6 років:

Скоротити інфляцію з сьогоднішніх 19% до 1,75%.

Залучити інвестицій на 40 мільярдів доларів.

Скоротити дефіцит бюджету більш ніж в 3 рази - з 10% до 3%.

В 2 рази збільшити ВВП на душу населення.

Скоротити державний борг України з 67,6% до 60%.

Це плани відносно економічного блоку реформ. Тепер про безпеку.

Уряд має намір за 6 років збільшити витрати на армію з 1,2% ВВП до 5%. Це багато.

Чисельність професійних військових буде збільшена з 2,8 осіб на 1000 населення до 7 осіб, тобто майже в 3 рази.

Цікаво, що до питань державної безпеки віднесені завдання оновлення кадрового складу силових відомств: суддів, прокурорів, правоохоронців. Планується, що їх ряди очистяться на 70%.

Пріоритетом державної безпеки є і скорочення державних закупівель енергоносіїв у Росії. Передбачається, що через 6 років ми зможемо в 2 рази скоротити закупівлі газу - з 60% до 30%.

Соціальний блок реформ ставить своєю метою збільшити середню тривалість життя українців з 71 до 74 років. Цей показник є комплексним, і його реалізація включає і реформу медичної системи, і питання екології, і соціальну підтримку населення та багато іншого.

Крім цього, Стратегія обіцяє, що вже до 2020 року 75% випускників українських шкіл будуть вільно володіти двома іноземними мовами, а проникнення Інтернету досягне 25% (зараз - 8,83).

Важливий момент: велика частина заходів соціального блоку буде забезпечуватися місцевими бюджетами. Для цього, за рахунок децентралізації, частка місцевих бюджетів буде збільшена з 31% до 65%.

Найбільш складно проіндексувати такий нематеріальний показник, як гордість за країну. Ну як порахувати, скільки чоловік стануть пишатися Україною через 6 років?

Хочеться вірити, що як мінімум 90% наших співвітчизників зможуть сміливо сказати: «Я пишаюся Україною». Для досягнення такого показника в Україні нарешті почнуть знімати повномасштабне широкоформатне кіно, будуть по-справжньому, фінансово і морально, підтримувати таланти, а число призових місць на Олімпіаді в Японії в 2020 році перевалить за 30-ку.

Такі плани.

Експерти: скоріше проти, ніж за

Першими на заявлену програму дій української влади відреагували росіяни. Уже через кілька годин після презентації, в російських ЗМІ зазвучали голоси експертів, які в унісон повторювали: це неможливо.

Роздратування російських «колег» зрозуміти нескладно. Справа в тому, що в 2008 році в Росії презентували свою програму з однойменною назвою - «Стратегія-2020». Пізніше, в 2011-му, цю програму переписували і переробляли у бік «погіршення» через непрості економічні умови. Сьогодні про російську «Стратегію» взагалі навіть не згадують, бо в умовах падіння економіки, різко збільшеного дефіциту бюджету і майже неконтрольованої інфляції це робити якось непристойно.

Тим не менш, в оцінках української стратегії росіяни за звичкою ставлять нам себе в приклад. «Плани щодо скорочення дефіциту бюджету та державного боргу - дуже напружені, це скоріше прагнення відповідати нормам Євросоюзу, ніж досяжний результат, - каже в інтерв'ю РІА Новини директор російського Інституту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв. - Що стосується мети по інфляції, то вона ще більш спірна - навіть при стабільному розвитку російської економіки інфляцію вдалося скоротити лише до 6% », - продовжив він. «Будь-яка економіка відновлюється, як українська, так і російська. Але навряд чи можливо за сім років так сильно скоротити інфляцію », - зазначив Ніколаєв.

Справедливості заради варто відзначити, що й українські експерти висловлюються поки дуже стримано. В цілому вони позитивно оцінюють сам факт розробки програми. У той же час, виходячи з сьогоднішніх економічних реалій, вони змушені говорити про те, що приводів для оптимізму немає.

«Для підвищення рейтингу країни з рівня «ССС» до «ВВВ» нам буде потрібно не 5, як заявив глава держави, а всі 10 років. Тобто не менше п'яти лети нам потрібно на стабілізацію ситуації в країні, і ще стільки ж, щоб почати зростання і вийти на інвестиційний рівень», - цитують «Вісті» гендиректора Українського кредитно-рейтингового агентства (UCRA) Станіслава Дубко.

 Сумнівною здається експертам перспектива збільшити ВВП удвічі за шість років. Реальне зростання ВВП може досягти 2-3% на рік, але не обіцяного Президентом рівня, вважає Дубко.

Однак експерти в своїх прогнозах не враховують політичного аспекту. Сьогодні країни Європи та США не просто готові сприяти економічному розвитку України - вони кровно в цьому зацікавлені. Навіть за існуючих ризиків. І єдина перешкода для прямої допомоги і реанімації економіки України - це війна.

Зможе Порошенко зупинити війну - буде шанс і у Стратегії-2020, не зможе - ніякої стратегії не вийде.

Не варто скидати з рахунків і  громадянське суспільство в Україні, яке дуже активно почало формуватися. Воно може стати не тільки каталізатором, а й активним учасником реформ, якщо тільки заразиться ідеєю. Українці вже продемонстрували унікальну здатність мобілізуватися і здійснювати диво - наприклад, створити нову армію в умовах відсутності всього: і грошей, і ресурсів, і часу.

Здається, що для народження нової України від нас з вами знадобиться зробити ще одне диво. Спробуємо?

Ганна Романенко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Стратегія-2020
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,78
EUR
42,70
42,83
PLN
9,84
9,86
Оголошення
live comments feed...