13:09, 23 серпня 2014 р.

Львів НЕ пахне кавою

Проблема неприємного запаху у Львові триває роками. Втім цього року «смердючий» скандал повертається. У цьому львів’яни та гості міста пересвідчились на власний нюх.

Кажуть у Львові є три причини неприємного запаху: зношеність мережі, неочищення стоків, а також відсутність каналізаційної мережі в деяких частинах міста. 

Щоб показати, як чиновники намагаються побороти сморід на повітряному рингу            Львова згадаємо 2012 рік. Тоді міськрада усіх запевняла – винуватцем нестерпного запаху у Львові є компанія «Ензим», показники стічних вод якого у десятки разів перевищують норму. В результаті на підприємство наклали 5 млн. грн. штрафу та подали до суду.  До вердикту долучились і у  ЛМКП «Львівводоканал», де підтвердили, що найбільшими забруднювачем повітря та стічних вод у місті є той же такий «Ензим».

Згодом виявилось, на підприємстві з 2004 року працюють очисні споруди, крім того, у самому епіцентрі виробництва «пахне» лише дріжджами.  

А от головною причиною неприємного запаху у Львові , науковці назвали - неналежну роботу зношеної каналізаційної системи міста. 

Пройшло два роки, а у місті так і не почало пахнути омріяною кавою, все ті ж неприємні ранкові запахи.

Напередодні Великодніх свят, служба каналізаційного господарства водоканалу відновила аналітичну роботу щодо дослідження вмісту сірководню в контрольних колодязях підприємств.

В результаті 11 червня громадські активісти Львова одягли протигази та принесли до приміщення міськради живого скунса. Вони заявили, що влада не вирішує проблеми неприємного запаху в місті уже давно і львів’янам скоро увірветься терпець.

 В міру можливостей та ситуації в країні ми вирішуємо проблему.

Тоді міський голова Львова Андрій Садовий розповів пікетувальникам таке: « на жаль, велика частина підприємств не очищає свої стоки. Є проблема з «Ензимом», з «Львівською броварнею» та низкою інших підприємств. Також мають місце несанкціоновані викиди в мережу стоків. В міру можливостей та ситуації в країні ми вирішуємо проблему. Є три причини смороду у Львові: зношеність мережі, неочищення стоків, а також відсутність каналізаційної мережі в деяких частинах міста. Це комплексна проблема », – наголосив Садовий.

30 липня мер Львова закликав  керівництво «Львіводоканалу» щонайшвидше знайти вирішення проблеми смороду у місті і щиро сказав, що це питання його бісить.

Я вам не дам у цьому спуску, вважаю для вас сьогодні воно має бути питанням життя і смерті»,– заявив тоді Андрій Садовий  

«Після питань по АТО і безпеки у місті це питання для мене на третьому місці. Воно мене не просто хвилює, воно бісить. Я вам не дам у цьому спуску, вважаю для вас сьогодні воно має бути питанням життя і смерті»,– заявив тоді Андрій Садовий  

І наголосив, що через неприємний запах люди  не можуть себе нормально почувати у місті. Тому цю проблему треба вирішувати щодня і демонструвати поступальні кроки у цьому питання.

 

Демонстрація кроків почалась уже наступного дня і триває досі. 31 липня у Львові пообіцяли закрити підприємства від яких у місті неприємний запах.

«У Львові є 712 км каналізаційних мереж, з яких 67 км – це колектори, які є у не зовсім придатному стані. Відтак міська влада написала листи 44 підприємствам харчової промисловості міста, які не мають на сьогодні очисних споруд», - сказав заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук.  Додамо,   у зверненнях йшлось про те, що якщо до 2016 р. не буде виконано всіх вимог, підприємства закриють.

 

8 серпня Львівська міськрада звернулась в прокуратуру та Екологічну інспекцію щодо порушення природоохоронного законодавства Винниківською міськрадою. Зокрема, звернення стосувалося проблем із каналізаційним колектором м. Винники через який у місті, за словами фахівців, неприємний запах.

 

За словами  в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури  Володимира Олійника, щоб зменшити неприємний запах в місті, колектор потрібно реставрувати, адже за ті роки, поки він був на балансі міста Винники, об’єкт фактично зруйновано. Аби зменшити неприємний запах в місті, було написано листи про ситуацію, яка склалася з винниківським колектором у прокуратуру та Державну екологічну інспекцію Львівської області.

 

Тут варто зазначити, що 25 липня, під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, комітет відмовився приймати на баланс каналізаційний колектор м. Винники. Обгрунтували таке рішення тим, що об’єкт майже зруйновано і потребує значних коштів для відновлення.

У Львівській міськраді переканоні - незадовільний стан колектора спричинений недбальством Винниківської міськради. Тому вони чекають коли Винники повністю, або частково погодяться фінансувати реконструкцію каналізаційного колектора.

 

19 серпня львівські чиновники вкотре нагадали, що колектор став аварійним за той час, поки належав Винникам, а всі проблеми пов’язані з його ремонтом «хочуть перекинути» на Львів.

 

Свій вирок винесли і в ЛМКП «Львівводоканал». За інформацією підприємства каналізаційні стоки з Винник транспортують через азбестоцементний колектор довжиною 9 км на очисні споруди Львова. Однак зараз колектор протікає. Біля нього утворилося 4 великі озера з фекаліями, які є причиною неприємного запаху в Личаківському та Шевченківському районах Львова. 

Високий рівень органічних речовин у таких стоках призводить до процесів гниття, утворення сірководню та руйнування коллектора

Господарем такої аварійної труби є Винниківська міська рада.

«Головною причиною аварійного стану колектора є недотримання правил експлуатації, зокрема приймання надмірно забруднених каналізаційних стоків від підприємств харчової промисловості без додаткової очистки. Високий рівень органічних речовин у таких стоках призводить до процесів гниття, утворення сірководню та руйнування коллектора», - зазначили у «Львівводоканал».

 

«Ремонт аварійної ділянки колектора за попередніми підрахунками коштуватиме близько мільйона гривень. Наразі тривають переговори міського голови Львова Андрія Садового з Винниківською мерією, щоб вона або співфінансувала ремонт колектора, або віддала нам його повністю, а не частково», – наголосив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Вчора, 22 липня Львівська облдержадміністрація теж вирішала нагадати, що вони не сплять і не дрімають, а активно прагнуть подолати сморід у місті. Відтак, у прес-службі повідомили, що робоча комісія Львівської облдержадміністрації провела перевірку виконання заходів щодо усунення причин неприємного запаху у Львові і провела заміри стічних та виробничих вод на насосній станції міста Винники, ТзОВ «Барком», ТзОВ ТВК «Перша приватна броварня» та колекторі, який розташований між ПуАТ «Агрофірма «Провесінь» та очисними спорудами ЛКП «Львівводоканал». У комісіє уже є готовий вирок.

Його обіцяють повідомити за чотири дні, але так, щоб нас усіх заінтригувати сказали наступне:

«Те, що ми побачили на перевірених об’єктах справді вражає. Вражає своїм смородом. Незрозуміла позиція влади міста у цьому питанні, яке вже роками не можуть вирішити», – зазначив директор департаменту ЖКГ Андрій Ільків.

І справді, позиція міста у цьому питанні є досі не зрозумілою. Львів'яни ніяк не збагнуть чому уже кілька років вони і їхні діти змушені вдихати неприємні запахи і чекають від чиновників рішучих дій.

 А тим часом мер Львова веде переговори з Винниками і читає лекції в Рівному на тему: «Співпраця громадського сектору з місцевою владою, на прикладі міста Львів», а львівські екологи та фахівці продовжують бити на сполох. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...