• Головна
  • Хвороба Кір: симптоми та лікування
09:52, 30 липня 2014 р.

Хвороба Кір: симптоми та лікування

Кір - це вірусне захворювання, яке характеризується важкої інфекційної формою, і підвищеним рівнем сприйнятливості, який може досягати 100% випадків. Кір завжди протікає в умовах підвищеної температури тіла. Спостерігається запальний процес у слизових оболонках рота, загальна інтоксикація ураженого кір організму і висип на шкірі.

ПРИЧИНИ КОРУ

Причиною розвитку кору виступає РНК-вірус роду морбіллівірусов, який має сферичну форму і розмір до 230 нм.

Відомі сьогодні штами вірусу відносяться до одного серовару, а структура антигену схожа на структуру вірусу паротиту.

Вірус кору не здатний виживати поза людського організму і гине в короткі терміни. Причому знищити його може як опромінення, так і просте кип'ятіння та обробка хімічними засобами дезінфекції. Кір виживає при температурі до 25 градусів протягом 24-36 годин, а при низькій температурі тривалість життя вірусу кору становить кілька тижнів.

Незважаючи на таку низьку стійкість кору до перебування у зовнішньому середовищі, відомі практичні випадки виникнення епідемії допомогою перенесення вірусу по системі вентиляції в холодну пору року в окремій будівлі.

СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ

На відміну від дорослої людини, дітям основні симптоми кору даються не настільки різко і тяжко, проте вони типові в будь-якому віці, це:

  • Поява висипки по всьому тілу;
  • Різкий стрибок температури тіла, до 39 градусів;
  • Дитина починає кашляти, чхати і все це супроводжується виділенням слизу і гною;
  • Дітям зводить пальці ніг;
  • Стілець стає рідким, а живіт болить.

Сипь з'являється точно в такій же послідовності, як і у дорослого пацієнта, з голови до ніг, і в такому ж напрямку зникає через деякий час. Тим не менше, не всі випадки кору у дитини протікають типово, іноді вірус може тривати довгий час, і приєднувати побічні захворювання, наприклад, ларингіт або пневмонію, що надалі ускладнює лікування.

Як правило, з кором можна впоратися і в домашніх умовах, а госпіталізації для стаціонарного лікування потребують лише пацієнти з серйозним ускладненням перебігу хвороби.

ЛІКУВАННЯ КОРУ У ДОРОСЛИХ ТА ДІТЕЙ

Як правило, лікування кору завжди симптоматичне, проте може знадобитися і терапія з застосуванням антибіотиків, в тому випадку, якщо кір проходить з ускладненням у вигляді бактеріальної інфекції. В особливо важких випадках лікар може прописати курс лікування кортикостероїдами.

Кір легко можна здолати проводячи лікування в домашніх умовах, при цьому рекомендовано постільний режим, який залежить від тяжкості недуги. Прояв інтоксикації вимагає великого споживання рідини. Ротова порожнина і очі обробляються розчинами для полоскання. Можуть бути призначені антигістамінні препарати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,76
39,82
EUR
42,75
42,78
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...