• Головна
  • Міністерство правди, або Право на професію
Тема для обговорення
09:00, 4 травня 2014 р.

Міністерство правди, або Право на професію

Тема для обговорення

Війна - це мир.

Свобода - це рабство.

Незнання - сила.

Д. Оруелл

Чоловік середніх років сидить і ретельно викреслює з написаних текстів слова «сепаратизм» , і «терористи» . У «новоязі» ДНР , ЛНР , ХНР, Новоросії та інших новоутворень ці слова давно втратили сенс, а тому їх викорінюють . Їх більше немає. Залишилася суща дрібниця - переписати заново сотні документів , де ці слова ще збереглися, знищити десятки газетних статей, що зберігали мертві слова , стерти з пам'яті тисячі Інтернет- статей, що розповідають про сепаратизм в Україні . «Історія зупинилася. Немає нічого , крім нескінченного сьогодення, де партія завжди права» ...

На жаль , це не частина знаменитого роману Оруелла « 1984». Це те, чим сьогодні намагаються змусити займатися журналістів на сході та півдні України. Ми вступили в дивну тимчасову смугу , коли написані в минулому столітті антиутопії стають реальністю.

Міністерство правди

На прикладі держави Океанія Оруелл створив макет тоталітарного суспільства, де встановлено культ Великого Брата , і всі зобов'язані беззаперечно підкорятися йому і владі .

Нічого вам не нагадує?

У Оруелла Міністерство правди , покликане бути міністерством інформації та преси , насправді перетворилося на інститут пропаганди. За якимось дивним збігом, саме в пропаганду та піар намагаються перетворити і українські ЗМІ. При всіх президентах , при всіх урядах завжди відбувалося одне і те ж: влада намагалися звабити , підкупити , якщо треба , то і засудити опозиційні ЗМІ , для того щоб потім , вже фінансово і моральне зломлене видання перетворити на знаряддя найпотужнішої пропаганди себе коханих.

Однак ніколи раніше перетворення журналістів у пропагандистів не відбувалося за участю автоматів Калашникова і бейсбольних біт.

Сьогодні це відбувається в Україні . На цьому тижні в офіс донецького сайту 62.ua увійшли 8 озброєних битами , в балаклавах людей і самим хамським чином зажадали змінити редакційну політику сайту. Товариші з ДНР поклали на стіл циркуляр , в якому вказали редактору сайту , що він зобов'язаний припинити вживати слова «сепаратист» , «терорист» по відношенню до тих , хто захопив і утримує адміністративні будівлі в Донецьку. Журналісти взагалі не повинні писати про насильство , що виходить від ДНР , якщо тільки на те не буде рішення суду (якого суду - не уточнюється) , зате мають розмістити рахунок ощадбанку Росії для збору коштів на користь самопроголошеної республіки. Республіканці в балакалвах не радили нехтувати їх вимогами.

Міністерство правди, або Право на професію, фото-1

Було скоєно напад на журналіста луганського сайту. Йому взагалі порадили негайно виїхати з міста , оскільки товаришам із ЛНР не подобається стиль написання журналіста .

Одеському стримеру о1 антімайданщики заборонили знімати , заявивши , що той « показує лайно » , хоча стрім не коментують і тут же видаються в ефір.

Постраждав оператор одеського телеканалу «Перший міський» Олег Шпак. Під час штурму офісу «Свободи» в центрі Одеси антімайданщики переключили свою увагу з офісу на машину журналіста, прикрашену державною символікою . Прихильники Росії битами знівечили машину і перевернули її . Журналісти Одеської міської сайту 048.ua і миколаївського 0512.ua практично щодня отримують погрози на свою адресу від незадоволених політикою сайтів читачів.

Редактор харківського сайту 057.ua потрапила в чорний список антімайданівців . На одному з мітингів на неї напали . На щастя, все обійшлося без кровопролиття.

Офіс маріупольського сайту 0629 неодноразово піддавався нападкам агресивно налаштованих протестувальників. Люди , які захопили будівлю місцевої мерії , були незадоволені тим , як висвітлюється сайтом їхня позиція. А тому вони періодично намагаються його розгромити .

У Сімферополі за той короткий час, поки відбувалася окупація півострова , було задокументовано 30 нападів на співробітників інформагентств , близько 10 нападів на редакції , більше 100 випадків порушення прав журналістів. І це тільки офіційна статистика . Безумовно , були і провокації, і неправдиві повідомлення про викрадання . Але це в цілому не змінює картину. Вже зараз , після встановлення на півострові влади Росії , в Державній раді Республіки Крим оформили список інформагентств , журналісти яких не допускаються на засідання.

Кримський сценарій , який намагалися втілити в Слов'янську , реалізовувався тими ж інструментами : викрадення журналістів , представників місії ОБСЄ.

Такі дії самопроголошених республік легко пояснюются - « Міністерству правди» не потрібні журналісти. Йому потрібні ідеологи , які зможуть так запудрити людям мізки , що ті насправді повірять , що війна , яка йде зараз в Україні , - це мир , а «ввічливі люди» з автоматами - це миротворці.

Право на професію

 «Брехливі ЗМІ! » Ці слова сьогодні намагаються приліпити до всіх журналістів , хто ризикує своїм життям (без перебільшення і  пафосу) , висвітлюючи революційні події на півдні і сході країни. Але , звинувачуючи ЗМІ у брехні , революціонери Донецька і Луганська, Краматорська і Слов'янська , Харкова та Одеси абсолютно не готові чути правду про себе.

А вона така:

Ті , хто стоїть з плакатом під будівлею міськадміністрації (ОДА і т.д.) - це мирні мітингувальники.

Ті , хто увірвався і захопив держустанова , - злочинці , які порушили закон ( ст.341 КК України , до трьох років в'язниці) .

Люди , що домагаються порушення територіальної цілісності країни , що закликають до приєднання до іншої держави - називаються сепаратистами. Не тому , що це лайка така , а тому , що така термінологія прийнята в праві .

Ті ж , хто при цьому ще й озброєний, хто захоплює заручників , висуває ультиматуми - це терористи.

Для журналіста право на професію - це можливість , не боячись , називати речі своїми іменами. Зараз нас цього права намагаються позбавити . Причому позбавити ті , хто виступає від імені народу , а значить , і від нашого імені теж.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#схід #південь #сепаратизм
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...