Тема для обговорення
12:17, 23 лютого 2014 р.

На роздоріжжі ...

Тема для обговорення

Ніколи не думала, що стану свідком нової революції . Мені чомусь здавалося, що в 2004 -му ми всі остаточно і безповоротно вилікувалися від всяких ілюзій на цей рахунок. «Революцію замислюють романтики , здійснюють фанатики, а плодами її користуються пропащі негідники». Ця фраза, сказана британським письменником і публіцистом Томасом Карлейлом , знайшла своє повне підтвердження в новітній українській історії. Але найстрашніше, що негідники , яких винесла на поверхню революційна хвиля 2004 -го, породили ще більше зло - Віктора Януковича.

Роки реакції

Закони розвитку суспільства діють безвідмовно, на відміну від українських законів. Все, як у шкільних підручниках історії. Спочатку анархія  що, мабуть, помилково в Україні голосно іменується демократією. А потім роки жорстокої реакції .

Ми самі її хотіли. Більшість з нас. Втомившись від вічних суперечок і сварок в парламенті , від нездатності Ющенко - Тимошенко приймати хоч якісь рішення і рухати країну вперед , від нескінченних політичних шоу , від вакханалії на місцях, народ проголосував за стабільність і жорстку вертикаль влади. Але, чесне слово , навіть, на сході , люди не хотіли того, що отримали , - Януковича . Вони хотіли порядку і законності , а отримали свавілля. Колишній кримінальник не захотів жити за законами. Для нього з приходом до влади нічого не змінилося, крім масштабів. Раніше він жив за поняттями , керуючи Донецькою областю , а потім вирішив цей досвід поширити на всю країну.

І у Януковича все вийшло. «Смотрящіє» , ручне управління органами влади , судами , міліцією , крадіжка наших з вами бюджетних грошей в такому масштабі , усвідомити який нам ще тільки належить. Нахабне лобіювання бізнесу родини. Пятісоткратне збільшення своїх капіталів на тлі тотального зубожіння країни в цілому. Все б тривало і далі, не зроби він кілька фатальних помилок. Одна з яких - Європа , а інша - терор. І що б там не казали про геополітику, про інтереси Росії , США та Євросоюзу в Україні , не сумніваюся , що всі ці « інтереси» ні до чого не привели б , поводься Янукович по-іншому.

Від екстремізму до сепаратизму

Події останніх днів вселяють тривогу. Новини з регіонів - як вістки з передової. Від сходу до заходу, від півдня до півночі в країні палахкотять вогні . Співробітники СБУ , прокуратури , судів спалюють документи , матеріали кримінальних справ і пр. Горять офіси політичних партій. В Одесі спалили офіс Партії регіонів , в Маріуполі розгромили офіс «Батьківщини». У Запоріжжі , Дніпропетровську, Миколаєві знесли пам'ятники Леніну , а там , де цього ще не зробили , монументи взяли під охорону міліція і комуністи.

На сході України представники регіональної влади лякають страшилками про радикалів і екстремістів із західних регіонів країни, які нібито хитаються по містах і підпалюють  будинки, магазини, квартири мирних громадян. Представники влад , не озираючись на закони, закликають городян об'єднуватися у військові формування, народні гвардії і захищати від «екстремістів » свої міста . Наприклад , в Луганську нардеп Єфремов особисто очолив «Луганську гвардію». Безпрецедентні заходи безпеки приймають і в Донецьку. Будівля обладміністрації в терміновому порядку заварюють металевими листами. Влада ініціює створення «Східного фронту» - за прикладом «Українського фронту» , організованого Добкіним і Кернесом у Харкові. До слова , харківський фронт проіснував недовго. Вже вчора ввечері , незабаром після проведення гучного з'їзду депутатів усіх рівнів, ним же ініційованого, «фронт» саморозпустився . На сторінці в Фейсбук його представники повідомили про припинення існування організації, про відмову від усіх своїх колишніх закликів до федералізації і про готовність повідомити новому керівництву СБУ компрометуючих відомостей про Добкіна і Кернеса , які до того часу вже покинули територію України .

Побоюються екстремістів і в західній Україні. У Львові , наприклад, вже мали справу з провокаторами - тітушками , які приїжджають в регіон і , маскуючись під євромайданівців , здійснюють погроми. Після кількох таких фактів в місті організували цілодобове патрулювання вулиць. Жителі спільно з міліцією упиняють будь-які спроби насильства та екстремізму.

У суспільстві оселився страх і недовіра один до одного. І все це активно підігрівається представниками регіональної влади , які зараз край зацікавлені в дестабілізації ситуації.

У кримській Керчі вони організували мітинг під сепаратистськими гаслами «Хочемо до Росії». Слава Богу , в столиці Криму , Сімферополі, поки спокійно.

У Кривому Розі пройшов мітинг під гаслами «Фашисты не пройдут». Правда , і Януковича там не підтримують. Мітинги на його підтримку збирають від сили 100-200 чоловік на сході і в центрі країни.

Мудрі керівники в містах розуміють: ситуація змінилася. Продовжуючи ескалацію протистояння , можна втягнути суспільство в тривалий конфлікт, який може перерости в справжню громадянську війну. Ризик розламати країну на три шматки дуже великий. А тому розумно відмовилися від провокаційних закликів окремих лідерів ПР озброюватися , від'єднуватися і пр. і зосередилися на вирішенні дуже важливого  завдання - забезпеченні нормальної життєдіяльності ввірених їм населених пунктів. У Маріуполі міський голова Юрій Хотлубей закликав усіх до спокою. Назвав ситуацію в місті стабільною , спокійною і контрольованою. У Дніпропетровську міська рада зібралася на позачергову сесію і підтримала відставку Віктора Януковича. Дніпропетровські депутати різко засудили сепаратизм .

Одеські депутати місцевої ради масово виходять зі складу Партії регіонів. У Миколаєві фракція ПР саморозпустилася . У Запоріжжі мер А.Сін , який не так давно переметнувся з «Батьківщини» в ПР , також засудив і екстремізм , і сепаратизм , закликавши всіх до спокою.

Будемо сподіватися , що ці заклики візьмуть гору в суспільстві. Поки ж доводиться констатувати , що мир дуже нестабільний. І нас підстерігає небезпека спалаху нових протистоянь .

Є декілька джерел такої небезпеки . Відомий донецький блогер Денис Казанський розмістив сьогодні в соцмережі повідомлення про те , що в макіївському УВС дільничні займаються наймом колишніх кримінальників. Ставка 1000 грн. Завдання: погроми і підпали громадських місць в місті та області. «Дільничний на " татарської Нахаловка "( гірницький район , околиці МакНДІ та центрального ринку ) не зміг нікого найняти - відмовляються. За іншими дільничним інформації немає " , - пише Казанський .

Аналогічна інформація є і по Луганщині. Адепти ПР не хочуть йти з миром , залишаючи по собі «випалене поле».

Інша небезпека - озброєний Правий сектор. Це головна страшилка в устах регіоналів. Сформувавшись з націоналістичних організацій , він тим самим дав грунт для патологічного відторгнення на півдні і сході країни. У цих регіонах будь-яка, навіть найкраща ініціатива, яка виходить від організації зі словом «нація» в корені , прирівнюється до фашизму. І з цим теж треба щось робити.

 На жаль, поки з трибун Майдану і Верховної Ради ми не почули головного призову - призову до роззброєння всіх сторін конфлікту. А це означає , що до цих пір залишаються тисячі людей зі зброєю - і майданівці , і збройні регіоналами кримінальні елементи , що ніяк не сприяє миру і стабільності в державі.

А далі що?

Це питання сьогодні задають собі мільйони українців у всіх куточках нашої країни. Чи можливе повне перезавантаження влади , про яке так багато говорили і за яке , власне кажучи , і загинули десятки людей на Майдані ?

Вчора з ув'язнення вийшла Юлія Тимошенко і прямо на Майдан. Вона говорила , як завжди, щиро, натхненно. Руки тремтять , сльози на очах. Поруч з нею на сцені стояли Луценко , Турчинов , Порошенко. І від цієї картинки виникло на мить стійке відчуття дежа- вю . Все це ми вже бачили в 2004 -му. Так невже все спочатку ? Чи варто було заради цього все затівати, стояти на площі в дощ і мороз , ховати активістів, ховати міліціонерів , що виконують дурні накази своїх начальників?

Моє глибоке переконання: країні потрібні нові обличчя , нові лідери , які не заплямували себе корупційними скандалами. Лідери, що не асоціювалися б ні з одним з регіонів України - лідери всієї країни.

Якщо цього не вийде, значить , Майдан стояв дарма, і Томас Карлейл знову опиниться правим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Майдан Тимошенко Янукович тітушки вибори
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,33
39,36
EUR
42,77
42,85
PLN
9,89
9,91
Оголошення
live comments feed...