• Головна
  • Через помилку депутатів «диктаторські» закони досі діють
13:03, 5 лютого 2014 р.

Через помилку депутатів «диктаторські» закони досі діють

Більшість норм скандальних законів від 16 січня, що обмежують громадянські свободи, продовжують діяти і після рішення парламенту про їх скасування.

Про це свідчить база законодавства Верховної ради, пише Коммерсант.

2 лютого набув чинності закон N732 -VII, прийнятий 28 січня, який оголошує недійсними дев'ять законів від 16 січня, включаючи "диктаторський" закон N721 -VII, який вводить численні обмеження прав і свобод, криміналізує ряд дій, пов'язаних з проведенням акцій протесту.

Офіційна база законодавства, розміщена на сайті парламенту, не свідчить про те, що такі норми дійсно були скасовані - всі положення скандального закону залишаються діючими.

Наприклад, у ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП ) як і раніше є параграф про штраф і вилучення транспортного засобу за рух колоною чисельністю більше п'яти автомобілів.

Примітка до цієї статті свідчить, що апарат Ради прийняв до уваги припинення дії закону N721, але залишає новий параграф в КпАП.

Також в Кримінальному кодексі залишилася норма про наклеп.

Колишній заступник міністра юстиції Дмитро Котляр пояснив, що причиною стала системна помилка в тілі закону N723, допущена депутатами. Закони, прийняті 16 січня, були документами однократного дії - ними вносилися зміни до інших законодавчих актів. 2 лютого, коли набув чинності закон N723 -VII, більшість законів від 16 січня вже були виконані.

За словами Котляра, у Ради було кілька коректних варіантів дій для скасування норм від 16 січня.

Поки неясно, чи має намір влада використовувати помилку депутатів і застосовувати скандальні норми.

Джерело, ознайомлене із ситуацією в Мін'юсті, стверджує, що на сьогодні в міністерстві схиляються до визнання спірних норм недійсними. Проте офіційна позиція Мін'юсту, адміністрації президента і Верховного суду з цього питання до вчорашнього вечора не була оприлюднена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,78
EUR
42,70
42,83
PLN
9,84
9,86
Оголошення
live comments feed...