• Головна
  • Львову покажуть виставу «Капітан Джон Сміт» про мандри капітана в Україні
на форумі видавців
09:00, 6 серпня 2013 р.

Львову покажуть виставу «Капітан Джон Сміт» про мандри капітана в Україні

на форумі видавців

Одна з найяскравіших подій на 20. Форумі видавців у Львові – вистава «Капітан Джон Сміт», яку привезуть Вірляна Ткачі учасники її театрального проекту «Yara Arts Group», повідомила прес-служба Форуму видавців.

Сюжет вистави побудований за мотивами книжки капітана Джона Сміта, відомого мандрівника і авантюриста з Англії 16 ст. Широкій публіці він відомий своїми пригодами в Америці та тісним знайомством з індіанською принцесою Покахонтас. У свій час капітан обкатав весь світ, побував у різних куточках Європи, Азії, Африки. Доля закинула його і до України: капітанові довелося тікати з полону в Османській імперії через Чорне море, після чого він деякий час перебував в Україні. Власне, цей уривочок життя Джона Сміта, описаний у його книзі «Правдиві подорожі, пригоди та спостереження Капітана Джона Сміта в Європі, Азії, Африці та Америці (з 1593 до 1629 р.)» і зацікавив «Yara Arts Group». Джона Сміта зіграє американський актор українського походження Юліан Китастий.

Yara_2

Мистецька група «Yara Arts Group» заснована у 1990 р. при експериментальному театрові Ля МаМа, Нью-Йорк. Обираючи назву для проекту, Вірляна хотіла, щоб вона асоціювалася з весною і молодістю. Група працює над створенням оригінальних перформансів, найвідоміші з яких – «Світло зі Сходу», «Сліпий Зір», «Лісова пісня Яри», «Лебідь», «Зимове сонце», «Водоспад/відблиски». Актори у афроамериканці, азіати, латиноамериканці, але також є й українці.Засновниця і керівниця театрального проекту «Yara Arts Group» Вірляна Ткач є авторкою близько двадцяти експериментальних театральних постановок.

Virlana

Її перформанси зазвичай побудовані на тлі сучасної поезії, яка переплітається з міфами, легендами, історичними замальовками. Вірляна сміливо залучає елементи фольклору, церковні пісні. Її мета – зацікавити англомовного глядача українською автентичністю. Вірляна Ткач також активно співпрацює з сучасними українськими письменниками і поетами, серед яких Олег Лишега, Оксана Забужко, Наталка Білоцерківець, Тарас Лучук, Мар'яна Савка.Вірляна є американкою українського походження. Її дід, Кость Кисілевський жив у Львові на вулиці Личаківській. Після еміграції разом із професором Дем’яном Горняткевичем, започаткував систему шкіл українознавства по всій Америці.«Мій дідо постійно щось розказував про Леся Курбаса. Він вчився на рік молодше від нього в університеті. І дідо ним дуже захоплювався».Сама Вірляна є співзасновницею Міжнародного товариства Леся Курбаса і авторкою більш ніж 10 театрознавчих праць про творчість режисера. Велика прихильниця поезії Павла Тичини. А ще Вірляна вподобала ритуали бурятського шаманізму – вона бачить в цих ритуалах елементи, спільні з античною драмою та сучасними театральними техніками.Яскрава представниця української діаспори зазначає: «У моєму житті все випадкове, але треба бути відкритою на випадки».

Нагадаємо, Форум видавців у Львові — міжнародний книжковий форум, який відбувається щорічно у вересні у Львові. Найбільший український книжковий ярмарок та один з наймасовіших заходів подібного типу в Східній Європі. Головні експозиції розташовуються у Палаці мистецтв і біля Палацу Потоцьких. Цього року форум проходитиме у двадцяте. Ціла низка проектів і заходів, які відбудуться 10-15 вересня 2013 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,90
EUR
42,75
42,92
PLN
9,82
9,89
Оголошення
live comments feed...