• Головна
  • До Львова на Форум видавців приїде польська письменниця Йоанна Батор
13:22, 22 липня 2013 р.

До Львова на Форум видавців приїде польська письменниця Йоанна Батор

Відома польська журналістка і письменниця Йоанна Батор візьме участь у дискусії «Пам'ять і історія» під час Форуму видавців у Львові. Про це 032 повідомили у прес-службі Форуму.

У дитинстві Йоанна любила розглядати картинки у великій італійській кулінарній книзі та уявляти запахи страв. Дорослішою вивчала філософію у Варшавському університеті. Однією з перших у Польщі зацікавилась темою фемінізму. Її докторська присвячена дослідженню аспектів феміністичного дискурсу в контексті психоаналізу та постмодернізму. З 1999 до 2008 викладала в Інституті філософії та соціології Польської академії наук.

Жила у Вроцлаві, Варшаві, Лондоні, Нью-Йорку, Токіо. Японія надихнула її на книгу «Японське віяло», за яку отримала Премію видавців та Премію Беати Павляк.

2011 року залишила викладацьку діяльність заради літератури. Дописувала у польські видання «Творчість», «Час культури», «Плющ» та ін. Наразі живе у Варшаві, працює у «Газеті Виборчій», а також успішно видає книжки.

Дебютна художня книга Йоанни – «Kobieta» («Жінка») – не викликала особливого фурору. Натомість справжнім успіхом стала «Piaskowa Góra» («Піщана гора»), яка вийшла через 7 років. Це такий собі феміноцентричний роман-панорама особистих драм «простих людей». Три покоління жінок – донька, матір та дві бабці зосередились на своїх мріях, страхах і переживаннях. Письменниця зображає три виміри життя жінки: соціальний, сімейний та особистий. Співчуваючи своїм героїням, авторка все ж залишається налаштованою критично і не шкодує саркастичних зауважень та оцінок їхніх вчинків.

Наступний роман «Chmurdalia» («Хмурдалія») тільки закріпив успіх письменниці. В одному з інтерв’ю Йоанна тоді зазначила: «Я не можу собі уявити читача. Проте, я знаю, що книга вийде у світ, і відчуваю відповідальність. Я боялася, що мій роман вийде занадто «академічним». Але якось одна читачка з провінційного містечка сказала мені на зустрічі, що в неї на городі є ділянка з квітами, яку вона назвала «Хмурдалія». Мені було дуже приємно».

Остання книга «Ciemno, prawie noc» («Темно, майже ніч») вийшла у 2012 р.

У Йоанни Батор можна тільки повчитися: 90% речей в її житті – приємні, і лише решта – необхідність. В цьому вона зізналась в одному з інтерв’ю: «Для мене не існує ніякого «Жінка повинна, жінка не повинна».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...