• Головна
  • Цьогоріч Форум видавців у Львові буде ювілейним
14:52, 25 червня 2013 р.

Цьогоріч Форум видавців у Львові буде ювілейним

20-й ювілейний «Форум видавців у Львові» – це низка проектів і заходів, які відбудуться 10-15 вересня. Львівський міжнародний літературний фестиваль, книжковий ярмарок, Всеукраїнський конкурс «Найкраща книга форуму», Бібліотечний форум, фестиваль і конкурс «Молода республіка поетів» та багато іншого. Мешканці та гості міста мають чимало судових приводів завітати на 20-й Форум видавців.

20 приводів, чому варто відвідати Форум.

Привід №1: Поляки з почестями. Вперше на Міжнародному літературному фестивалі з’являється Країна-Почесний гість. Цього року це Польща. Польську програму можна поділити на 20 окремих проектів: концерти, презентації, семінари, читання, перегляди фільмів та ін.

До Львова приїдуть відомі польські письменники, поети старої та нової генерації, які протягом всього фестивалю будуть дискутувати про літературні зв’язки Польщі та України.

Привід №2: Багато, дуже багато гостей. Окрім поляків до Львова завітають іноземні гості зі Словаччини, Сербії, Хорватії, Румунії, Угорщини. А також з Німеччини, Швеції, Норвегії, Колумбії, Канади, Австралії, Нової Зеландії.

Привід №3: Німці в місті. До Львова приїдуть також гості з Німеччини. Гете Інститут підготував власну програму на Форум-2013.

Привід №5: Джон Сміт – у Львові. Гості з США не відстають від своїх німецьких колег. На Фестиваль завітає делегація з Нью-Йорку – Вірляна Ткач з театральним проектом «Яра-арт-груп». «Той самий Джон Сміт» – вистава «Капітан Джон Сміт» за мотивами власної книжки того ж таки капітана, яку він видав у Лондоні у 1630 році – «Правдиві подорожі, пригоди та спостереження Капітана Джона Сміта в Європі, Азії, Африці та Америці (з 1593 до 1629 р.)». Творча група зосередилась на уривках, в яких йде мова про ранні подорожі Сміта Східною Європою, про його рабство у Туреччині, мандрівку через Чорне море та втечу на Захід через Дике Поле. Роль капітана виконає американський актор українського походження Юліан Китастий, а ролі всіх його коханих жінок – одна артистка – Сьюзан Гванг, яка також представить власні іронічні пісні.

Привід №7: Привід для жінок. Центральна тема фестивалю гендерно маркована –  «Жінка у світі, що змінюється» – і не є випадковою. Цього року відзначаємо 150 років з дня народження однієї з перших фемінистично налаштованих письменниць – Ольги Кобилянської. І хоча дата народження Ольги Юліанівни припадає аж на листопад, ми не можемо обійти увагою цю подію на Літературному фестивалі. В його межах буде проведено «КобилянськаФЕСТ», лейтмотивом якого буде зміна статусу жінки у суспільстві за 150 років.

Привід №8: Подорож у поезію. «Поетичний потяг» – це спільний проект міжнародної літературної корпорації «Meridian Czernowitz» і ГО «Форум видавців». Учасники «Потягу» проведуть літературний фест у Чернівцях, після чого вирушать до Львова, де за їхньої участю відбудеться ряд літературно-музичних заходів. «І це лише початок нашого проекту, пов’язаного з літературним туризмом на Західній Україні», – обіцяє Григорій Семенчук.

Привід №10: Поезія і музика non-stop! Віршовані рядки під час фестивалю звучатимуть не лише вдень, а й вночі. «Ніч поезії та музики нон-стоп» з кожним роком збирає все більшу й більшу аудиторію.

Привід №11: Молодим усюди в нас дорога. У межах Літературного фестивалю з 12 по 18 вересня відбудеться фестиваль і конкурс «Молода республіка поетів», де молоді поети знову спробують свої сили.

Привід №13: Для перекладачів теж є свій клаптик асфальту. Вже втретє буде проведено Міжнародний перекладацький фестиваль «Трансліт».

Привід №15: Про книги – писати. Під час Форуму проходитиме фестиваль «Контекст-2» – своєрідна Школа літературної критики та книжкової журналістики. Цей проект здійснено за підтримки Програми і³ «Ідея – Імпульс – Інновація» Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України». 20 журналістів, відібраних за результатами попередньо проведеного конкурсу, братимуть участь у ворк-шопах відомих критиків та літературознавців, спілкуватимуться з письменниками і митцями, і врешті – вчитимуться створювати оригінальний, цікавий медіа-контент, об’єктом якого є книга. «Контекст-2» стане своєрідним майданчиком для знайомства журналістів (теперешніх і майбутніх), письменників і видавців. Майданчиком, на якому проводитимуться круглі столи, майстер-класи та ціла низка інших заходів.

Привід №17: Локації проведення. Місцями проведення заходів стануть вищі заклади освіти, музеї, театри, а також арт-кав’ярні Львова.

Привід №19: Книжковий ярмарок. Ще один традиційний захід, без якого не обходиться Форум. Вже сьогодні на ярмарок подали заявки понад 130 видавництв. На Форумі, як завжди, можна буде не лише познайомитись з авторами та їхніми творами, але й придбати книжки за видавничими цінами – у Палаці Мистецтв, на площі перед Палацом Мистецтв та Палацом Потоцьких, а також на проспекті Свободи.

Привід №20: Змагання книжок. Повболівайте за улюблену книгу на Всеукраїнському конкурсі «Найкраща книга Форуму».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,30
39,40
EUR
42,80
42,90
PLN
9,85
9,90
Оголошення
live comments feed...