У Львові презентують ресторанні меню першої половини 20 століття

«Меню як мистецтво» – під такою назвою у рамках гастрономічного фестивалю «Львів на тарілці» відбудеться виставка французьких та американських ресторанних меню першої половини 20 століття зі збірки відомого львівського ресторатора Вардкеса Арзуманяна. Відкриття цієї унікальної експозиції відбудеться 27 червня о 16:00 год. у Музеї мистецтва давньої української книги (вул. Коперника, 15а).

На виставці презентуватимуть близько сотні меню, які свого часу належали знаменитому паризькому ресторанному критику князю Курнонському (1872-1956).

«Цю колекцію я збираю вже багато років. В рамках фестивалю ми презентуємо меню, створені видатними французькими графіками 20 століття – Франциском Пульбо, Жоржем Емаром, Луї Жу, Жоржем Вілла та іншими. Будуть також представлені кілька американських меню, привезені Курнонським з заокеанської подорожі у 1954 р. Приверне увагу раритетний експонат – меню ресторану бургонських вин, виконане за проектом знаменитого майстра модерну – Альфонса Мухи. Цією виставкою я хочу показати меню як мистецтво, адже саме через нього ми спілкуємось з нашими гостями», - розповів Вардкес Арзуманян, львівський ресторатор.

Меню є своєрідним «містком» між культурою приготування і культурою споживання їжі, важливою деталлю у складному механізмі життя міста. Про це говорить кандидат мистецтвознавства, завідувач відділом європейського мистецтва 19-20 ст. Львівської національної галереї мистецтв Віта Сусак.

«Історія ресторанних меню не така вже й давня. Перші меню виникли у Франції в часи Людовіка XV. Невід’ємною складовою ресторанного сервісу вони стали лише з середини 19 ст. Говорили: «покажи мені меню, і я скажу тобі, хто відвідує це місце». Знайомство з цією унікальною збіркою матиме особливе значення для Львова з численними ресторанами, цукернями, кав’ярнями, що становлять його специфічне обличчя», - зазначила Віта Сусак, кандидат мистецтвознавства, завідувач відділом європейського мистецтва 19-20 ст. Львівської національної галереї мистецтв.

Над дизайном меню та запрошення Гала-вечері фестивалю працював знаний львівський митець, творець ресторанних інтер’єрів Влодко Костирко.

«Ми ставимо собі за мету спільно з рестораторами, шеф-кухарями, митцями, львовознавцями презентувати традиційну Львівську кухню, а також дати поштовх до створення нової гастрономічної культури міста, яка стане важливою складовою його унікального, особливого стилю життя», - зазначає Андрій Сидор, директор Фестивалю «Львів на тарілці». 

Актуальність
(0 оцінок)
Автор
(0 оцінок)
Якість матеріалу
(0 оцінок)

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Актуальність
0/12
Автор
0/12
Якість матеріалу
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку