• Головна
  • Міносвіти різко скоротило держзамовлення на журналістів, міжнародників та менеджерів
18:43, 29 травня 2013 р.

Міносвіти різко скоротило держзамовлення на журналістів, міжнародників та менеджерів

У Львівській політехніці відбулася регіональна нарада, присвячена вступній кампанії-2013. Трохи більше місяця залишилося до початку вступної кампанії у вищих навчальних закладах України. Традиційно у цей час Міністерство освіти і науки України проводить регіональні наради-семінари з проректорами  і відповідальними секретарями приймальних комісій ВНЗ.

28 травня така нарада відбулася і у Національному університеті “Львівська політехніка”, на якій представлені  185 вищих навчальних закладів західного регіону України.

У своїй доповіді  заступник   директора Департаменту вищої освіти Микола Фоменко, відзначив, що цьогорічні умови прийому до ВНЗ практично не зазнали змін. Такими ж залишаються і терміни подачі та завершення прийому документів. Як і в попередні роки, абітурієнт зможе подавати документи у п'ять різних ВНЗ і на три напрями у кожному з них.

            Промовець повідомив також, що цього року вдосконалено роботу Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Для прозорості і унеможливлення несправедливого конкурсного відбору усі рейтингові списки рекомедованих до зарахування і зарахованих абітурієнтів мають бути розміщені у цій системі.

            Особливий інтерес в учасників наради викликала інформація про зміни у формуванні державного замовлення. Зокрема, на три відсотки поменшає “державних” бакалаврів. Найбільше скорочення стосуватиметься журналістів (на 30%), фахівців з міжнародних відносин (23%),  економіки і менеджменту (11,7%). А от на юристів держзамовлення зменшиться лише на 3,5 %. Водночас збільшується    держзамовлення на фахівців з електроніки (5,3%), енергетики та енергетичного машинобудування, металургії та матеріалознавство (10,3%), інформаційна безпека (6,7%).

            Особливо суттєві зміни у держзамовленні на магістрів. Скорочення торкнеться  журналістів-магістрів (37,7%), юристів (22,2 %), фахівців з економіки і підприємництва  (28,6%). Деяке зростання магістрів-бюджетників буде для тих, хто обрав галузі знань “електротехніка та електромеханіка”, “машинобудування та матеріалообробка”, “розробка корисних копалин”, “інформатика та обчислювальна техніка”. 

            Ось як прокоментували пропоновані зміни деякі завідувачі кафедр інженерно-технічного і природничого спрямування. З одного боку, вони висловлювали задоволення посиленням уваги до фахівців, які створюють реальну економіку і добробут держави, а з другого — певне занепокоєння тим, що зростання держзамовлення без врахування потреб ринку праці у тому чи іншому регіоні додасть проблем з виконанням цього замовлення. Адже у нас по суті знищено такі  галузі як машинобудування і приладобудування, а за комп'ютерами не може уся країна сидіти.  

            Заступник   директора Департаменту вищої освіти Микола Фоменко повідомив також про нові підходи до формування державного замовлення  на конкурсних засадах. Будуть братися до уваги не лише пропозиції самих навчальних закладів, а й всебічне обгрунтування з наданням відповідних документів, висновників експертних рад, погодження обласних управлінь освіти та науки, центрів зайнятості.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,76
EUR
42,70
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...