• Головна
  • Бурий ведмідь, вид якого зникає. - в’язень на Львівщині.
13:58, 29 травня 2013 р.

Бурий ведмідь, вид якого зникає. - в’язень на Львівщині.

У Львівській області, поблизу м.Стрий, на відпочинковій базі «Шепільська» у звіринці в клітці утримується бурий ведмідь для розваг.

425013_526617774041622_366852775_n

 „Приїхавши відпочивати на цю базу у вихідні, я була вражена умовами, в яких мешкає ведмідь, – каже пані Ірина, відвідувачка бази, – бетонна підлога, брудна вода у мисці, тісний розмір клітки та якась стара автопокришка для розваги. Не можливо зрозуміти, що цікавого у тому, аби сфотографуватися на фоні нещасної тварини та спостерігати за клишоногим, який позбавлений природних умов існування. Особисто мене обурює, що у XXI сторіччі у моїй країні, яка намагається стати членом Європейського Союзу, виявляється можливим тримати в клітці ведмедя в жахливих умовах заради незрозумілої сумнівної розваги”.

485530_526617687374964_1136741624_n

 В Україні ведмідь бурий є видом, що зникає. Він занесений до Червоної книги України, Червоного списку МСОП (Міжнародний союз охорони природи), CITES (Конвенцію про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення ) та охороняється Бернською конвенцією.

Згідно зі ст.19 Закону України «Про Червону книгу України» спеціальне використання (добування, збирання) об'єктів Червоної книги України з метою отримання прибутку забороняється.

430097_526618014041598_1753776341_n

 Відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» ст.3.2. утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Утримання диких тварин у неволі без створення відповідних умов не допускається.

„Хочемо звернути увагу відповідних контролюючих органів, а саме Держекоінспекції та прокуратури у Львівської області щодо незаконності утримання бурого ведмедя в неволі з метою отримання прибутку, що є очевидним, адже база відпочинку «Шепільська», не є благодійною, освітньою чи науковою установою, – каже Наталя Вишневська з Національного екологічного центру України, – окрім того, утримуючи червонокнижну тварину, так звані власники зобов’язані мати відповідний дозвіл від Мінекології та ветеринарні документи, які регулюють перебування дикої тварини у неволі. Враховуючи поширену незаконну торгівлю дикими тваринами в Україні, власники також мають довести й ЗАКОННІСТЬ набуття дикої тварини у власність”.

320349_526618120708254_1620549381_n

 Згідно із «Порядком утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах» підкреслюємо – мінімальна площа приміщення, у якому може утримуватися ведмідь бурий, становить 30 м2, й це має бути не клітка, а вольєр.

„Львівські зоозахисники вже надіслали запити щодо законності утримання ведмедя у неволі у відповідні інстанції. Ми будемо намагатися звільнити ведмедя з переміщенням його до Синевирського реабілітаційного центру. Сподіваємось, що до цього заходу долучаться колеги з благодійної організації „4 лапи”, завдяки зусиллям яких вже врятовано декількох ведмедів в Україні, – каже Андрій Курач, голова Західноукраїнського товариства захисту тварин.”

У 2011 році в Україні в Закарпатській області за сприяння Міністерства екології та природних ресурсів та міжнародної благодійної організації „4 лапи” був створений Синевирський реабілітаційний центр для бурих ведмедів. Центр є відкритою установою, куди може потрапити кожен та побачити бурих ведмедів.

„На жаль, ведмедів після довгого утримання в неволі вже неможливо випустити на волю, але замість тісної клітки та недолугих хазяїв в Реабілітаційному центрі вони знайдуть спеціалістів, які можуть надати їм кваліфіковану допомогу та створять сприятливі умови для життя, складуть якісні раціони харчування тощо, – каже Катерина Полянська, член Національного екологічного центру України, – на території України в природних умовах залишилося лише близько 200 особин ведмедя бурого через знищення природного ареалу його існування та браконьєрство. В приватних звіринцях, пересувних зоопарках, пересувних цирках, біля кафе, на базах відпочинку утримується до 300 ведмедів. Треба підтримувати діяльність реабілітаційних центрів та заборонити розводити ведмедів, які вже потрапили в неволю й яких потім продають в такі самі зоокутки”.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,82
39,97
EUR
42,88
42,97
PLN
9,86
9,90
Оголошення
live comments feed...