• Головна
  • Проти двох громадських активістів з Кам’янко-Бузького району міліція розгорнула «репресивну» машину
13:06, 29 травня 2013 р.

Проти двох громадських активістів з Кам’янко-Бузького району міліція розгорнула «репресивну» машину

Двоє громадських активістів з Кам’янко-Бузького району Львівщини через свою боротьбу з беззаконням та хабарництвом стали жертвами переслідування зі сторони правоохоронних органів.

Йдеться про Романа та Назара Олексевичів, батька і сина, які вирішили кинути виклик системі. Роман голова вільної профспілки працівників торгівлі та сфери послуг, його син - студент Назар - позаштатний кореспондент газети «Край». Будучи активними учасниками Податкового майдану, вони вирішили почати боротися з беззаконням в Кам’янко-Бузькому районі Львівщини.

За короткий час, ними була створена перша в Україні територіальна громада у відповідності з Конституцією України, коли саме люди були творцями, а не органи влади - як у більшості випадків.

«Ті ж Олексевичі дещо раніше закрили місцеве сміттєзвалище, чим викликали неабиякий гнів місцевого сільського голови, оприлюднили інформацію щодо непрозорої оренди невитребуваних паїв. Зовсім недавно новостворена громада зупинила незаконну вирубку лісу на території села Руда. Після чого зрубаний ліс так і лежить непорушно, бо законного власника лісу крім громади немає, а визнати громаду сільський голова боїться як вогню», - розповідає заступник голови Демократичного Альянсу Ігор Гурняк.

Проте справжні проблеми у громадських активістів почались після того, як вони хотіли зупинити незаконні дії працівників Автодору та ДАІ, які за хабарі пропускали вантажівки через аварійний міст. Одного дня водії таки звернулись до Олексевичів з проханням зупинити це свавілля. Викликані водіями для здійснення цілком законного контролю компетенції представників зазначених структур, голова місцевої профспілки та журналіст Роман та Назар Олексевичі після не отримання жодних документів від представників Автодору закономірно та у відповідності з чинним законодавством викликали міліцію.

Проте замість того, щоб здійснити перевірку документів «перевіряючих на дорозі», викликані представники міліції разом з новоприбулими представниками райвідділу (включно з керівництвом) і навіть прокуратури затримали з застосуванням сили (що засвідчено медичними довідками у той ж день) громадських активістів. Правоохоронці вибили з рук камеру та незаконно вилучили її, викрали Назара Олексевича, який дуже довго залишався в авто місцевого ДАІшника, до якого останній постійно застосовував фізичну силу.

Завдяки загальноукраїнському опору багатьох організацій хлопців вдалося визволити у той ж день. А далі з’явилося два кримінальні провадження. Одне – після незрозумілих трансформацій з кримінальної справи за старим КПК у кримінальне провадження за новим КПК з порушенням усіх можливих строків проти Олексевичів.

Друге – за заявою Олексевичів проти міліцейських чинів, що вчинили злочин проти громадських активістів. Друге провадження слідчим було закрито, після чого Олексевичі це рішення в судовому порядку намагались опротестувати.

«Проте справа раптом виявилась вилученою обласною та Генеральною прокуратурою, де і знаходиться по сьогодні. А справа, відкрита за тими ж самими фактами, але проти них, повним ходом рухається до судового рішення. Підготовчі судові засідання тривають, хоч один з суддів оголосив про свій самовідвід з аргументацією, що не може гарантувати неупередженого судочинства.

У цій справі система себе показує у повній красі. Порушуючи всі можливі і неможливі норми законів, слідчі та прокурори, в радянських традиціях, «клепають» справу Олексевичам», - розповідає далі Ігор Гурняк.

За його словами, обвинувальний акт досі не вручений, усі клопотання обвинувачених суддя відхиляє, керівника місцевої міліції, що брав активну участь, включно із застосуванням сили, у зазначених подіях, вже переведено на таку ж посаду, але поближче до Львова, жодного свідка – не працівника міліції, слідчим так і не було допитано, повідомлення про підозру було вручено більше як через місяць після затримання.

               Наразі боротьба за права Романа та Назара Олексевичів триває. Громадськість вже звернулась за допомогою до депутатської групи «Львівщина» у ВРУ. Оскільки юридичний процес триває, то дане питання перебуває під контролем народних депутатів, членів МДО «Львівщина». 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,68
39,78
EUR
42,60
42,70
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...