• Головна
  • До кінця року українцям можуть підвищити тарифи на електроенергію і газ
14:32, 16 травня 2013 р.

До кінця року українцям можуть підвищити тарифи на електроенергію і газ

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, готується підвищити на 25% тарифи на електроенергію і на 20% – на газ. Це стане можливим завдяки прийняттю вчора парламентом у першому читанні законопроекту N2107 "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення цін (тарифів)".
Вчора Верховна рада голосами 293 депутатів проголосувала у першому читанні за відповідний законопроект, автором якого є депутат Павло Корж (Партія регіонів).

Зараз будь-яка зміна тарифів приймається НКРЕ за погодженням з Кабінетом міністрів.

У пояснювальній записці автор законопроекту пояснює цілі його прийняття тим, що це "усуває правову прогалину в регулюванні повноважень органів державної влади в частині встановлення цін і тарифів на електроенергію та природний газ для населення".

Очевидно, маються на увазі зобов'язання України перед Енергоспівтовариства передати ці функції незалежного регулюючому органу в особі НКРЕ, повідомляє "Тиждень" з посиланням на "Коммерсантъ Украина".

Джерело в Міненерго пояснило, що прийняття даного законопроекту необхідне у зв'язку із запланованим до кінця року підвищенням цін на електроенергію і газ для населення.

"На нас тиснуть виробники електроенергії та постачальники газу. Насамперед приватні компанії, які зацікавлені в тому, щоб поставляти енергоносії населенню зі значно більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні", – каже співрозмовник видання.

За його словами, уряд не міг взяти на себе відповідальність щодо збільшення цін на електроенергію і газ для населення, оскільки це могло викликати соціальне невдоволення.

"Тому було вирішено передати це право НКРЕ – незалежному органу влади, який не несе політичної відповідальності", – пояснив співрозмовник.

Видання відзначає, що незалежним НКРЕ можна назвати досить умовно. Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква нагадує, що главу НКРЕ призначає президент.  А значить, підвищення цін на електроенергію і газ так чи інакше відіб'ється на рейтингах представників нинішньої влади, додає член комітету з питань ПЕК Сергій Пашинський.

За даними джерелав НКРЕ, вже до кінця року можна чекати зростання цін на електроенергію для населення на 25%, а на газ – на 20%.

Підвищення цін на газ для населення та ПЕК є ключовою умовою відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), нагадує видання.

Фонд не наполягає на одномоментному підвищенні тарифів до рівня собівартості, але вимагає від уряду вирішити в середньотерміновій перспективі проблеми дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України".

Згідно з розрахунками МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

"Ціни на газ в Україні набагато нижчі за світові. Ми не наполягаємо на їх відповідність, але українська влада повинні зробити кроки щодо зниження цієї різниці", – заявляв раніше глава представництва фонду Макс Альєр. За його словами, без цього "політичного рішення" українській владі не варто розраховувати на кредити МВФ.

В умовах монопольного ринку підвищення цін на електроенергію і газ небезпечно, вважає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Якщо на ринку не буде створена конкуренція, приватні компанії-монополісти підвищать ціни на електроенергію і газ, а якість обслуговування залишать колишнім", – говорить Марунич.

Як повідомлялось, Світовий банк вважає неминучим ріст тарифів в Україні.

Підвищити тарифи, зокрема, на газ, з одночасним введенням адресної допомоги малозабезпеченим громадянам рекомендує МВФ, однак Україна продовжує відмовлятися від такого кроку. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,85
EUR
42,87
42,95
PLN
9,86
9,89
Оголошення
live comments feed...