• Головна
  • 9 травня у Львові: загроза для львів'ян чи політичні ігри
14:51, 8 травня 2013 р.

9 травня у Львові: загроза для львів'ян чи політичні ігри

Львівська міська рада скерувала позовну заяву до Львівського окружного адміністративного суду з вимогою заборонити проведення акцій 9 травня у Львові окрім тих, що передбачені як офіційні заходи.

«Юридичне управління ЛМР мало достатньо підстав вважати, що задекларовані у заявках акції можуть спричинити загрозу громадській безпеці на 9-те травня, тому ми звернулись до суду. Сьогодні ми подали позовну заяву. У справі є 21 відповідач», - розповіла Гелена Пайонкевич, начальник юридичного управління ЛМР.

Наприкінці квітня Львівська обласна рада рекомендує органам місцевого самоврядування звернутися до суду щодо заборони проведення 8 та 9 травня масових заходів та можливих провокацій з використанням червоних прапорів. Таке рішення 66 обранців Львівської облради ухвалили сьогодні на сесії.

Окрім того, депутати зверталися до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, громадських організацій, правоохоронних і силових структур області про недопустимість використання 8 та 9 травня, під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни, радянсько-комуністичної чи нацистської символіки, розцінюючи її як зневагу та наругу над пам’яттю мільйонів українців, які віддали своє життя за незалежність України. 

Вчора Львівський окружний адміністративний суд  зупинив дію ухвали Львівської міськради від 25 квітня «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова».

Водночас суд розгляне справу по суті і винесе рішення на своєму засіданні 29 травня.

Варто зауважити, прокуратура Львівської області оскаржила в суді рішення Львівської міської та обласної рад про оголошення 8 травня у Львові Днем скорботи за жертвами Другої світової війни та про заборону використання на території Львова символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки.

Варто нагадати, що у Львові 9 травня 2011 року всупереч забороні місцевої влади, поблизу Вічного вогню на Пагорбі Слави комуністи розгорнули червоний прапор.

Ставлення до символу радянської влади на західній Україні різко негативне. Число жертв українського населення, загиблого від рук НКВС, обчислюється мільйонами чоловік. Природно, що комуністи і проросійські організації, свідомо йшли на конфлікт, порушуючи заборону міської ради на вивішування червоних прапорів. Але щоб вже добити ситуацію напевно, вони розгорнули плакати «Особистості сучасного фашизму», на яких були фотографії прапора УПА і фотографії депутатів-свободівців, зокрема Юрія Михальчишина.

 Між свободівцями та невідомими особами з червоними прапорами, серед яких були, за різними даними, представники проросійських організацій «Родіна», «Русский блок», які прибули до Львова з інших міст, почалася бійка. Кілька людей отримали поранення від ударів камінням.

Голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук прокоментував події 9 травня так: «Націоналісти кажуть, що їх спровокували, тому що на Пагорбі Слави невідомі розгорнули прапор Перемоги. Але не тільки учасники, але й ті, хто спостерігав за подіями по телебаченню, бачили, ще задовго до цього, наелектризованих, звезених з багатьох регіонів молодих, які не пускали ветеранів, городян, які намагалися покласти квіти до могил полеглих. А чим провокували «Свободу» священики різних конфесій, які служили поминальний молебень на Марсовому полі і намагалися окропити могили не тільки воїнів УПА і жертв «Тюрми на Лонцького», але і воїнів Радянської армії, що визволяли Львів?»- сказав Петро Писарчук.

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...