• Головна
  • Психічне здоров’я дітей у Львівській області помітно погіршується.
12:31, 1 квітня 2013 р.

Психічне здоров’я дітей у Львівській області помітно погіршується.

Завтра, 2 квітня у Львові відзначать  Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм. На Львівщині у дитячих психіатрів області перебуває 145 дітей з розладами спектру аутизму, що становить 29,9 на 100 тис. дитячого населення.

Згідно інформації Департаменту охорони здоровя Львівської ОДА, сьогодні від аутизму у світі страждає 67 млн. осіб. Згідно з даними ВООЗ психічне здоров’я дитячого населення помітно погіршується.

«Останнім часом в суспільстві щораз більшу увагу привертає проблема загального порушення психічного розвитку (розлади спектру аутизму), яка набуває соціального значення. Епідеміологічні дані свідчать про загальносвітову тенденцію зростання кількості дітей з цією патологією.» - переконані у департаменті.

Згідно слів головного позаштатного спеціаліста з дитячої психіатрії Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Марії Люсак, на сьогоднішній день на диспансерному спотереженні у дитячих психіатрів області перебуває 145 дітей з розладами спектру аутизму, що становить 29,9 на 100 тис. дитячого населення. Але слід відзначити, що не зважаючи на значне покращення діагностики аутизму у дітей його насправді значно більше.

«Збільшення захворюваності дітей на розлади спектру аутизму відмічаються з кінця 80-х років ХХ століття. В Україні суттєвий ріст захворюваності на розлади спектру аутизму спостерігається протягом останніх років. Зокрема, у Львівській області ріст захворюваності з 2007 по 2012 роки зріс більше, ніж у 3 рази.  Захворюваність по Україні складала 4,3 на 100 тис. дитячого населення, у Львівській області 4,6 на 100 тис. дитячого населення.» - каже головний позаштатноий спеціаліст з дитячої психіатрії Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Марії Люсак

Згідно слів Марії Люсак, на сьогоднішній день на диспансерному спотереженні у дитячих психіатрів області перебуває 145 дітей з розладами спектру аутизму, що становить 29,9 на 100 тис. дитячого населення. Але слід відзначити, що не зважаючи на значне покращення діагностики аутизму у дітей його насправді значно більше.

Багато хто з нас знає про таке захворювання, як аутизм. На жаль, медицина ще не здатна вилікувати таких пацієнтів, але наш обов’язок допомогти їм максимально адаптуватися до навколишнього світу. Важливим етапом у допомозі дітям з аутизмом є його рання діагностика. Батьки, в першу чергу, повинні звертати увагу на основні ознаки поведінки, і якщо у дитини присутня хоч одна з таких ознак слід негайно звернутись до лікаря.

 «Від ранньої діагностики та своєчасного початку реабілітаційного процесу залежить доля дітей, хворих на аутизм. Чим раніше буде виставлено діагноз і розпочнеться робота з реабілітації, тим більше шансів, в подальшому, на повноцінніше життя дитини. Тому зараз, як ніколи назріло питання про удосконалення організації медико-соціальної допомоги дітям з аутизмом та їх родинам, яка б відповідала сучасним стандартам.» - кажуть у Львівському обласному дитячому психоневрологічному диспансері.

Коротка довідка:

Ознаки, що вказують на недугу:

• дитина не посміхається, не проявляє теплих і радісних почуттів у віці 6 місяців і більше;

  • уникає дивитися в очі батькам та іншим людям;
  • не переносить набуті навички на іншу обставину або ситуацію;
  • не реагує на своє ім’я, поводиться, ніби не чує;
  • · пізнає навколишній світ неадекватними методами – наприклад, лиже, нюхає;

• не повторює за дорослими звуки, не посміхається у відповідь на усмішку, не проявляє емоції за допомогою міміки у віці від 9 місяців;

• відсутність дитячого лепету у віці 12 місяців;

• відсутність звичайних жестів, таких як вказати пальцем, продемонструвати, витягнути руку, щоб дотягнутися або помахати на прощання, у віці 12 місяців;

• не знає жодних слів у віці 16 місяців;

• відсутність осмислених фраз із двох слів (без наслідування або повторення) у віці 24 місяців;

• відсутність реакції на звернення під назвою у віці 10 місяців;

• будь-яка втрата мови (або лепету), соціальних навичок у будь-якому віці.

 

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,83
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...