• Головна
  • Уряд відповів на актуальні питання про нові обмеження на період карантину в Україні
19:07, 4 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Уряд відповів на актуальні питання про нові обмеження на період карантину в Україні

3 квітня уряд опублікував  список додаткових обмежень під час карантину в Україні через поширення коронавірусної інфекції, які вступають в дію з понеділка, 6 квітня. 

На урядовому порталі виконавчої влади зазначили, що нові обмежувальні заходи викликали в українців безліч запитань, тому надали роз’яснення на найпоширені з них.

Чому потрібно носити із собою документи, що посвідчують особу?

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

Чи можна ходити по вулиці без маски?

У всіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі. Громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату - під'їзди, підземні переходи, стадіони, парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи. 

Рекомендується перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можете опинитись на території, яка підпадає під визначення "громадське місце".

Навіщо запроваджується обов’язковий масковий режим? 

Запровадили заради безпеки, враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується.

Яка відповідальність за порушення правил карантину? Чи можуть мене оштрафувати за похід в парк чи відсутність маски?

За порушення правил карантину – штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн, а якщо ви порушуєте санітарні правила та норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність.

Чи закривають церкви на період карантину?

Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені, закликають всіх українців залишатися вдома на період карантину. 

Хто контролюватиме дотримання заходів карантину?

Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях буде здійснювати МВС та Нацгвардія.

Чи можна ходити по вулиці втрьох?

Вулицею можна пересуватися лише вдвох, виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

В якому випадку людям старше 60 років можна виходити на вулицю?

Люди старше 60 років поки що мають сидіти вдома, тому що вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак - потребують самоізоляції. 

Якщо люди старші 60 років не мають близьких людей молодшого віку, які можуть про них піклуватися? 

Люди, що знаходяться на самоізоляції, окрім хворих на COVID-19, та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, вони мають дотримуватися масочного режиму.

Чи можна буде гуляти навколо будинку?

Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

Чи дозволено виходити на вулицю з дітьми? Чи можна дітям молодше 14 років виходити самим на вулицю?

Діти до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. Дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях, але навіть під’їзд та територія навколо вашого будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. 

Чи можна ходити в парк чи сквер? 

Ні, відтепер – не можна. Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється, це дозволяється лише у випадку, якщо вам потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

Як тепер вигулювати домашніх тварин? 

Як і раніше ви можете вигулювати домашніх тварин, проте не більше ніж вдвох, вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

Чи правда, що магазини, банки та аптеки мають забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами?

Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена у період карантину, мають лише контролювати, щоб відвідувачі перебували у будівлях та на території закладів виключно в масках та респіраторах. Обов’язок забезпечення себе масками покладається на відвідувачів.

Нагадаємо, список додаткових обмежень, які посилюють карантинні заходи можна прочитати за посиланням.

Джерело інформації: урядовий портал виконавчої влади України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #карантин #обмеження #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...