• Головна
  • Львів'яни, якими варто пишатися, за підсумками 2019 року, - ПЕРЕЛІК
12:18, 7 січня 2020 р.
Надійне джерело

Львів'яни, якими варто пишатися, за підсумками 2019 року, - ПЕРЕЛІК

Сайт 032.ua продовжує підводити підсумки минулого року і згадує, що приніс 2019-ий львів’янам. Ми уже розповідали про головні кадрові призначення, провали та перемоги року, а також про цікаві об’єкти, які встановлювали у нашому місті. Зараз кореспондентка 032.ua пропонує згадати львів’ян, які змінювали наше місто на краще.

Цього разу ми вирішили заручитися допомогою експертів, які назвали нам по кілька імен мешканців Львова, котрі достойні опинитися в цьому переліку за результатами 2019 року. Ми попросили про допомогу близько 20 львів’ян із різних сфер - від найвищих для Львова політичних посад до невеликих громадських організацій та окремих осіб у сфері культури, мистецтва, спорту... На жаль, далеко не усі знайшли час або бажання долучитися до проєкту, тож більшу частину вибору зробила саме редакція 032.ua за підтримки кількох експертів (список осіб у самому кінці тексту).

Імена усіх львів’ян, які змінювали наше місто на краще, розташовані у випадковому порядку. Зазначимо, що це не рейтинг, а звичайний перелік, тож розташування людини у списку не применшує заслуг конкретної особи чи групи осіб. Після значного зворотного зв'язку від читачів, вважаємо за потрібне додати, що цей перелік є суб'єктивним, усі особи в ньому зробили щось хороше для розвитку Львова, покращення його іміджу, комфорту мешканців - нехай це маленький крок чи глобальна зміна.

***

Марек Іващишин (посмертно)

Марек Іващишин, фото ЛМР

Торік не стало відомого львів’янина Маркіян (Марека) Іващишина, відомого, насамперед, як засновник арт-галереї “Дзиґа” у місті. Своєю багаторічною діяльністю Іващишин до останнього сприяв розитку мистецької сфери у Львові, організовував культові фестивалі, події та різноманітні культурні проєкти, як-то “Мертвий Півень”, ранній “Океан Ельзи”, “Флюгери Львова”. Свого часу володів знаним закладом “Лялька”, “Під Клепсидрою”, був учасником Революції на граніті та багатьох інших заходів.

Тетяна Романовська

Романовська, фото з ФБ

Експерти відзначили директорку Міжнародного аеропорту “Львів” Тетяну Романовську, яка за кілька років на цій посаді змогла суттєво розвинути наше летовище. Окрім постійного зростання пасажиропотоку (торік крізь термінали пройшло 2,2 млн пасажирів), до львівського аеропорту “заходить” все більше нових компаній, які відкривають нові сполучення: на 2020 рік було анонсовано авіасполучення зі Львова за вісьмома напрямками! 

Мар’яна Савка

Мар’яна Савка

Запропонували нам включити у добірку й головну редакторку, співзасновницю “Видавництва Старого Лева” Мар’яну Савку. Львів’янка, крім ведення бізнесу, сама пише вірші та прозу, зокрема, дитячі книжки, перекладає твори інших авторів, входить до Асоціації українських письменників, Національної спілки письменників України та ПЕН-клубу, також є кураторкою кількох літературних проєктів.

Оксана Луцко

Оксана Луцко, ФБ

Співавторка проєкту на Громадському бюджеті Оксана Луцко справді змінює Львів на краще. Завдяки їй та Мар’яні Олійник у місті виділили кошти та почали відновлювати благоустрій у Замарстинівському парку, який занепадав з 1980-х років. Колись улюблене місце відпочинку львів’ян перетворилося на хащі з болотами, а тепер потрохи перетворюється знову на громадський простір.

Ольга Кирилович

Кирилович, ФБ

Львів’янка Ольга Кирилович уже кілька років невтомно бореться за посилення свідомості громадян у питаннях поводження з тваринами. Один із найвідоміших проєктів у місті, пов’язаних з її іменем, є ініціатива Dog-Friendly City, що передбачає облаштування вигульних майданчиків для собак, запровадження культури прибирання за улюбленцями під час прогулянок, популяризацію адопції безпритульних тварин та багато іншого.

Дем’ян Данилюк

Дем’ян Данилюк, фото з ФБ

Експерти відзначили також відомого львівського урбан-активіста Дем’яна Данилюка, відомого також як засновник руху Lypneva. Свого часу львів’янин працював штатним радником міського голови з питань транспорту, і навіть після завершення контракту, Данилюк продовжує надсилати у міську раду пропозиції щодо реорганізації руху, встановлення дорожніх знаків та покращення планування вулиць міста.

Юрій Тер-Арутюнян

Юрій Тер-Арутюнян, фото з ФБ

Львівський активіст Юрій Тер-Арутюнян є головою громадської організації “Зручне місто”, яка моніторить зміни в розвитку інфраструктури Львова. Ремонт Двірцевої, Замарстинівської, відкриття Личаківської, нові велодоріжки, трамвайні платформи - усе це та багато інших проєктів залишаються на контролі активістів.

Роман Старецький

Роман Старецький, скріншот з відео ЛМР

Згадали про внесок у розвиток Львова і Романа Старецького, який зараз працює заступником директора департаменту економічного розвитку; начальником управління інвестицій та проектів у Львівській міськраді. Під його керівництвом, місто бере участь у міжнародних форумах, програмі “Зелені міста”, залучає кошти на масштабні проєкти, як-то підземні паркінги, канатну дорогу на Високий Замок, оновлення колишнього кінотеатру на Хмельницького тощо.

Олеся Дацко

Олеся Дацко, фото з Пресклубу Львів

Правозахисниця і учасниця ГО “Народна дія. Львів” Олеся Дацко багато років відстоює права львів’ян у юридичній площині. Основна тема - це проблемні забудови міста, а також повернення у комунальну власність незаконно відчужених земельних ділянок; скасування сумнівних містобудівних умов через суд, відкриття кримінальних проваджень на дії чиновників міської ради і архітектурно-будівельної інспекції, юридичні консультації.

Ярослав Кіргач

Кіргач, фото з ФБ

Заслужений артист України Ярослав Кіргач тривалий час пропрацював у Театрі імені Марії Заньковецької, де виконав десятки ролей у постановках на твори українських і зарубіжних класиків та сучасників. Торік його безпідставно звільнили з театру, що викликало неабияке обурення містян. Але будемо сподіватися, що актор продовжить розвивати мистецтво в Україні, тим більше що для цього вже було закладено фундамент - роль у фільмі “Жива”. Експерти відзначили, що театрал не побоявся ставити незручні питання керівництву “заньківчан”, відстоювати права колективу і всіх колег за межами конкретної установи.

Наталія Піпа

Піпа, фото з сайту УГП

Експерти згадали і громадську активістку, співзасновницю ГО “Кращий Сихів” і тепер уже народну депутатку Наталію Піпу. Відзначили те, що вона змогла потрапити у політику без допомоги олігархів, а також розвивала соціальні проекти у Сихівському районі Львова.

Ірина Юзик

Юзик, фото з ФБ

Ще одна правозахисниця, і громадська активістка з  ГО “Народна дія Львів” Ірина Юзик постійно відстоює історичний центр міста - бореться із незаконними забудовами, порушує кримінальні провадження щодо дій чиновників ЛМР, організовує протестні акції, навчає людей захищати свої права. Зокрема, за її підтримки у Львові було створено Всеукраїнську незалежну профспілку медичних працівників, основою якої стали учасниці руху медсестер #БудьЯкНіна.

Ростислав Косюра

Косюра, фото з ФБ

Торік до Львова з-за кордону повернувся бізнесмен Ростислав Косюра, який вирішив започаткувати у місті соціальний проєкт “Тарілка”. За іноземними зразками, це має бути місце, де потребуючим людям роздаватимуть їжу, яку не реалізували у магазинах і закладах харчування. Зараз львів’янину вдалось заручитися підтримкою небайдужих містян і навіть отримати в оренду від міста приміщення для благодійної діяльності, яке тепер мають відремонтувати і найближчим часом офіційно відкрити.

Данило Камінський та Анна Крищишин

Камінський і Крищишин

Ці двоє львів’ян торік отримали престижну нагороду на конкурсі молодих науковців за свій проєкт у галузі медицини, який передбачає розробку нових лікоподібних молекул, які би мали запобігати утворенню пухлин. Разом із почесним третім місцем та відзнакою, вчені отримали 50 тис. грн на реалізацію власної ідеї.

Ігор Дикий

Ігор Дикий, фото з ФБ

Торік Національний Антарктичний Науковий Центр відправив чергову групу вчених на станцію “Академік Вернадський”. Групу з 12 спеціально відібраних науковців очолив львів’янин Ігор Дикий, доцент кафедри зоології ЛНУ ім. Івана Франка. Дослідники перебуватимуть цілий рік на “крижаному” континенті.

Отець Степан Сус

Степан Сус, фото з ФБ

Львів’янин і духівник отець Степан Сус у свої 38 років став наймолодшим католицьким єпископом у світі. Торік Синод Єпископів УГКЦ, за згоди Папи Римського, здійснив його канонічне обрання. Отець тривалий час був військовим капеланом при Академії сухопутних військ у Львові, настоятелем Гарнізонного храму, за активну підтримку львів’ян отримав “Золотий герб міста Львова” і “Почесний знак святого Юрія”.

“Hair for share”

Фото з ФБ ініціативи

Трохи більше року у Львові діє унікальний проєкт, який допомагає онкохворим діткам отримати моральну підтримку після хіміотерапії. Шестеро львів’янок збирають волосся від небайдужих і роблять з нього перуки для наймолодших, які втратили його після боротьби з раком. 

Оксана Муха

Фото з ФБ Оксани Мухи

Не перестає дивувати творчими здобутками львів’янка Оксана Муха, Заслужена артистка України, переможниця телешоу “Голос країни-9”, лауреатка Гран-прі першого Міжнародного конкурсу українського романсу ім. Квітки Цісик і просто улюблениця публіки. Співачка відроджує популярність автентичних українських пісень, і якраз до різдвяних свят у 2020 році презентувала колоритну колядку “В глибокій долині”.

Андрій Мочурад

Мочурад, ФБ

Мандрівник зі Львова Андрій Мочурад торік відзначився тим, що першим серед громадян України добрався у Антарктиду автостопом, а це - майже 14 тисяч кілометрів по суші, морю та повітрю. Окрім цього, він також відправився на станцію “Академік Вернадський” разом із полярниками та готує документальний фільм про життя з науковцями на іншому континенті. 

Дарія Альошкіна

Дарія Альошкіна, фото надане авторкою

Мешканка Львова Дарія Альошкіна уже кілька років поспіль відроджує давнє українське ремесло витинанки. Сотні майстерних орнаментів відобразила жінка у своїх творах, які торік підкорювали інші українські міста та країни світу. Більше про це ТУТ.

Івона Лобан

Івона Лобан

Львівська модельєрка і дизайнерка Івона Лобан продовжує боротися за спадщину галицького майстра скульптури Іоана Георга Пінзеля та збереження напівзруйнованої пам’ятки - костелу в Годовиці біля Львова. Торік у місті відбулась низка тематичних подій, як-то: презентація промо-ролика міста, присвяченого Пінзелю, мистецька виставка у Органному залі, конкурс скульптур, велопробіг та акція на території Годовиці. 

Дмитро Лопушанський

Дмитро Лопушанський (другий зліва), фото з сайту МОН України

Торік ще учень 11 класу львівського ліцею №8 Дмитро Лопушанський переміг на міжнародній конференції молодих вчених у Малайзії ICYS-2019. Юний львів’янин розробив пристрій “HelpyEyes”, який має на меті допомогти людям з вадами зору краще орієнтуватися у просторі.

Мешканці вулиці Панча й прилеглих

Озеро на Панча, фото з ФБ

Львів’яни Наталя Процак-Пашко, Андрій Козицький, Наталія Фінканін та інші мешканці вулиці Панча й прилеглих вирішили відстояти озеро біля власних помешкань та доклали багато зусиль для його збереження. Окрім проєкту на Громадський бюджет, ініціативні львів’яни організували фестиваль та благодійний збір коштів і змогли переконати районну адміністрацію виділити кошти на ревіталізацію озера, яке катастрофічно пересихає в літню пору. За зібрані кошти довкола водойми покращили благоустрій, а вже цього року тут мають суттєво змінити громадський простір. 

Орест Залипський

Орест Залипський, фото з ФБ

Співзасновник Домівки врятованих тварин у Львові разом із командою не перестає опікуватись тваринами, які постраждали від рук людей. Окрім того, що зоозахисникам вдалося добитися офіційної реєстрації та фінансування від міста, вони постійно рятують чотирилапих з неволі, притравочних станцій чи цирку шапіто. Усі дії активістів фінансують також небайдужі львів’яни, які підтримують роботу Домівки.

Оксана Кошак

Оксана Кошак, фото: Громадське радіо

Варто згадати і директорку ЛКП “Лев”, яка вкладає чимало часу та зусиль у роботу комунального підприємства, що останніми роками рятує безпритульних та домашніх собак і котів. Серед важливих здобутків - торік на підприємстві відкрили перший на території Західної України банк крові для тварин

Назар Долинський

Назар Долинський, фото з ФБ

Ще один мешканець Львова, який суттєво змінює місто - це Назар Долинський, який створює Центр реабілітації рептилій. Зараз вони з колегою Анною Сабо шукають приміщення, яке можна взяти в оренду для цієї ініціативи, а також опікуються п’ятьма черепашками, троє з яких постраждали від недобросовісних власників.

Притулок “Милосердя”

Притулок "Милосердя", ФБ

У Брюховичах з 1994 року діє притулок для тварин “Милосердя” Львівського товариства захисту тварин. Це організація, яка опікується сотнями безпритульних собак за кошти небайдужих львів’ян - жодної підтримки від держави чи міста установа не має. Разом із тим, це щоденна важка праця волонтерів, які опікуються тваринами і вселяють надію в те, що гуманність досі є у серцях людей.

Артур Абрамів

Артур Абрамів та його фото, світлини надані автором 032.uaАртур Абрамів та його фото, світлини надані автором 032.ua

Львівський фотограф Артур Абрамів на власному прикладі показує силу мистецтва. Торік його світлина увійшла у 25 найкращих знімків з усього світу за версією National Geographic YourShot: це фото льодовика у людських руках, що натякає на проблеми з кліматом на планеті, пов’язаними з діяльністю її мешканців. Згодом ця фотографія прикрасила низку білболдів Львова у якості соціальної реклами.

Ірина Гнатів

Ірина Гнатів

Торік спеціалізоване видання відзначило львів’янку Ірину Гнатів як найкращого сімейного лікаря 2019. Працює жінка у Центрі первинної медико-санітарної допомоги Давидівської ОТГ, і голосували за неї на конкурсі самі пацієнти. 

Оксана Літинська

Літинська, фото з ФБ

Львівська Оксана Літинська наприкінці 2019 року підкорила останню з семи найвищих вершин на усіх континентах світу. Жінка виконала одне з найважчих завдань серед професійних альпіністів - “7 Вершин” - це масив Вінсон в Антарктиді, Аконкагуа, Деналі, Кіліманджаро, Косцюшко, Ельбрус і Еверест. Усього 419 людям з усього світу вдалося подолати цей “квест”.

Олена Старікова

Старікова, фото НОК

Багаторазова чемпіонка, військова ЗСУ, велосипедистка Олена Старікова продовжила здобувати спортивні перемоги у 2019 році. Так, її двічі поспіль обирали найкращою спортсменкою місяця (грудень 2018 і січень 2019), це звання вона отримала і у жовтні та листопаді 2019 року. Вона виборола призові місця у спринті та командному спринті на Кубку світу з велосипедного спорту в Новій Зеландії та Гонконгу, а також на чемпіонаті Європи з велотреку в Апелдорні (Нідерланди) в індивідуальному спринті та гіті (гонці зі стартом з місця на 500 метрів). Окрім цього, у січні 2019 року Старікову визнали найкращою спортсменкою в Україні.

Катерина Крива

Катерина Крива, фото НОК

У лютому дивувала спортивними досягненнями каратистка Катерина Крива, яка здобула “срібло” на другому етапі престижних змагань “Premier League” в ОАЕ, куміте, у ваговій категорії до 50 кг.

Павло Коростильов

Коростильов, фото НОК

Багаторазовий чемпіон, військовослужбовець та стрілець Павло коростильов здобув звання найкращого спортсмена Львівщини у березні та вересні 2019 року. Спортсмен успішно виступив на чемпіонаті Європи з кульової стрільби в Хорватії, де виборов перше особисте місце у вправі з пневматичним пістолетом і ще очки для команди, а у вересні - став мультимедалістом на чемпіонаті Європи у Болоньї, де виборов 8 медалей, у тому числі 3 - за стрільбу зі стандартного пістолета на 25-метровій дистанції, на 50-метровій і з револьвера на 25 метрів.

Оксана Лівач і Алла Черкасова

Черкасова і Лівач, фото НОКЧеркасова і Лівач, фото НОК

Найкращими спортсменками квітня у Львівській області торік визнали чемпіонок Європи Оксану Лівач і Аллу Черкасову, які здобули призові місця на Других Європейських іграх. Наймолодша чемпіонка Європи, 21-річна Оксана Лівач також стала найкращою спортсменкою квітня в Україні.

Жанна Наумова

Наумова, фото НОК

У травні Жанна Наумова здобула перемогу на юніорському Кубку Європи зі стрільби з лука, що проходив у Словенії, і за це була удостоєна звання найкращої спортсменки Львівщини у травні 2019 року. 17-річна львів’янка з 3 років займається боксом, вільною боротьбою, карате, тхеквондо та стрільною з лука.

Юлія Ткач і Станіслав Горуна

Горуна і Ткач, фото НОКГоруна і Ткач, фото НОК

У червні на Львівщині відзначили переможців ІІ Європейських ігор - борчиню Юлію Ткач і каратиста Станіслава Горуну, які обоє здобули “золото”. Окрім цього, спеціалізований сайт Karate відзначив львівського спортсмена Станіслава Горуну як одного з п’яти найкращих каратистів десятиліття в світі, що й не дивно, адже у період з 2010 по 2019 рік спортсмен 27 разів виходив на п’єдестал.

Георгій Іваницький і Сергій Макаревич

Іваницький і Макаревич, фото НОК

Лучники Георгій Іваницький та Сергій Макаревич стали найкращими спортсменами Львівщини у липні 2019 року, завдяки спільній перемозі - срібній медалі - на етапі Кубка світу зі стрільби з лука у Берліні.

Андрій Федечко

Федечко, фото НОК

Представник Збройних сил України, Заслужений майстер спорту з сучасного п’ятиборства Андрій Федечко торік взяв участь у європейській першості в британському Баті, де разом із Владиславом Ридванським здобув срібло в естафеті. Перемога принесла львів’янину звання найкращого спортсмена в області за підсумками серпня 2019 року.

Галина Мельник

Мельник, фото НОК

Наприкінці минулого року року каратистка Галина Мельник здобула “бронзу” на заключному етапі Karate1 Premier League в Мадриді та отримала статус найкращої спортсменки грудня на Львівщині.

Ігор Зінкевич 

Ігор Зінкевич, фото ФБ

Дехто відзначив також львівського депутата Ігора Зінкевича, який вочевидь вніс свою лепту у розвиток міста завдяки створенню і веденню групи “Варта-1”. На сторінці Зінкевича у соцмережах завжди можна знайти оперативну інформацію про важливі події, дорожньо-транспортні пригоди, зникнення людей та ремонти вулиць. Експерти зауважили, що це людина, яка завжди підтримує простих громадян, до якої можна додзвонитися у будь-який момент і попросити про допомогу.

Ярослав Рущишин

Рущишин, фото "Збруч"

Дехто з експертів похвалив Ярослава Рущишина, бізнесмена зі Львова, який торік став ще й народним депутатом. Окрім політичних здобутків, львів’янин відомий як співзасновник “Дзиґи”, директор АТ “Троттола” (компанія, що займається пошиттям одягу), Почесний сенатор УКУ та співзасновник Львівської бізнес школи LvBS.

Андрій Худо, Юрко Назарук і Дмитро Герасімов

Засновники "Фесту", Ліга.Бізнес

Це тріо підприємців з 2007 року розвиває у Львові мережу авторських закладів Холдингу емоцій “!FEST”. Окрім відомої “Криївки” чи “Мазоха”, щороку у місті з’являються нові проєкти - заклади громадського харчування (Grand Cafe Leopolis, ресторан Дуже Висока кухня), культури (оновлена “Дзиґа” та ревіталізована !FESTrepublic), освіти (Школа Вільних і Небайдужих). Це також сприяє зростанню іміджу міста в Україні та за кордоном і притоку туристів до Львова.

Андрій Москаленко

Москаленко, фото з ФБ

Дехто з експертів вважає, що місто у 2019 році покращував Андрій Москаленко - заступник міського голови Львова з питань розвитку. У міській раді посадовець уже більше 10 років займається питаннями промоції Львова, спершу - до Євро-2012, а тепер у питаннях містобудування, культури, бізнесу та інших сферах.

Олександра Сладкова

Сладкова, фото з ФБ

Відзначили запрошені експерти і Олександру Сладкову, яка нещодавно очолила управління екології у міськраді Львова. Це й не дивно, оскільки вона тривалий час займалася питаннями озеленення міста, урбаністики, по-справжньому щиро переживала за долю понад 100-літніх лип, каштанів, ясенів, і вирішувала питання ширини вулиць та пішохідних переходів у місті.

***

Читачі сайту 032.ua також порекомендували додати у цей список: Тетяну Казанцеву (мистецтвознавиця-ексурсовод, яка часто влаштовує тематичні лекції про архітектуру Львова), Івана Остаповича (директор Органного залу, який серед інших проєктів працює над відродженням української музичної класики), Ірину Мазур (режисерка-хореограф театру танцю “Життя”), Ганну Гаврилів (переможницю міжнародного конкурсу краси Ms. Summer International 2019, яка займається порятунком замків Львівщини), Євгена Булавіна (директора кав’ярні-галереї “Штука”, лікаря), отця Севастіяна Дмитруха (засновника музею митрополита Андрея Шептицького у Львові), Олександра Ємельянова (ініціативного мешканця мікрорайону Підзамче, який постійно працює над покращенням благоустрою), Ярину Боренько та Андрія Дрозду (людей з медіасфери Львівщини, які розвивають етику, культуру та мораль).

Читайте також: 5 обов’язкових речей, які варто зробити на свята кожному львів’янину

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua підраховував, у скільки обійдеться святковий стіл львів’янам.

Експертна група

Повне або часткове копіювання чи передрук матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #добірка #персоналії #львів'яни #розвиток #спорт #бізнес #екологія #політика #економіка #тварини
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...