• Головна
  • Видобуток сланцевого газу на Львівщині може призвести до катастрофи, - стверджує науковець
18:01, 28 листопада 2012 р.

Видобуток сланцевого газу на Львівщині може призвести до катастрофи, - стверджує науковець

Доцент геологічного факультету Львівського національного університету ім. І.Франка, кандидат геолого-мінералогічних наук Володимир Харкевич стверджує, що на Львівщині не можна проводити роботи з видобутку сланцевого газу. Оскільки вони не відповідають санітарним нормам щодо видобутку підземних вод. Про це він сказав сьогодні під час прес-конференції.

image003

 Володимир Харкевич зокрема розповів, що згідно українського законодавства, санітарно-захисна зона має становити не менше 3 км від населеного пункту. А на Львівщині таких місць немає. «На Львівщині немає таких місць, де можна бурити свердловини за 3 км від населеного пункту, тут щільність населених пунктів дуже висока», - сказав він.

Науковець також підкреслив, що на Львівщини й так не вирішується питання каналізування населених пунктів і тому з кожним роком підземні води забруднюються від того, що відсутня каналізація побутових стоків.

«Якщо ще додасться видобуток сланцевого газу, то дуже великі дози шкідливих речовин будуть викидатися в навколишнє середовище. Підземні води будуть сильно забруднені. Забруднення відбуватиметься дуже швидко. Тобто можлива екологічна катастрофа», – додав В.Харкевич.

Віктор Янукович та його уряд підписали безстрокову передачу всіх родовищ сланцевого газу в Україні трьом американським фірмам. Про це в Харкові розповіла одна з лідерів Об'єднаної опозиції «Батьківщина» Олександра Кужель.-пише ВКурсе

images (19)

images (19)

 За її словами, 15% від цього доходу буде отримувати невідома фірма, зареєстрована в Києві, в спальному районі. «Три невідомих прізвища, але нам не треба пояснювати, хто це. Чому американці йдуть з Америки, і будуть видобувати сланцевий газ у нас?», — Запитує політик і додає, що там, де видобувають сланцевий газ, зникає вся питна вода, вмирають усі дикі і домашні тварини, всі найближчі жителі залишають своє житло, бізнес і тікають.

За словами Олександри Кужель, сланцевий газ в Україні будуть видобувати в Харківській, Донецькій, Львівська, Івано-Франківська області і шельф Чорного моря.

Політик порадила подивитися документальний фільм про видобуток сланцевого газу, щоб самим для себе зробити висновки. «Ви зрозумієте, чому не можна залишати цю владу. Це не питання корупції, це — не корупція, це — геноцид», — зазначила Олександра Кужель.

Довідка:

Видобуток сланцевого газу на Львівщині може призвести до катастрофи, - стверджує науковець, фото-2

 Світова преса зарясніла матеріалами на підтримку видобутку сланцевого газу. Практично одночасно свої дослідження представили авторитетні компанії Deloitte Center for Energy Solutions і Pricewaterhouse Coopers, повідомляє на Народному блогері В‘ячеслав Горобець.

Перша опублікувала опитування, згідно з яким більшість американців вважають, що технологія гідророзриву — закачування в газоносний пласт суміші з води, піску і хімічних реактивів — несе більше вигод, ніж ризиків. Акцент в матеріалі робився на болючих для США темах створення нових робочих місць і пожвавлення економіки. Нібито все це, плюс високі зарплати, дасть сланцевий газ.

Практично такі ж тези намагається нав’язати суспільству Pricewaterhouse Coopers. За даними консалтингового агентства, дешевий сланець сприятиме створенню мільйона нових робочих місць в економіці до 2025 року. Аналітики обіцяють бум в металургії, хімії.

Причини цієї інформаційної кампанії лежать на поверхні. Дискусія про екологічну небезпеку видобутку сланцевого газу в Америці не вщухає. Яскравою ілюстрацією наслідків застосування гідророзриву став документальний фільм режисера Джоша Фокса Gasland, що вийшов на екрани в 2010 році. У ньому показано, як жителі містечка Димок в Пенсільванії підпалюють водопровідну воду, забруднену метаном через проведеної неподалік розробки родовища сланцевого газу.

Випадки зараження води реєструвалися в Колорадо, Техасі та Західній Вірджинії. Видобуток сланцю призупиняли в штатах Нью-Йорк, Пенсільванія і Нью-Джерсі, канадських провінціях Квебек і Альберта. У цьому році американські вчені заявили про негативний вплив на здоров‘я хімічних речовин, що використовуються в процесах гідророзриву. - пише ВКурсе

Але ці фактори можна не враховувати, якщо мова йде про серйозні прибутки. Тому і використовують тему «сланцевого дива» для промивання мізків пересічних американців, і не тільки їх. США намагаються експортувати відповідну технологію в Європу. Крім економічної вигоди переслідуються і політичні цілі — знизити енергозалежність європейських країн від традиційних постачальників газу, у першу чергу, від Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,33
39,40
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...