• Головна
  • На Львівщині зиму зустрінуть на санчатах
17:44, 24 листопада 2012 р.

На Львівщині зиму зустрінуть на санчатах

Скоро на Львівщині розпочнеться справжня зима. Особливо радіють цьому діти, для яких настала довгоочікувана пора катання на санчатах. Але і батькам це завдає труднощів, адже правильний вибір все ж за батьками.

"Сьогодні санки набули таких модифікацій, що звичний підхід до їхнього вибору – лише за кольором і розміром – не доцільний. Сучасний асортимент значно ширший – від простих пластикових «килимків» до справжніх керованих снігомобілів. Як не розгубитися в цьому розмаїтті та обрати справді якісні та безпечні санки, які довго служитимуть вашій дитині? 
Сьогодні при виготовленні санок використовують різні матеріали. Класичні санчата можуть бути дерев’яними, плетеними, пластиковими або металевими. «При покупці санок звертайте увагу на їх конструкцію. Вона повинна бути міцною, витримувати навантаження не менше 75 кг та передбачати можливість кріплення мотузки», - наголосила начальник відділу технічного нагляду ДП «Львівстандартметрологія» Наталія Трубіцина.

Складні елементи санок повинні надійно фіксуватися в положенні, необхідному для експлуатації, з’ємні – легко зніматися та встановлюватися, а рухомі деталі обладнання управління та гальмування (якщо такі є) повинні переміщуватися плавно, без перекосів та заїдань. Встановлена спинка санок повинна мати кут нахилу не більше 15º . 
Сидіння санок можуть бути цільними або складатися з деталей, які розміщуються паралельно на відстані не більше 50 мм повздовж або поперек полозів та з’єднуються за допомогою заклепок, болтів, гвинтів, шурупів, шплінтів або зварювання.
Дуже часто батьки купують своїм дітям санки з дерева, вважаючи їх найбільш екологічними та найбезпечнішими, але це не завжди так. Такі санчата часто громіздкі, важкуваті, швидко брудняться, покриваються щербинами та скалками. Тому, обираючи їх, переконайтеся, щоб полози були оббиті листовою сталлю, а елементи сидіння міцно закріплені до каркасу. Найекологічнішими вважаються плетені санки. Вони легші, витонченіші ніж санки з дерева, зазвичай мають ажурну спинку і бортики. Однак, такі санки погано очищаються від бруду та легко руйнуються під впливом снігу та сніжно-соляної суміші. При купівлі таких санок треба звертати увагу на наявність та якість лакового покриття, яке продовжує їх термін експлуатації. Користуються попитом і алюмінієві санчата зі сталевими полозами та сидіннями з дерев’яних дощечок. Полози можуть бути як трубчастими, так і з листового металу, плоскими. Останні краще, так як санки з широкими полозами легше йдуть по пухкому снігу. Санки трубчастої конструкції дешеві і легкі, але не дуже стійкі на поворотах. Є моделі санчат оснащених ручкою. Дерев’яну або металеву спинку і поручні можна знімати і кріпити назад. Такі санки можна підлаштувати під потреби дитини. Вибираючи санки необхідно звертати увагу на якість кріплення ручки, спинки та поручнів, якість захисно-декоративного покриття елементів сидіння (не повинно бути пропусків лакофарбового покриття на поверхні сидіння, вад деревини та дефектів обробки дерев’яних дощечок).
Для зимових прогулянок з маленькими дітьми призначені санки-коляски з високими м’якими сидіннями зі спеціальною підніжкою, ременями безпеки, а, іноді, з утепленим конвертом для ніжок. Варто знати, що з сидіння, оббитого синтетичною тканиною, дитина буде постійно зісковзувати.
Особливо популярні зараз стали санки, які пристосовані для швидкісного спуску з гірок, якими можна керувати за допомогою керма. Одним із різновидів пластикових санчат є «ледянка». Їх роблять у вигляді «коритець» або плоских «килимків». Оскільки «ледянки» при спуску з гори розвивають велику швидкість, діток молодше трьох-чотирьох років в них садити не можна. Незважаючи на поглиблення і бічні ручки, «ледянка» не вважається безпечною для маленьких дітей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,75
42,88
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...