• Головна
  • Як виглядає Будинок воїна у Львові, - ФОТО
20:53, 13 жовтня 2018 р.

Як виглядає Будинок воїна у Львові, - ФОТО

Як виглядає Будинок воїна у Львові, - ФОТО

13 жовтня у Львові урочисто відкрили оновлене приміщення на вулиці Короленка, 1. Колись Російський культурний центр тепер став місцем зборів українських воїнів та волонтерів.

Фото: 032.ua

Як повідомляє кореспондент сайту 032.ua, урочистості розпочалися з виконання Гімну України та вітальних слів від представників влади, духовенства, учасників Революції Гідності.Після того як будинок освятили, усі змогли зайти всередину і оцінити інтер’єр.

Фото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.ua

Будівля двоповерхова, має головний зал, облаштовані вбиральні (жіночу та чоловічу, у тому числі для людей з інвалідністю), ліфт для людей з інвалідністю, другий поверх та внутрішній “балкон”, який дозволяє спостерігати за тим, що відбувається у головному залі.

Фото: 032.uaФото: 032.ua

Перила внутрішнього “балкону” прикрашені прапорами “Айдару” і червоно-чорним, знаменами Самооборони Майдану, плакатом зі світлинами та інформацією про полеглих воїнів з Львівщини.

Фото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.ua

Як розповів у коментарі для 032.ua сотник 19-ї Сотні самооборони Майдану, боєць Афганської роти Майдану Володимир “Штурм” Правосудов, раніше у цьому приміщенні діяв Російський культурний центр ім. Пушкіна, який випускав “Рускій вєстнік” з відверто антиукраїнськими публікаціями. Після того, як Володимир звернувся у поліцію та СБУ, Центр з вулиці Короленка виселили, а на його місці вирішили зробити Будинок воїна.

“Це наш простір. Ми ніколи не мали свого будинку”, - зазначив “Штурм”, маючи на увазі українських бійців.

Читайте також: День Захисника України 2018 у Львові, - ПРОГРАМА ЗАХОДІВ

Сам Володимир Правосудов надав частину своєї приватної колекції для експонування в Будинку воїна. Тут можна побачити військові костюми та зброю українських воїнів у різний період часу - від епохи Короля Данила Галицького до наших днів.

Фото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.uaФото: 032.ua

Побачити унікальну колекцію, якій немає рівних у Європі, можна буде до вівторка, 16 жовтня, включно. Чи будуть надалі ці експонати прикрашати зал - не відомо, адже у Будинку воїна досі немає сигналізації та охорони. Наразі на захисті приміщення стоять самі бійці.

“Цим Будинком зможуть користуватися усі”, - переконує Володимир. Але ось чи буде користування платним або безкоштовним - не знає, адже будівля хоч і перебуває на балансі Львівської облради, поки що немає чіткого розпорядника коштами.

Одну зі стін прикрашає великий мурал, присвячений українським воїнам різних епох, авторства учасника Революції Гідності Василя Бичка, який був першим українцем, що підняв 1990-го року у Стрию державний прапор України.

Фото: 032.ua

“Найважче було придумати ескіз і все скомпонувати. Було те давно, а намалював усе за 14,5 годин, упродовж вчорашнього дня і цілої ночі”, - розповів Василь.

Митець переконує, що створив малюнок сам, без сторонньої допомоги, власними фарбами і абсолютно безкоштовно, бо це - для всіх.

“На стіні зображений період становлення Української Держави і боротьби за неї. Тут не представлені ні королі, ні гетьмани, ні генерали, - тільки воїни, тому що це - Будинок Воїна. Тут є воїн Короля Данила, козак, січовий стрілець, воїни Української галицької армії, УПА, дивізії “Галичина”, Майдану і АТО”, - додав Василь Бичко.

Після всіх урочистостей, учасники події посмакували кулішем у подвір’ї біля Будинку воїна, який приготували просто неба.

Фото: 032.uaФото: 032.ua

Нагадаємо, що у січні цього року на сесії Львівської облради погодили виділення 6,6 мільйонів гривень на реконструкцію приміщення. Ремонтні роботи тривали три місяці.

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ ЧИ ВІДТВОРЕННЯ МАТЕРІАЛУ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Будинок_воїна #відкриття #фото
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,34
39,38
EUR
42,75
42,90
PLN
9,89
9,91
Оголошення
live comments feed...