• Головна
  • Природознавчий музей Львова працюватиме над новою експозицію із застосуванням сучасних технологій
18:18, 6 листопада 2012 р.

Природознавчий музей Львова працюватиме над новою експозицію із застосуванням сучасних технологій

Державний природознавчий музей Національної академії наук України у Львові став переможцем проекту «Динамічний музей» та отримав грант на понад 9 млн 270 тис грн. від фонду Ріната Ахметова. Ці кошти підуть на розвиток музею протягом трьох років. Про це під час прес-конференції повідомила керівник проектів за напрямом «Культурне надбання» Фонду Рената Ахметова «Розвиток України» Олеся Островська-Люта.
Вона розповіла, що за цей час Львівський природничий музей співпрацюватиме зі спеціально призначеним експертом, завданням якого стане постійне консультування і надання фахової підтримки (професійні контакти, досвід тощо) колективу музею.
Загалом, як розповіла Олеся Островська-Люта, до шорт-листа проекту «Динамічний музей» увійшли 5 музеїв 25, які подали свої заявки. Зокрема, Державний природознавчий музей Національної академії наук України у Львові із проектом «Природознавчий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею» гідно склав конкуренцію Дніпропетровському національному історичному музею ім. Д. Яворницького, який представив проект «Музей для всіх: інтерактивний культурологічний соціально орієнтований проект для широкої аудиторії», Донецькому обласному краєзнавчому музею із проектом «Дитячий музейний центр для дітей з різними фізичними та соціальними можливостями», Музею книги і друкарства у Києві з проектом «Минуле і сучасність у просторі Музею книги і друкарства України» та Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ), який підготував проект «Актуальний Музей: стратегія динамічного розвитку».
Як розповів директор музею Юрій Чорнобай, отримавши гранд, музей тепер ставить собі за мету трансформуватися у соціальний центр і зворотнім зв’язком. Отримані кошти музейники використають на побудову нової експозиції із застосуванням сучасних технологій, створення центру відвідувача та гостьової інфраструктури з особливою увагою до людей з обмеженими можливостями, здійснення освітніх подорожей, проведення семінарів та консультацій із провідними фахівцями з нових напрямків музейної роботи та багато іншого.
Водночас О. Островська-Люта додала, зараз перед музеєм стоїть великий виклик – він повинен стати музеєм дуже важливим і цікавим для своєї громади, а також прикладом для інших музеїв в Україні, застосувати нові і нетипові для себе досі підходи і візії.



«Це дуже багато роботи, але музей дуже амбітний і пропозицію розробив цікаву. Музей повинен стати інституцією передачі знань», - зазначила вона.
За словами Ю.Чорнобая, на сьогодні у приміщенні музею тривають ремонтні роботи. «Музей 17 років був зачинений для відвідування. Увесь цей час тут тривали ремонти, бо не було коштів. Але нам вдалося провести реставрацію приміщення музею і зараз проводимо косметичний ремонт. Хочемо відчистити шафи, де знаходитимуться експонати, бо знаходяться в хорошому стані. Ми усе залишаємо у тому стилі, який був закладений колись графом Володимиром Дідушицьким, який є засновником цього музею. Також залишилось зробити експозицію, площа якої за ці роки збільшилась. Експонати будуть розміщені по поличкам з відповідними табличками та інформацією про них», - розповів директор музею.
Зі свого боку міський голова Львова Андрій Садовий висловив сподівання, що музей до кінця цього року відкриє хоча б частину експозиції. «Наше велике завдання, яке ми поставили перед собою, щоб до кінця цього року ми відкрили двері музею хоча б з певною експозицією. Враховуючи, що музей майже 20 років не приймає відвідувачів, цілі покоління дітей цього музею не бачили», - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...