• Головна
  • Ємність для інфільтратів та нова система утилізації біогазу: як відбуватиметься рекультивація Грибовицького сміттєзвалища
10:01, 29 серпня 2018 р.

Ємність для інфільтратів та нова система утилізації біогазу: як відбуватиметься рекультивація Грибовицького сміттєзвалища

У четвер, 8-го серпня, директор харківської компанії «Дніпрокомунбуд» Олександр Слободанюк представив львівським журналістам проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища поблизу Львова.

Журналіст сайту 032.ua дізнався про деталі проекту та про те, коли на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочнуться протиаварійні роботи.

Що планують робити в рамках проекту реконструкції/рекультивації полігону

За словами Слободянюка, спеціалісти харківської фірми не створювали докорінно новий проект, а займалися коригуванням проекту рекультивації сміттєвого полігону, який для Львова ще у 2013 році розробив «Гірхімпром». Тоді пропозицію львівських фахівців так і не втілили в життя, а після обвалу ТПВ проектні напрацювання потребували  деяких змін.

«Ми доопрацювали наявний проект, який в силу певних причин не реалізували у 2012 році. Наші фахівці пропонують львівській владі виконати технічну рекультивацію, аби припинити надходження чистої талої води в тіло полігону. Також необхідно встановити установку зворотного осмосу, що дозволить збільшити потужність очисних споруд. Це для того, аби очистити озера з інфільтрату», - каже Слободанюк.

Читайте також:Що не так із проектом рекультивації Грибовицького сміттєзвалища: все, що потрібно знати.

На думку спеціаліста, на стабілізацію тіла полігону піде щонайменше 2 роки часу, після чого на території сміттєзвалища можна буде встановлювати рекультиваційне покриття та сіяти траву, садити кущі та дерева.

«Щодо питання інфільтратів, то є думка збирати їх у ємність, а потім, за допомогою системи зворотного осмосу, відділяти чисту воду та забруднювачі. Воду відправлятимуть на повторне використання, а концентрат повертатиметься назад, на полігон», - зазначає Олександр Слободанюк.

Коли розпочнуться підготовчі роботи до рекультивації

Тендер на проведення першочергових заходів ще у травні 2018 року виграла фірма  з Києва - "Сучасні будівельні рішення". За даними  бізнес-сервісу YouControl, власницею фірми є Наталя Мартиросян.

Як не дивно,  в ЛКП «Збиранка» у відповідь на офіційний запит львівських журналістів заявили, що жодні роботи в рамках першочергових заходів на сміттєзвалищі досі не розпочалися. При цьому, в комунальному підприємстві запевняють, що столична фірма поки не отримала грошей за роботи, які мала би виконати. Цікаво те, що згідно з календарним планом, підготовчі роботи на полігоні мали тривати з 1-го по 20 червня.

«Наша основна загроза, поки львівська влада говорить та перейменовує проекти з рекультивації - інфільтрати. Є застереження щодо дій, які проводяться міською радою стосовно коригувань, першочергових чи аварійних заходів. Здається, що це лише спосіб заробити гроші. Нині вже б мала працювати станція очищення. Наразі ж наші озера інфільтрату вже скоро можуть досягнути рівня ґрунту. Минулого року збудували протиаварійну дамбу, але з порушеннями природоохоронного та будівельного законодавства», - зазначає Еколог МБО “Екологія-Право-Людина”, Алла Войціховська.

Читайте також:Не рекультивація: чому у Львові планують відновити роботу Грибовицького сміттєзвалища.

Натомість, 8-го серпня мерія Львова та ЄБРР підписують Договір гарантії щодо реалізації проекту поводження з ТПВ. Цей документ є одним із обов’язкових умов отримання кредитних та грантових коштів від ЄБРР для реалізації проекту поводження з ТПВ та будівництва сміттєпереробного заводу у Львові, будівництво якого планується вже цього року.

Що кажуть в ЛКП «Зелене місто»

На переконання керівника компанії Вадима Ноздрі, протиаварійні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі відбудуться цього року. Так, за його словами, на 2018 рік заплановано дві вибірки коштів – 1 800 млн євро на постановку та монтаж станції очистки інфільтрату і 2 200 мільйонів євро на проведення робіт з рекультивації.  Коли саме мають розпочатися ці роботи Вадим Ноздря так і не уточнив.

Що кажуть в міській раді Львова

Як розповів в коментарі кореспонденту 032.ua Сергій Бабак, дозвіл на початок протиаварійний робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі мерія отримали наприкінці минулого тижня. А вже у четвер, 8-го серпня, роботи на полігоні стартували. минулого тижні був отриманий дозвіл на початок робіт. У четвер, 8-го серпня протиаварійні роботи на полігоні таки розпочалися.

«Мені дуже дивно читати коментарі так званих активістів, які розповідають, що міська рада розпилює кошти, створює незрозумілі проекти й незрозуміло як обирає переможців. Компанію, яка проводитиме протиаварійні роботи, обирали через Prozorro» і ніяк інакше. І вже з 8-го серпня на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочалися роботи. Переможець тендеру, коли дізнався, що дозвіл на проведення робіт вже є, почав замовляти бетонні плити та інші необхідні конструкції. Компанія ще має підписати контракти на отримання глини, щебінки та бетонних плит, аби прокласти бетонну дорогу під дамбою, що дасть змогу будувати дамбу», - зазначив Бабак.

Посадовець впевнений, що ці роботи будуть завершені до кінця 2018 року.

Читайте також на нашому сайті:

Яким буде майбутній сміттєпереробний комплекс у Львові. Візуалізація.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,13
39,22
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...