• Головна
  • Відеозаписи з дільниць не зможуть стати доказами в судах, - ОПОРА
16:34, 28 жовтня 2012 р.

Відеозаписи з дільниць не зможуть стати доказами в судах, - ОПОРА

Відеозаписи з дільниць не зможуть стати належним фактом доказу порушень.

Про це сказала координатор виборчих програм Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, передає Gazeta.ua.

"Щодо прозорості виборів, яку планується забезпечити через відеоспостереження, є декілька негараздів. Зокрема, мова іде про те, що система відеоспостереження не настільки адекватно імплементована, як про це заявлялося напередодні з вищих урядових уст, - наголосила вона. - Перш за все, відеозапис не є належним доказом в судовій інстанції. Крім того, процедура його запиту в ЦВК не передбачена постановою ЦВК, як про це мовиться в законі Україні про впровадження даної системи".

Тобто, за її словами, ніхто не знає, скільки днів потрібно для того, щоби отримати відеозапис з підрахунком голосів на окремо взятій дільниці.

"Це означає, що якщо суб'єкт виборчого процесу стверджує про фальсифікації і хоче отримати цей запис, то він може його не отримати в термін, який передбачено на оскарження", - пояснила Айвазовська.

Вона додала: "Таким чином відеоспостереження ведеться, запис здійснюється, але ми можемо спрогнозувати, що цим відеозаписом ніхто належним чином скористатися не зможе".

Довідка

Закон "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" визначає порядок застосування відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення для спостереження за організацією проведення голосування та підрахунку голосів на звичайній виборчій дільниці під час проведення виборів.

У приміщенні кожної комісії має бути встановлено не менш як дві веб-камери, які здійснюватимуть трансляцію з дільниць в Інтернет. Веб-камери повинні розташовуватись таким чином, щоб не порушувати таємниці волевиявлення виборців.

Трансляція вестиметься від підготовчого засідання комісії до встановлення результатів виборів і повторного перерахунку голосів у разі потреби.

Матеріали відеоспостереження зберігаються протягом одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, після чого знищуються в установленому ЦВК порядку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,83
39,88
EUR
42,81
42,81
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...