• Головна
  • Україні потрібно боротися зі зниженням цін на тютюнові вироби, - експерт
14:33, 26 квітня 2018 р.
1

Україні потрібно боротися зі зниженням цін на тютюнові вироби, - експерт

Запропонований Міністерством фінансів фіскальний механізм для оподаткування табачних виробів допоможе боротися зі зниженням цін на сигарети окремими компаніями, вважає фахівець з боротьби з тютюнопалінням, експерт Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я Костянтин Красовський.

За словами експерта, раніше цим найбільш зловживала Львівська тютюнова фабрика.

Львівську тютюнову фабрику давно треба покарати за зниження цін на сигарети. Вони офіційно, за даними Державної фіскальної служби, декларують вартість пачки сигарет від 17 гривень.

При цьому тільки податків з однієї пачки потрібно заплатити більше 18 гривень. В чому сенс зниження цін - економія на податках - перш за все на ПДВ і роздрібний акциз.

А далі продукція, що випустили, офіційно пропускається через магазин, але вона виявляється у контрабандистів, - пояснює Константин Красовський.

За інформацією Константина Красовського, у інших тютюнових компаній вартість сигарет істотно вища.

- Навіть у ImperialTobacco ціна на найдешевшіші сигарети стартує від 24,77 грн. А фіскальний механізм пропонує, по суті, мінімальну планку підняти до 25,5 грн. Тобто різниця для Imperial Tobacco настільки велика - вони без особливих проблем трохи підвищили ціну, - впевнений Константин Красовський.

При цьому експерт відмовляється від аргументів про необхідність захисту Львівської тютюнової фабрики як "національного виробника".

"В ЛТФ кажуть, що вони "єдиний національний виробник" сигарет в Україні. Але їхня головна марка сигарет не українська, а російська. Це JinLing - першими власниками цієї марки стала Балтійська тютюнова фабрика в Калінінграді. На Львівській тютюновій фабриці продовжують випускати ці сигарети, тому що саме вони найбільш популярні  серед контрабандистів", - пояснює Константин Красовський.

Як нагадав Костянтин Красовський, завдяки роботі антитютюнових громадських організацій, обсяги виробництва сигарет в Україні знизився з 125 млрд. сигарет в 2008-му до 64 млрд. сигарет 2017 року. При цьому і ціни на сигарети, і доходи державного бюджету від тютюнового акцизу за цей період істотно зросли. На думку експерта, Україна повинна й надалі боротися з дешевими сигаретами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Показувати новий коментар:
внизу вгорі
26 квітня 2018 р., 15:00
що за Азіров писав цей пост?????
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...