• Головна
  • Українська помісна церква: неможливе можливо?
головна тема тижня
16:30, 21 квітня 2018 р.

Українська помісна церква: неможливе можливо?

головна тема тижня
Головною сенсацією тижня, що минає, стала заява президента України Петра Порошенка про те, що вже найближчим часом в Україні може з'явитися «власна автокефальна помісна церква».

У четвер Верховна Рада, проявивши рідкісну єдність, прийняла 268 голосами проект постанови № 8284 на підтримку звернення президента України до Константинопольського патріарха Варфоломія про надання автокефалії помісній православній церкві в Україні.


Проти виступили лише 36 депутатів, в основному, представники «Опозиційного блоку», заявивши, що рішення повинно прийматися не на політичному рівні, а в рамках міжцерковного діалогу.

Чому церква-мати опинилася під управлінням дочки

Перед тим, як розповісти про реальні перспективи створення єдиної помісної церкви України, потрібно пояснити, чому сьогодні українське православ'я розколоте, і вже 27 років, як незалежна українська держава не має канонічної автокефальної церкви, при тому, що Київ для всіх православних колишньої російської імперії і СРСР завжди вважався другим Єрусалимом, а Києво-Печерська лавра - не маюча собі рівних святинею для всіх християн східного обряду. Адже, за легендою, сам апостол Андрій поставив хрест на печерських пагорбах, що, на думку православних теологів, зводило київську митрополію в ранг апостольської - равновеликої Римо-Католицькій церкві апостола Петра.


Та й усім відоме прислів'я говорить: «Язик до Києва доведе», а аж ніяк не до Москви або Санкт-Петербурга. Чому? Та тому, що здійснити паломництво до Києва хоч раз у своєму житті було для православних підданих імперії аналогно звершенню для мусульманина хаджу в Мекку. Як написав у середині 17 століття київський митрополит Сильвестр Косів, до Києва, немов до неба, потрібно звертатися православним християнам, які хочуть врятувати душу, тому що «Кiovia nostra coelum est» (Наш Київ - це небо).

Як же так сталося, що один із стовпів світового православ'я - первородна київська кафедра перейшла під управління Москви?

Нагадаємо, що з 988 року, після того, як великий князь київський Володимир хрестив Русь - місто на дніпровських пагорбах стало центром і церковної митрополії, підпорядкованої константинопольському патріарху.

Однак у 1299 році київський митрополит переїхав з так і не відродженого після монголо-татарської навали до колишньої величі Києва, спочатку - до Володимира, а в 1326 році - до Москви.

Але великим князям литовським не сподобалося, що київською митрополією правлять з Москви. І в 1353 році в Константинополь прибули відразу два кандидати на пост «митрополита Київського і всієї Русі». Олексій - від великого князя московського  і Роман - від великого князя литовського. Вселенський патріарх присвятив в митрополити обох - Олексія в «ієрархи всієї Русі», а Романа - в ієрархи «Литви і Малої Русі». Так в Московії і в Україні з'явилися дві незалежні одна від одної митрополії.

А у 1441 році чергового московського митрополита Ісидора в Москві заарештували, звинувативши його в єресі за згоду прийняти унію на об'єднавчому Флорентійському соборі. Ісидору незабаром вдалося втекти, а в Москві без жодної згоди константинопольського патрітарха у 1448 році вибрали мітроплітом владику Йону. У 1459 році пішли ще далі - проголосили автокефалію московської церкви. І з точки зору Константинополя, стали розкольниками. У відлучення від благодаті Вселенського патріарха московська церква пробула аж до 1589 року - довгих 130 років.

І вже після Переяславської Ради і після смерті гетьмана Богдана Хмельницького московська патріархія стала робити спроби перепідпорядкувати собі Київську митрополію.

У 1685 році в Москві в присутності царя патріарх Іоаким поставив на митрополичий престол у Києві Гедеона Святополка-Четвертинського.

З новопризначеного митрополита була взята присяга «під послухом у Константинопольського патріарха не бути і з-під його пастирства за віддаленістю далекої дороги вийти».

Через рік анексію Київської митрополії обгрунтували вже і згідно «церковним канонам». За хабар в 200 золотих і в 120 соболиних шкурок константинопольський патріарх Діонісій видав відпускну грамоту про поступку архіпастирства над Києвом московському патріарху.

Сучасна спроба відтворити незалежність

У 1991 році, з набуттям Україною незалежності, українська єпископська нарада звернулася до Москви з відповідним проханням про надання повної автокефалії. Однак на Архієрейському соборі в Москві відмовилися визнати предстоятелем незалежної української церкви нинішнього патріарха УПЦ КП Філарета.

В результаті створений в Україні Київський патріархат не отримав визнання ні у Москви, ні у Констанінополя.

Під час президентства Віктора Ющенка голові його адміністрації Віктору Балозі вдалося зібрати у  Києві предстоятелів усіх православних церков і навіть запросити Вселенського патріарха. Але, як запевняють джерела, в останню хвилину письмове звернення до Константинопольського патріарха відмовився підписати один з предстоятелів, і створення соборної церкви зірвалося.

Чи стане 2018 рік історичним для українського православ'я?

Представник Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) протоієрей Микола Данилевич поспішив назвати пшиком створення єдиної помісної української церкви. «Щодо чергової спроби створення єдиної церкви руками держави. Я думаю, що це все закінчиться великим пшиком, як це було багато разів до цього», - сказав Данилевич.

Однак, схоже, що в цей раз шанси на отримання автокефалії дійсно великі, як ніколи.

Після того як РПЦ МП фактично бойкотувала Всеправославний Собор, що відбувся в 2016 році на острові Крит - між Вселенським патріархом Варфоломієм та Московським патріархом Кирилом пробігла чорна кішка.

Нагадаємо, що перш ніж запропонувати Верховній Раді вдруге звернутися до Вселенського патріарха з проханням видати Томос (указ) про дарування автокефалії, Порошенко 9 квітня провів в Стамбулі семигодинну зустріч з Варфоломієм I.


Навряд чи б настільки досвідчений політик, як Петро Олексійович, став публічно оголошувати про реальність автокефалії, якщо би не заручився підтримкою патріарха. До речі, після зустрічі з патріархом Порошенко придбав ще одного впливового союзника - президента Туреччини Ердогана.

Також на користь того, що Україна чекає позитивне рішення, говорить ще ряд факторів. З'явилася інформація, що Варфоломій також найближчим часом готовий надати автокефалію Македонській церкві (зараз залежна від Болгарської) і Боснійській (зараз залежна від Сербської).

А це означає, що Вселенській патріарх має серйозний намір підтвердити свій статус першого православного ієрарха світу не тільки де-юре, але й де-факто.

Про втручання держави в релігію і ролі РПЦ МП

Звернення Порошенка і Верховної Ради до Вселенського патріарха викликали багато критики і звинувачень у втручанні в церковні справи.

Церква дійсно у нас відділена від держави, чому ж президент і нардепи звертаються до Варфоломія?

По-перше, тому, що автокефалія дається не церкві, а країні, і тому згода головних гілок влади на створення незалежної церкви - це обов'язкова умова Константинополя.

По-друге, світ реальної політики передбачає, що створення незалежної церкви - це найважливіший геополітичний акт. Особливо коли по суті центр управління однієї з найвпливовіших в Україні церков сьогодні знаходиться у держави-агресорки. На жаль, сьогодні ми маємо багато прикладів, як деякі священики на Донбасі відкрито підтримали російську окупацію, а в українських парафіях УПЦ МП нерідко ієрархи відмовлялися відспівувати воїнів АТО, незважаючи на обурення і відторгнення пастви у власних парафіях.

Формально РПЦ МП відокремлена від російської держави, але по суті той же патріарх Кирило в сьогоднішній Росії - просто високопоставлений чиновник в адміністрації Путіна.

Ось яку характеристику дав російському предстоятелю в «братській» православній Болгарії віце-прем'єр Валері Симеонов.


«Він відомий як сигаретний митрополит Росії. З 1996 року цей хитрун ввіз в РФ на $ 14 млрд безакцизних сигарет і на $ 4 млрд - вина для потреб церкви. У нього є і приватний літак. Його годинник коштує $ 30 тис. Хто він? Це не східноєвропейський духівник. Це агент Михайлов, другорозрядний агент радянського КДБ. І ця людина має нахабство говорити про справедливість. Уявіть собі, патріарх Неофіт (єпископ Болгарської православної церкви.) поїде до Путіна і почне пояснювати, хто такі Кирило і Мефодій», - сказав Симеонов.

Надання автокефалії стане нокаутуючим ударом по всій ідеології та філософії «руського мира».

Також РПЦ МП втратить свій статус лідера православного світу, адже українські парафії - це понад третини всієї пастви московського патріархату.

І навпаки, на цей статус, в разі об'єднання всіх православних церков, цілком може претендувати саме українська помісна церква.

Також дуже болючим, як ідеологічно, так і фінансово, може для РПЦ стати можлива втрата контролю над двома з трьох православних лавр в Україні - Києво-Печерської та Почаївської. А ось Святогірська лавра, яка знаходиться в Донецькій області, навряд чи відмовиться від промосковської орієнтації.

Що буде в разі надання автокефалії

Отже, вже найближчим часом, в травні, Варфоломій може видати Томос про автокефалію.

Після цього в Києві повинен зібратися Всеукраїнський православний собор за участю всіх архієреїв, що підписали звернення до патріарха. Тобто всі єпископи УПЦ КП і Української автокефальної церкви. Також до цього собору, ймовірно, приєднаються і деякі архієреї УПЦ Московського патріархату. Як мінімум, один єпископ від МП вже підписав звернення, є підстави думати, що він на соборі не буде в повній самоті.

На цьому соборі представник Вселенського патріархату зачитає Томос, а архієреї виберуть зі свого складу предстоятеля нової церкви. Все це може статися вже в переддень святкування дня Хрещення Русі - тобто до кінця липня.

При цьому автокефалія церкви означатиме, що твердження новообраного керівника Константинополем не знадобиться.

Що буде з РПЦ МП?

За даними Держкомітету у справах національностей і релігій, станом на 2016-й рік в Україні налічувалося майже 11,5 тисячі парафій Московського патріархату; майже чотири тисячі - Київського; 868 - Автокефальних; 3297 - Греко-католицьких парафій та 890 - Римсько-католицьких.

При тому, що, за даними тематичного опитування Центру Разумкова, 64,7% українців вважають себе православними, з яких 39.5% співвідносять себе саме з Київським патріархатом, 23.3% - Московським (ще 25.45 називають себе «просто православними»).

Сьогодні, навіть без надання автокефалії, в Україні відбувався процес «українізації» православної церкви. В Україні за два роки понад 39 парафій УПЦ МП перейшли під юрисдикцію Української православної церкви Київського патріархату.

Однак багатьох священиків досі від переходу стримувала відсутність канонічності у УПЦ КП і страх стати «розкольником». Але після Томосу Варфоломія подібних страхів не буде, а значить, процес переходу парафій в нову помісну церкву, особливо на західній і в центральній Україні, може вирости в геометричній прогресії.

Також зрозуміло, що досить буде і тих, хто захоче залишитися в РПЦ МП. Швидше за все, в Україні ще довгі роки будуть існувати дві канонічні церкви. Саме так після здобуття незалежності в Естонії відновили власну православну церкву, а в 1996 році за підтримки естонської влади Вселенський патріарх відновив дію Томосу про автономію естонської церкви. І сьогодні в Естонії є парафії, як Константинопольського, так і Московського патріархату.

Також можливо, що поріділа парафіями УПЦ МП перейде під пряме управління РПЦ МП на правах екзархату. До речі, саме такий варіант передбачав настоятель Нікольського монастиря і духівник президента-втікача Віктора Януковича - старець Зосима Сокура, який помер у 2002 році. У своєму заповіті він вимагає від ченців своєї рідної Нікольської обителі не визнавати автокефалію, і перейти під безпосереднє управління патріарха московського. «У разі відходу України від Москви, яка б не була автокефалія, беззаконна або «законна», автоматично переривається зв'язок з Митрополитом Київським».

На думку відомого російського богослова Андрія Кураєва, створення єдиної української помісної церкви стане «ідеальним варіантом для православ'я в Україні», але буде «вкрай неприємно для московської церковної еліти».

Замість післямови

Створення канонічної православної помісної церкви стане важливим фактором зміцнення єдності українців.

Ряд експертів вже написали, що діючий президент намагається заробити собі важливі бали на церковному питанні в набираючих оберти президентських перегонах. Безумовно, якщо Томос про автокефалію буде виданий найближчим часом, Петро Порошенко назавжди впише своє прізвище в історію України золотими літерами. І цілком можливо, що це допоможе йому перемогти на президентських виборах 2019 року.

А якщо автокефалія не буде дана? Після настільки голосного краху Порошенко може втратити і той рейтинг, який має сьогодні, а значить, і шанси переобратися.

Ставки дуже високі і, швидше за все, Росія не зупиниться ні перед чим, щоб зірвати ймовірні домовленості про підписання Томосу. Так що заклик глави держави молитися за Вселенського патріарха, особливо в контексті недавньої історії зі Скрипалями, виглядає не тільки черговою фігурою мови.

Зворотній відлік пішов. Вже протягом найближчих тижнів ми дізнаємося, чи стане 2018 рік насправді історичним, як для вітчезнянного православ'я, так і для всієї України.
Роман Лазоренко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Церква #Україна #Порошенко #Варфорломій #Кирил #Філарет
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...