• Головна
  • Земля необітованна, або Як маніпулятори-нардепи залишають українців без грошей
16:30, 23 грудня 2017 р.

Земля необітованна, або Як маніпулятори-нардепи залишають українців без грошей

Земля необітованна, або Як маніпулятори-нардепи залишають українців без грошей

На цьому тижні депутати Верховної Ради так і не змогли зібрати необхідної кількості голосів за скасування свого ж рішення від 7 грудня про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Якщо президент України Петро Порошенко не накладе на це депутатське рішення своє вето, то країна продовжить ще один рік втрачати мільярди інвестицій, замість того, щоб ефективно на благо своїх громадян використовувати найцінніший ресурс, дарований Україні Богом.

Історія великого шахрайства

Україна входить до числа шести країн світу, в яких офіційно заборонена продаж землі. Наші побратими в земельній «невинності» не по розуму, а скоріше за божевіллєм в цьому питанні такі «великі» й «багаті» держави, як: Північна Корея, Венесуела, Куба, Таджикистан, Конго.

Чи не правда, вражаючий список «успішних» держав, гідних для наслідування?

Навіть Росія і Білорусь випередили Україну в успішному вирішенні перезрілого земельного питання. У Росії вже п'ять років діє ринок землі, а в Білорусі Лукашенко вже рік, як дозволив торгувати землею.

Але ж Україна дійсно володіє унікальним земельним фондом, який здатний залучити в економіку країни десятки мільярдів доларів.

Не можна сказати, що в Україні можновладці з моменту здобуття незалежності не розуміли, що негоже бідній країні сидіти на лежачих під ногами мільярдах злісної собакою на сіні. Ще в 1993 році Кабмін спробував ввести змінний податок з продажу землі, легалізувавши таким чином ринок сільськогосподарських земель. Але, як і сьогодні, депутати у Верховній Раді цю пропозицію благополучно завалили.

Однак, з 1998 року по 2001 рік, завдяки указу президента Леоніда Кучми «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», в Україні фактично була легалізована продаж землі. Але врата земельного раю знову зачинилися, коли в 2001 році Верховною Радою був введений перший раз мораторій на продаж землі.

Після чого він продовжувався нардепами ще сім разів за Кучми, Ющенко й Януковича.

Формальним приводом для продовження мораторію послужило те, що ще повністю не сформований земельний кадастр. Однак, за словами першого заступника міністра аграрної політики Максима Мартинюка, з кадастром все не так погано.

«Я можу з закритими очима гарантувати, що 95% приватної сільгоспземлі внесено в кадастр. Кадастр зараз повністю обслуговує ринок оренди. Ні у кого не виникає жодних питань з оформленням договорів, отриманням виписок з кадастру і т. п. Тому хочу сказати, що кадастр готовий до запуску обороту», - заявив Мартинюк.

Як українські земельні барони наживаються на мораторії

Але ж не секрет, що формально заборонена до продажу українська земля - ​​вже багато років збагачує наших земельних лендлордів. Українські латифундисти через договори оренди земельних паїв вже давно контролюють сотні тисяч гектарів українського чорнозему, а в списку топ-100 наших багатіїв мільйонери «від сохи» в останні роки все впевненіше витісняють стару гвардію, що зробила капітали на металі і вугіллі. Ось тільки формальні власники землі - прості селяни, як отримували, так і продовжують отримувати жалюгідні крихти зі столу наших земельних баронів.

Ось як виглядає звичайна робоча схема взаємин агрокомпаній і власників земельних паїв.

В Україні землю сільгосппризначення за законом купити неможливо, проте можна взяти в довгострокову оренду аж на 49 років. Оскільки у більшості селян немає реальної альтернативи, вони і здають свої ділянки в оренду за копійки. У підсумку всі вершки у вигляді надприбутків з українських плодоносних чорноземів знімає невелика купка агробаронів. Відзначимо, що виплати і по цим мізерним орендним ставках часто затримуються без всяких наслідків для агроарендаторов.

І відповідно вони сьогодні разом з чиновниками, які сидять з ними на корупційних схемах агрооткатіов, і складають земельну мафію, якої вкрай не вигідно створення прозорого ринку землі. Адже в такому випадку договори оренди потрібно буде переукладати на більш вигідних для селян умовах. А ставки оренди землі виростуть багаторазово. Та й до того ж у землевласника тоді з'явиться хороша альтернатива дешевої оренди - ділянку можна буде продати за хорошу ціну.

На думку економіста Михайла Кухара, тільки в разі зняття мораторію вартість землі в Україні зросте майже відразу на 76 відсотків.

За словами першого заступника міністра аграрної політики Максима Мартинюка, ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні в разі скасування мораторію на її продаж може скласти 50-60 тисяч гривень.



А вартість оренди, за скромними підрахунками експертів, може зрости відразу в 10 разів - з 40 до 400 доларів за гектар.

Всі ми трохи лендлорди, або Чому продаж землі зробить багатшими всіх українців

Не всі це знають, але навіть жителі українських міст в десятому поколінні мають право на безкоштовне отримання землі.

Кожен українець, який досяг повноліття, має право отримати безкоштовну землю від держави. Згідно зі законодавством, всі українці мають право на отримання від держави п'яти земельних ділянок на різні потреби: на ведення сільського господарства, будівництво дачі або садового будиночка і так далі.

Так, для ведення сільського господарства кожен українець старше 18 років може отримати два гектари землі. В реальності своїм правом скористалися поки всього 0,13% співвітчизників. Крім незнання своїх прав і боязні перед проходженням наших бюрократичних коридорів, - українців стримує і здоровий глузд. Що робити з цією землею, якщо ти не звик працювати на ній? Але ситуація кардинальним чином зміниться, якщо люди зрозуміють, що вони безкоштовно можуть отримати ділянку, яку на ринку можна без проблем продати за 4-5 тисяч доларів або здати в оренду за хорошою ставкою. А є ще варіанти отримати під цю землю іпотечного кредиту в банку, щоб вирішити своє житлове питання або кредит на розвиток власного бізнесу.

За оцінками експертів, вільний оборот землі залучить в економіку України близько 50 мільярдів доларів інвестицій. Що в тому числі може значно зміцнити гривню.

Страшилки для народу

Одним з улюблених аргументів політиків, які виступають від імені «народу», - це те, що в разі зняття мораторію багату і прекрасну українську землю вмить скуплять іноземці.

По-перше, як показує досвід наших сусідів у Східній Європи, нічого подібного ніде не відбулося.

До речі, в Україні іноземці мають право вільно купувати фабрики і заводи, і це чомусь не викликає у нас ні найменшого обурення. А ті іноземці, хто купили свого часу українські підприємства, успішно працюють і наразі, а ось багато з того, що купили «рідні» олігархи, вже давно здано на металобрухт.

По-друге, законом можна обмежити або взагалі заборонити іноземцям володіння землею (що і передбачається законопроектом Кабміну). Правда, це відразу зменшить конкуренцію, а отже вартість землі і можливий позитивний ефект для економіки від скасування мораторію.

Українські політики навчилися з успіхом маніпулювати народною думкою в земельному питанні. І в цьому вони гідні спадкоємці Володимира Леніна, який сто років тому зміг з купкою більшовиків зробити успішний переворот у величезній імперії, пообіцявши селянам - землю, солдатам - світ і народу - свободу. Як ми пам'ятаємо, за фактом українці отримали: колгоспи, війну і тоталітарний режим, але влада на 73 роки перейшла до тих, хто правильно сформулював гасла.

Сьогодні ментальні спадкоємці більшовизму лякають нас, що працьовитий український народ не може повноцінно розпоряджатися своєю землею, тому що відразу продасть її задарма всяким іноземцям. Однак кажуть це ті ж, хто за гречку звик купувати голоси жебрака українського електорату. Земельна реформа може стати важливим елементом для формування більш численного середнього класу. А це, як показує досвід розвинених країн, - головне щеплення від економічного і політичного популізму на майбутнє.

Однак при всій земельній мафії в питанні продажу землі, дрімучості нашого електорату в питаннях земельної реформи, у вирішення цього питання є не менше впливовий прихильник. Це Міжнародний валютний фонд. Для продовження програми співпраці з МФВ в 2018 році ліберазація ринку землі - одна з ключових умов нових траншів Фонду. Правда, для того, щоб піти проти волі земельних бариг, Петру Порошенко в даному питанні потрібно нехтувати не тільки думкою опозиції, а й багатьох членів власної партії. Чи стане 2018 рік першим роком земельної реформи або буде черговим втраченим шансом на інвестиційний бум, ми дізнаємося вже в січні 2018 го.

Роман Лазоренко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#земля #продаж #реформа
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...