• Головна
  • Липецький гамбіт Порошенко, початок епохи Трампа
13:21, 21 січня 2017 р.

Липецький гамбіт Порошенко, початок епохи Трампа

Подією №1 для всього світу на цьому тижні очікувано стала інавгурація обраного президента США Дональда Трампа. Однак в Україні цю новину затьмарила інша сенсація — президент Порошенко прийняв рішення закрити в Росії свою кондитерську фабрику.

Президентська гонка в Україні стартувала

«Париж вартий меси» - зауважив якось французький король Генріх IV, який перейшов з протестантів у католики. За здоровими роздумами, до схожого висновку прийшов і п'ятий український президент - липецька фабрика не варта програшу на чергових президентських виборах.

20 січня корпорація Roshen прийняла рішення зупинити виробничу діяльність Липецької кондитерської фабрики (Росія). Таке рішення, як повідомила прес-служба корпорації, було прийнято з економічних і політичних причин.

Починаючи з 2013 року, виробництво продукції на Липецькый кондитерці скоротилося в три рази. Причиною тому стало і різке зниження асортименту після заборони необґрунтованого Росспоживнаглядом у 2013 році імпорту української продукції ROSHEN на територію РФ, і активна дискредитація діяльності фабрики у російських та українських ЗМІ, і тиск органів влади в ряді регіонів на торговельні організації із-за продажу продукції фабрики, і зниження загального рівня купівельної спроможності населення.

У зв'язку зі спадом виробництва на фабриці і раніше регулярно проводилися масові скорочення персоналу. На сьогодні залишилися працівники (близько 700 осіб), які вже проінформовані про майбутню зупинку діяльності фабрики. Необхідне повідомлення про масове скорочення буде подано в Липецький центр зайнятості найближчим часом.

За період 2014-2016 рр. корпорація Roshen отримала і вивела в Україну дивіденди від липецьких активів у розмірі $72,06 млн.

Як зазначається, повне закриття фабрики відбудеться у квітні 2017 року.

Краще пізніше, ніж ніколи

З одного боку, рішення про закриття Липецької фабрики було очікуваним — з кожним місяцем російсько-української гібридної війни наявність у глави української держави активу в країні-агресорі ставало все більш токсичною для репутації Петра Олексійовича. З іншого боку, ймовірно, в душі Порошенко надто довго боролися бізнесмен і політик.

Так довго, що на останній прес-конференції російський президент Володимир Путін не відмовив собі в задоволенні потролити Петра Порошенка липецьким активом.

"Те ж саме стосується і наших іноземних інвесторів, у тому числі й українських інвесторів. Петро Олексійович Порошенко є одним із таких інвесторів, маючи на увазі, що він є власником досить великого підприємства в Липецькій області - фабрики "Рошен".

Там є і деякі проблеми, пов'язані з неповерненням ПДВ, і судові органи ввели певні обмежувальні заходи. Але фабрика працює ритмічно, виплачує зарплату, отримує прибуток і немає ніяких обмежень, пов'язаних з використанням цього прибутку, в тому числі і з переведенням його за кордон", - заявив із глузуванням Путін.

Після того, як стало відомо, що компанія Rothschild Trust, яку Порошенко призначив довіреною особою в "сліпому" трасті з управління його часткою у кондитерській корпорації Roshen не в змозі продати липецьку фабрику — в українського президента залишався тільки один гідний вихід із ситуації — закриття підприємства.

Зазначимо, що закриття фабрики нанесло відчутний удар по економіці російського Липецька, а її співробітники просто в шоці від майбутнього звільнення. Так, на міському форумі робочий липецької фабрики Сергій емоційно написав: "Суки!! Де мені тепер працювати???????????? 2 дітей та іпотека!!!»

Ціна коаліції - вибори або Аваков

Закриттям липецької фабрики саме в день інавгурації Дональда Трампа Петро Порошенко послав відразу кілька важливих сигналів.

По-перше, це послання новій адміністрації Трампа і старій Путіна — Україна не піде на поступки і не перейде за червону риску на шкоду своїм інтересам у перемовинах щодо можливої деокупації Донбасу. Українська влада не боїться загострення конфлікту з Росією.

По-друге, Порошенко як би натякає партнерам по коаліції «Народного фронту», що спроби будь-якою ціною утримати Арсена Авакова в кріслі міністра МВС, шантажуючи президента достроковими виборами, можуть більше не спрацювати.

Якщо ще рік тому рейтинги президента і його політичної сили стрімко летіли вниз, то сьогодні ситуація дещо змінилася.

На думку політолога Тараса Чорновола, якщо Порошенко вдасться провести відставку Авакова, зберігши коаліцію, то шанси побачити дострокові вибори в Раду будуть вельми невисокі.

«Своє дно Блок Порошенко пройшов навесні минулого року, під час прем'єріади. Потім прийшов Гройсман, який, на відміну від Яценюка, не викликає відторгнення, а підвищення тарифів в цілому змогли нейтралізувати роздачею субсидій. Непогано сприйняли і активність Луценка на посаді генпрокурора. Тому БПП, який відставав від Батьківщини майже в два рази, зараз знову змагається з тимошенківцями за перше місце в рейтингах. Тільки дурень піде на вибори, коли рейтинг має тенденцію до зростання. І нинішній рік, особливо на контрасті з попереднім, повинен видатися досить спокійним, якщо не трапиться якихось сюрпризів.

Хіба що восени або навесні наступного року БПП може розіграти таку комбінацію: або дострокові вибори, яких вони до того моменту вже не будуть лякатися, або відставка Арсена Авакова, з яким порошенковці більше не можуть працювати. Народному фронту, незважаючи на всю рекламу, не вдається підтягнути свій рейтинг, тому їм доведеться проковтнути відставку Авакова, як раніше проковтнули відставку Яценюка», - впевнений Чорновіл.

Безсумнівно одне, пожертвував, хоч і дещо запізно, своєю липецькою фабрикою, Порошенко значно зміцнив свої політичні позиції, як всередині країни, так і за її межами.

Початок епохи Трампа

Можна звинувачувати США у всіх смертних гріхах і ненавидіти янкі, але не можна не визнати — Америка, як і раніше, наддержава номер №1 у світі і від політики американського президента залежить дійсно багато.

Це яскраво продемонстрував миротворець Барак Обама — бажаючи вивести США з локальних війн на Близькому Сході і не бажаючи загострювати відносини з Росією — він став парадоксальним чином відповідальним і за громадянську війну в Сирії, і за зростання впливу ІГІЛ, а також анексію Криму і окупацію Росією частини Донбасу.

Погляди Дональда Трампа на світові проблеми у міжнародних експертів поки що викликають швидше жах. Його непередбачуваність, недосвідченість і бажання використовувати звичні бізнес-моделі в міждержавних відносинах сьогодні у багатьох викликають гнів і роздратування.

1486168769

Ще не вступивши на посаду, американський президент зумів посваритися з головними союзниками США в Європі та Азії — Німеччиною, Францією та Японією. Радіють явно приходу Трампа поки хіба що в Москві. Але, можливо, в Кремлі поквапилися записати новообраного американського президента в «друзі Путіна».

Так, наприклад, ініціатива Трампа про те, що він хотів би підписати з Росією новий договір про ядерне роззброєння викликала дещо нервову реакцію Москви. Адже сьогодні ядерний кийок — це, мабуть, єдиний фактор, який ще зберігає Росію в сонмі великих держав.

Останнім часом США максимально наблизили руйнівну силу звичайних озброєнь до ядерних і створили величезний арсенал в сто тисяч високоточних ракет і боєприпасів.

Також не обіцяє нічого доброго економіці Росії і активна підтримка Трампом виробників сланцевого видобутку газу і нафти. При Трампі США можуть стати провідним експортером вуглеводнів у світі, ще більше знизивши ціни на критично важливі для економіки Росії товари.

Під час своєї інавгураційної промови Трамп підкреслив: «Зовнішня політика США буде орієнтована на американські інтереси і американську національну безпеку».

Також Трамп зробить акцент на поверненні США втраченого промислового потенціалу.

«Боротьба за справедливі, але жорсткі торговельні угоди може привести робочі місця до берегів Америки, підвищення заробітної плати і підтримку виробництва США», - заявив Трамп.

Як би не були важливі майбутні відносини США та України, проте суть в тому, що за нас ніхто не проведе необхідні реформи і замість нас ніхто не буде боротися з корупцією. Як зазначила канцлер Німеччини Ангела Меркель, відповідаючи на різкий випад Трампа: «Ми, європейці, тримаємо нашу долю в наших руках».

Якщо українці будуть відповідати перш за все за себе — то навіть всесильний Трамп не зможе змусити нас звернути з обраного шляху. Насамперед, національний інтерес - це має бути написано на всіх дорожніх картах вітчизняних політиків, а їх метою - стати не схвалення від Трампа, а повага від власного народу. І закриття липецької фабрики - це крок у правильному напрямку...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Порошенко #липецькафабрика #вибори #Трамп #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...