• Головна
  • В Україні починають впроваджувати страхову медицину: все, що треба знати львів’янам про медичну реформу
варто знати
12:11, 14 січня 2017 р.

В Україні починають впроваджувати страхову медицину: все, що треба знати львів’янам про медичну реформу

варто знати

З початку року в Україні стартував перший етап медичної реформи, яка передбачає впровадження страхової медицини. Пересічні українці ще не відчули конкретних змін і мало про це знають, але на рівні МОЗ України, уряду та регіональних управлінь охорони здоров’я робота кипить.

032.ua зібрав найактуальнішу інформацію про те, як відбуватиметься медична реформа в Україні і чи готове до неї наше місто.

Кого торкнеться реформа першою.

За словами заступника міністра охорони здоров’я України Павла Ковтонюка, 2017 рік – це перший рік переходу України на фінансування охорони здоров’я за принципом державного медичного страхування. Цього року цей новий принцип стосуватиметься лише первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів. Вторинна допомога – лікарні – долучаться до нового принципу фінансування уже наступного року.

«Лікарні приєднаються до нового принципу фінансування у 2018 році , але 2017 рік для них буде підготовчим. Тобто первинна медицина буде переходити, а вторинна готуватися», - розповів 11 січня під час прес-конференції у Львові міністр охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

Які нові можливості з'являться у пацієнта?

У пацієнта з’явиться можливість вільно обирати будь-якого лікаря, оскільки буде скасовано територіальну прив’язку. Окрім цього, якщо робота лікаря не влаштовує пацієнта від може легко його змінити.

Це виглядатиме так: пацієнт приходить до іншого лікаря, каже, що буде лікуватися у нього, реєструється і відповідно реєстрація у попереднього лікаря анулюється. Все відбуватиметься в режимі онлайн за допомогою електронного реєстру.

Що зміниться для лікаря насамперед?

Для лікаря ж зміна полягає у тому, що він більше не буде сидіти і отримувати зарплату, а отримуватиме дохід, який залежатиме від кількості пацієнтів, які у нього є.

«Тобто, кошти розподілятиме сам пацієнт своїм вибором», - каже Павло Ковтонюк.

81333-1

На фото: заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. Джерело фото: http://dyvys.info/

Хто платитиме лікарям і скільки?

Сімейним лікарям гроші платитиме національний страховик, якого має створити Міністерство охорони здоров'я разом з урядом.

"Ціль стоїть, щоб до середини року контракт укладався вже національним страховиком, який буде називатися Національною службою здоров’я — це аналог Національного фонду здоров’я у Польщі, Британії. Такі є в багатьох країнах, які від імені держави страхують громадян. В національного страховика буде відділення, яке оформлятиме договори із закладами первинної медицини і платитиме лікарям за кожного пацієнта відповідно до тарифу", - каже заступник міністра. 

У тарифі за кожного пацієнта будуть враховуватися коефіцієнти ризику по статі та віку. Наприклад, коефіцієнт на дітей до року і на пенсіонерів буде вдвічі вищій за коефіцієнт контрольної групи чоловіків 18-39 років. За попередніми розрахунками, в середньому сімейний лікар отримуватиме від агенції "Національна служба здоров'я " 210 грн за одного пацієнта. Планується, що лікар приблизно буде обслуговувати 2 тис пацієнтів, тому його дохід буде високим. Платитимуть лікарям не за одну процедуру , а за ведення клієнта впродовж року. Під час ведення пацієнта кожен лікар буде повинен дотримуватися медичного протоколу.Послуга, яка надається не за медичним протоколом, оплачуватись не буде.  Реформа також передбачає, що зросте роль медсестер.

Звідки візьмуться кошти?

Часто вважають, що страхова модель медицини - це лише, коли люди купують поліс та роблять внески, в Україні ж пацієнт платити безпосередньо сімейному лікарню не буде. 

За словами Павла Ковтнюка, кошти будуть брати із загальних податків  - акцизу, ПДВ.

Ми запропонували для України, і Кабмін підтримав цю ідею, впровадити Солідарну систему страхування, яка базується на механізмі залучення внесків із загального оподаткування. Це означає, що ваші страхові внески не будуть залежати від того, чи ви працюєте і чи платите податки, вони будуть відраховуватися від загальних податків, які платять всі люди. Це такі податки, як ПДВ, які платять навіть під час купівлі чогось у магазині. Із цього ми братимемо кошти на медичне страхування. Якщо ми візьмемо з роботодавця, то зберемо дуже мало коштів, бо тіньова економіка. Тому всі платять — всі отримують. Це так звана британська модель страхування”, - пояснює заступник міністра охорони здоров’я України.

В Україні створять електронну охорону здоров'я.

Реформа передбачає реєстрацію пацієнта у лікаря. Дані про реєстрацію вносяться в електронний реєстр і відповідно до кількості записів в реєстрі лікарю будуть нараховувати кошти. Тому , як наголошує Павло Ковтонюк, важливим компонентом реформи є електронна охорона здоров'я.

Планується, що в Україні запровадять електронний реєстр, у якому буде міститися вся інформація про те, з якими скаргами звернувся пацієнт до лікаря, який той виписав йому рецепт, куди скерував на діагностику тощо. Тому кожен заклад має бути обладнаний комп’ютерами і електронними системами, щоб лікарі могли вносити дані про пацієнтів. Заступник міністра прогнозує, що вже в квітні можна буде користуватися єдиним електронним національним реєстром.

IMG_9667_1484149762

На фото: Павло Ковтонюк  у Львові на нараді з представниками обласної та районної влади і головних лікарів області.

Джерело фото: http://loda.gov.ua/

 В Україні з'являться госпітальні округи.

Реформа передбачає також створення госпітальних округів відповідно до методики, яку затвердив Кабінет міністрів України 30 листопада 2016 року.

Регіони мають самостійно зібратися і в дискусії визначити склад і межі госпітальних округів, і подати їх до Кабінету Міністрів, де відбудеться перевірка на відповідність методиці. Якщо методиці вони відповідають, то автоматично затверджуються.Тобто рішення про госпітальні округи передано на місця. Ми діємо повністю в дусі децентралізації, в дусі прийняття рішень там, де лікуються люди”, - каже Павло Ковтонюк.

Також він зазначив, що кожен госпітальний округ у 2017 році буде повинен розробити план власного розвитку під який уряд обіцяв виділити спеціальну субвенцію, щоб інвестувати у лікарні.

«Щоб ми знали у які заклади інвестувати для цього робляться ці округи», - додав Павло Ковтонюк.

Коли?

У регіонах реформа буде впроваджуватися у різний час, а на рівні міністерства рішення будуть прийматися у  конкретні терміни.

«У середині року ми будемо готові перейти на новий принцип фінансування, змінивши Бюджетний кодекс і закон про бюджет. У прикінцевих положеннях закону про бюджет є відповідний пункт, який дає можливість Кабміну в середині року внести відповідні зміни по медичній реформі, таким чином, якщо регіони будуть до того часу готові, вони зможуть розпочати перехід», - говорить Павло Ковтонюк.

Чи готовий Львів до медичної реформи?

Що стосується готовності Львова до медичної реформи, психологічно і професійно у місті немає перешкод на шляху до реформування, але не усі лікарні Львова зараз забезпечені комп'ютерами, які є обов'язковими для медичної реформи. Виправити цю ситуацію у місті спробують до 1 липня.

"На сьогодні наші установи на 100% не забезпечені комп'ютерами і це правда, але є вже погодження з міським головою, депутатським корпусом, що ми найближчим часом оголосимо процедуру закупівель і комп'ютери будуть закуплені на кожне робоче місце сімейного лікаря. Кошти візьмемо із тих, що затверджені у бюджеті розвитку на охорону здоров'я,», - розповів начальник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб.

Zub_volodymyr

Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб. Фото: facenews.ua

Також він зазначив, що після отримання інформації про реформу, у Львові  з грудня почали роботу з керівним складом і  вже сьогодні львівські лікарі починають розуміти, що на них чекає конкуренція.

«Якщо в нас є плюс-мінус 500 сімейних лікарів, то я думаю, що мешканці оберуть значно менше. Тим, хто погано знає, хамить пацієнтам - доведеться піти з роботи. Залишитися повинні найсильніші , найфаховіші спеціалісти, яким довіряють мешканці", - говорить Володимир Зуб.

Також начальник управління охорони здоров'я ЛМР зізнається, що на його думку, той варіант медичної реформи, яку зараз пропонують є найкращим.

«Звісно, це моя суб'єктивна думка, але я вважаю, що за 25 років намагань щось змінити, те що нам пропонують - це найліпше і найреальніше», - каже Володимир Зуб, втім він не відкидає можливості, що міністерство може отримати опір серед деяких лікарів в Україні.

«Ну от дивіться - до одного лікаря черга, а до іншого — ні і він нічого не робить, але зарплату отримують всі однаково. Нова ж система передбачає те, що той, до кого є черга отримуватиме більше, а до того, до кого не йдуть пацієнти, залишиться без грошей і чи захоче такий лікар таких змін?», - говорить Володимир Зуб.

А поки у Львові чекають на проект типової угоди, яка має діяти між пацієнтом і лікарем і продовжують готуватися до реформи. В якому саме місяці сімейні лікарі працюватимуть у Львові по-новому наразі точно не відомо, але за попередніми прогнозами це буде вже у другій половині 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...