• Головна
  • Відшумів «Шатун», або По кому кукувала «московська зозуля»
Головна тема тижня
13:15, 19 листопада 2016 р.

Відшумів «Шатун», або По кому кукувала «московська зозуля»

Головна тема тижня

Минулий тиждень відповів на питання, чому Майдан в Україні неможливо підготувати заздалегідь, і наочно продемонстрував, чим справжній народний протест відрізняється від його натужної імітації.

«Шатуна» вистачило на три години

В Україні з тривогою чекали дати 15 листопада. На цей день, згідно конспирологичного плану «Шатун» з оприлюдненої частини листування помічника російського президента Владислава Суркова, в Кремлі було призначено «народне повстання», яке повинні були підтримати лідери української опозиції, яких прийнято називати кремлівськими «консервами».

Частина українських експертів з іронією поставилася до публікації «Шатуна», запідозривши київські власті у спробі дискредитації будь-яких антиурядових акцій. Але події, і навіть дата дивним чином збіглися — правда, замість очікуваного Майдану вийшла пародія на народний протест.

Влада завбачливо, за рахунок українських платників податків відсікла від участі в акції дійсно реальних протестантів - дванадцять тисяч вкладників банку «Михайлівський». Останні вже більше півроку вимагали повернення вкладів, які з власної дурості, під великі відсотки, розмістили в банку, який не входить у Фонд гарантування вкладів. Закон про компенсації з бюджету понад мільярд гривень 15 листопада був оперативно проголосований в Раді і того ж дня підписаний президентом України Петром Порошенком.

Як виявилося, вся інша багатотисячна масовка прийшла тільки для того, щоб отримати свої 150-200 гривень за три години стояння перед Верховною Радою та НБУ. Судячи із записів численних відео, найчастіше «мітингувальники» навіть не могли назвати причину свого протесту.


Після цього, злякавшись або компрометації протесту, або звинувачень в іграх на руку Москви, скасували свої акції і профспілки.

«Московська зозуля» і подвиг Ляшко

Однак якщо на вулицях Києва протести нагадували фарс, то в будівлі Верховної Ради події розвивалися, як у сценарії цього голлівудського трилера.

Можна по-різному ставитися до лідера Радикальної партії Олега Ляшка, але його версія подій у будівлі під куполом - поки єдина, підкріплена фактами.

Спікер Андрій Парубій оголосив, що член фракції «Радикальна партія» Юрій Шухевич буде виступати від фракції "Батьківщина". До трибуни його вивів нардеп від "Батьківщини" Сергій Євтушок.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко вже біля трибуни зупиняє члена своєї фракції, нардепа Юрія Шухевича, сина командувача УПА Романа Шухевича. 83-річний нардеп, уже практично сліпий чоловік, повинен був, за словами Ляшка, оголосити про початок процедури імпічменту президента України Петра Порошенка. Папір про імпічмент йому нібито підсунули соратники Тимошенко і Медведчука.

582c118c555dd73dcb1151b6

Потім, за версією Олега Валерійовича, Юрія Шухевича планували вбити і викликати таким чином народне обурення, спрямоване проти Порошенка і нинішньої влади.

Нагадаємо, що після скандалу Юрій Шухевич все ж виголосив свою промову, в якій не було ні слова про імпічмент. Депутат закликав не допустити дестабілізації ситуації в Україні, а також вимагав створити тимчасову слідчу комісію для вивчення "таємних мінських протоколів".

В якості виконавця московського плану Ляшко прямим текстом назвав лідера фракції БЮТ Юлію Тимошенко, збагативши український політичний фольклор новими крилатими виразами - «московська зозуля» і «драна лисиця».

"Ця московська зозуля, одягнена в українські вишиванки, намагалася чужими руками реалізувати путінський кремлівський план по захопленню влади", — заявив Ляшко.

За словами лідера радикалів, Тимошенко хотіла загребти політичний жар чужими руками.

"Ти герой, ти хочеш відставки Петра – вийди на трибуну і скажи, що я хочу відставки Порошенка. Ти чого перед собою діда пхаешь, лисиця подерта, ти що собі дозволяєш? Моїх депутатів використовувати в кремлівських іграх?" – обурився політик.

Також заступник Ляшка з фракції нардеп Андрій Лозовий розповів про Олександра Білика, помічника кума Путіна Віктора Медведчука, який проник в цей день в Раду завдяки пропуску, що був видан на прохання Юлії Тимошенко.

582c118c555dd73dcb1151b7

Сама Юлія Тимошенко всі звинувачення на свою адресу спростувала, однак замість запропонованих Ляшко теледебатів виступила з заявою, що вона прощає лідера радикалів.

Відомий український політолог і колишній нардеп Тарас Чорновіл вважає, що Юрія Шухевича дійсно могли використовувати для брудної політичної провокації.

«Він хоч і старий, але мудрий чоловік, з досвідом. Завжди вибудовує свою лінію і до кінця її дотримується. Однак якщо на нього починають тиснути, говорити щось на бігу, то Юрій Шухевич може збитися і зробити масу непродуманих речей. Таке вже було у 90-х роках, коли їм маніпулювали і він «воював» з націоналістичними рухами і В'ячеславом Чорноволом.

Схоже, він збирався зробити досить жорстку заяву. Можливо, там була фраза, що якщо керівництво держави не буде рахуватися з патріотами, то це може закінчитися фатально. Тобто абсолютно нейтральна фраза, яку по сто разів на дню повторюють всі кому не лінь. Представники Радикальної партії стверджують, що Шухевичу підклали пропозицію про імпічмент... Процедурно це абсолютно безнадійна річ... Але сам факт, що це прозвучало б з трибуни, та ще з вуст Шухевича, міг спровокувати серйозну дестабілізацію. Я ознайомився з заявами всіх сторін, і, зізнаюся, позиція Андрія Лозового виглядає правдиво. А те, що Юлія Тимошенко говорила про прохання Шухевича провести у Верховну Раду людей з оточення Віктора Медведчука... Дивно, звідки він міг їх знати? А ось Юлія Володимирівна з оточенням цього політика знайома добре. Думаю, деяким політичним силам було вигідно сильніше качнути ситуацію. Тим більше, що тоді ще не було відомо про провал осіннього виступу «обурених мас»...

Чому не виходять «штучні Майдани»

Говорити про те, що план внутрішньої дестабілізації України остаточно провалився, поки рано. Попереду в Україні кілька важливих дат, до яких потенційні кремлівські ляльководи можуть приурочити нові протести. 22 листопада — день початку Євромайдана і 30 листопада - кривавий розгін студентів, який, власне, і призвів до переростання невеликій акції в справжній всенародний Майдан.

Здається, у замовників «Майдану-2016» є всі складові успіху. Непопулярна влада, погіршення соціально-економічного становища народу після підвищення тарифів, гроші і готові лідери з цілими парламентськими фракціями. Однак все одно чомусь не виходить.

Напевно, тому, що Майдан як справді народний протест не піддається точному математичному розрахунку і соціальному інжинірингу.

Нагадаємо, що головним спонукальним мотивом для двох справжніх Майданів став нахабний і безсовісний обман влади народу у першому випадку при підрахунку голосів на виборах, у другому - при різкій відмові від курсу на євроінтеграцію.

Безумовно, електронні декларації обурили співгромадян, але навряд чи стали одкровенням для них. Про нахабність чиновників у нас і так всі знали і розуміли.

І другий важливий фактор — під час гібридної війни з Росією, любий внутрішній заколот дуже мало відрізняється від зради. І українці це чудово розуміють.

Мабуть, у Володимира Путіна міг бути шанс на успіх Майдану-2016 тільки при одній умові. Якщо б він вивів російські війська з Донбасу і здав Україні з потрохами «ДНР» і «ЛНР».

Адже тільки тоді українські патріоти, як уявні, так і справжні, позбудуться від ганебного клейма «московських агентів». Однак, судячи по всьому, коли це станеться, тема Майдану піде з української політичної повістки вже природним шляхом, оскільки настане час чергових виборів у Раду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Майдан #Ляшко #Тимошенко #протест
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,82
39,97
EUR
42,88
42,97
PLN
9,86
9,90
Оголошення
live comments feed...