• Головна
  • Ідентифікація Трампа: Чи втратить Україна свого головного союзника?
14:16, 12 листопада 2016 р.

Ідентифікація Трампа: Чи втратить Україна свого головного союзника?

Якщо ви тримаєте їх за яйця, серце і розум не чинитимуть опору

Дональд Трамп


Результати президентських виборів у США стали неприємним сюрпризом, як для України, так і для переважної більшості країн, які традиційно вважаються Штати своїм головним союзником.
trumpump01_091116

І навпаки, в Росії перемога Трампа став мало не національним святом, а депутати Держдуми, перервавши своє засідання, оплесками вітали перемогу американського мільярдера.

Дійсно Україна сьогодні стоїть перед загрозою повного розвороту американської зовнішньої політики з січня 2017 року?

Щоб зрозуміти, давайте згадаємо передвиборчу риторику Трампа.

Прихильник Путіна і Кримнаша

Вранці, 9 листопада, екс-посол США в Росії Майкл Макфол назвав перемогу Дональда Трампа на виборах програшем для України.

«Сама програла в світі цієї ночі — Україна. Єдина ваша надія — серйозно займатися реформами і зберігати підтримку Європи», — написав він.

Макфол і інші експерти, даючи таку оцінку, перш за все виходили з скандальних передвиборних заяв Дональда Трампа.

Ще до оголошення себе кандидатом у президенти США, в 2014 році Трамп хвалив Путіна за "розумну" окупацію українського Криму. "Він провів Олімпійські ігри, а вже через день взявся за Україну. Лише через день. Дуже розумно. Він не хотів цього робити під час Олімпіади. Бум, через день все почалося, коли наші атлети вже виїхали, ми всі поїхали додому. Знаєте, коли він зайшов і захопив Крим, він вирвав серце і душу, тому що там були всі гроші. Це було несподівано. Мені про це раніше говорили, що всі доходи надходили саме з цього регіону. І оскільки це був головний джерело багатства, інша частина України зазнає невдачі, це станеться дуже скоро. Якщо ви подивіться, що вони там в Україні роблять, то зрозумієте, що це лише питання часу", - заявив Трамп.

Як видно з цієї заяви, Трамп не тільки практично похвалив Путіна за анексію, але й проявив повне невігластво, назвав дотаційний Крим регіоном, в якому «були всі гроші» України.

Вже будучи кандидатом у президенти, Трамп заявив, що його мало турбує Україна, але вперше висловив негативне ставлення до російської агресії.

"Мені все одно. Якщо Україна вступить в НАТО, чудово. Якщо ні - теж добре. Мені не подобається, що відбувається в Україні. Але Європу ця проблема зачіпає більше, ніж нас. І вона повинна взяти на себе провідну роль", - додав він.

У березні 2015-го Трамп пішов ще далі і раптом в інтерв'ю New York Times заявив, що він тепер "повністю за Україну". "Однією з речей, яка мене дратувала, була Україна. Але тепер я повністю за Україну, у мене є друзі, які живуть в Україні. Але коли українська проблема з'явилася, а Росія стала більше вступати в конфронтацію з нами, не схоже, щоб хтось цим займався, крім нас. А ми, на кого події в Україні вплинули найменше, тому що ми далеко. І навіть сусіди України, здається, не говорять про це. Подивіться на Німеччину, подивіться на інші країни. Здається, вони зовсім не залучені у вирішення проблеми. І я здивувався, чому країни, які межують з Україною або розташовані недалеко, нічого не роблять?" - сказав Трамп.

Але всього за чотири місяці до виборів, 27 липня кандидат-республіканець раптом припустив, що може визнати український півострів Крим частиною Росії, якщо стане президентом США. "Я подумаю над цим", - сказав Трамп на прес-конференції, відповідаючи на питання журналістів.

Трамп гробар Росії та допоможе Україні повернути захоплені території

Проте, незважаючи на такі скандальні проросійські заяви, частина експертів вважає рівним чином навпаки: в особі Трампа Росія нарешті отримає сильного суперника, який повторить подвиг Рональда Рейгана і завдасть смертельного удару по імперії зла. Вони насамперед виходять з того, що Трамп, ставши президентом, не буде так само терпляче, як Обама, дивитися на «забави» Путіна в Сирії і на Донбасі.

Почасти це підтвердив і сам Трамп, який заявив 1 серпня 2016 року, що якби він був президентом, Путін не посмів би напасти на Україну.

Ось і колишній глава Юкосу Михайло Ходорковський також вважає, що Держдума Росії поспішила з оплесками. Він зазначив, що економічна політика Трампа, який збирається скасувати всі обмеження на експорт американської нафти, убивча для Росії.

«Запутинцы хотіли Трампа. Ось він. Беру попкорн. Для початку розписуйтесь за падіння цін на нафту. І згадуйте Рейгана», — написав він.

Далі. Відомий російський блогер Аркадій Бабченко вважає, що «шанси, що США почнуть поставлять Україні «Абрамсы», стали вище».

А опальний російський бізнесмен Євген Чичваркін зазначає, що надії Росії на скасування санкцій при Трампа наївні. «Совки думають, що їм знову буде фортить, і санкції скасують. Це смішно. Вони не читали його книг. І їх чекає облом розміром з Садове кільце».

З фінансово-економічної точки зору перемога Трампа — це катастрофа для Росії. Його економічна програма містить серйозні потенційні загрози для російських еліт. Про це заявив керівник Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів Василь Колташов. «Старих умов, на які розраховують наші старезні еліти, не буде. І в цьому сенсі вони програли на цих виборах. Клінтон для російських еліт була б фінансово вигідна, а Трамп — ні. Вони (еліти) дуже скоро це зрозуміють», — підсумував Колташов.

Короля грає свита

Як досвідчений бізнесмен складну для себе ділянку зовнішньої політики Дональд Трамп довірить швидше за все досвідченим керівникам, а сам зосередиться на тому, щоб провести через сенат і конгрес свою радикальну програму скорочення податків на бізнес з 35 відсотків до 15.

Зовнішню політику традиційно в США визначають такі люди, як глава Держдепартаменту, міністр оборони, директор ЦРУ і віце-президент, який отримує свою конкретну ділянку. Так, наприклад, нинішній віце-президент Джозеф Байден відповідав в адміністрації Обами за Україну.

У зв'язку з цим цікаві погляди майбутнього віце-президента Майка Пенси: "Маленький і агресивний лідер Росії на світовій арені сильніше, ніж ця адміністрація, – це констатація болючих фактів. Це не підтримка Путіна. Це звинувачення на адресу слабкою і безпорадною політики Хілларі Клінтон і Барака Обами".

І це ще не все. "Провокації Росії потрібно зустріти силою США. І якщо Росія захоче продовжувати варварські атаки на цивільні особи в Алеппо, США повинні бути готові використовувати військові сили для ударів по військових цілях режиму Башара Асада, щоб запобігти гуманітарнiй кризi в Алеппо", - заявив Пенс.

Серед головних претендентів на пост Держсекретаря називають досвідченого політика Ньюта Гінгріча. Ось що він думає про Трампа та постачання Україні летального зброї:

«Думаю, що Трамп зніме цю заборону. Особисто я весь час виступав проти заборони. Впевнений, що український народ має право захищати себе і свою країну. Взагалі, така політика — підтримка української незалежності лише на словах, без надання сучасної зброї для захисту — є поразкою для США. При Трампа все має бути інакше.

Я ще хочу додати важливу річ — і Обама, і Керрі виступають проти надання летального зброї Україні. При цьому ми можемо стверджувати напевно, що президент Трамп розблокує питання надання зброї на користь України. Трамп може говорить приємні речі про Путіна, але тим часом він буде продавати Україні зброя», - зазначив dін.

Замість післямови

Поклавши руку на серце, спрогнозувати сьогодні реальну зовнішню політику адміністрації Дональда Трампа практично неможливо. Як ми бачимо, при бажанні можна знайти переконливі аргументи на користь абсолютно протилежних передбачень.

Реальне обличчя Трампа ми побачимо лише після інавгурації 20 січня 2017 року. Але яким би воно не було, ясно тільки одне — якщо в України буде сильна армія і ефективно працююча економіка, то навіть позиція такої могутньої країни, як США, буде безумовно важлива, але не критична. Як написав український класик:

«Та нехай собі як знають,

божеволіють, конають – нам своє робить ...»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Трамп #США #Россiя #Путин #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...