• Головна
  • Кухонні плити: розвиток, вибір, перспективи
Реклама
23:44, 3 липня 2016 р.

Кухонні плити: розвиток, вибір, перспективи

Реклама

Придбання сучасних побутових приладів для оснащення кухонь практично завжди починається з вибору моделі плити для приготування їжі. Від розміру, типу і марки плити залежить розташування меблів, холодильника та інших побутових приладів. Від того, будуть це газові плити або апарати, що використовують інший принцип нагрівання поверхонь, залежить конфігурація і потужність системи вентиляції кухонного приміщення. Плити займають центральне місце на кухні і концентрують навколо себе всі інші необхідні сучасній людині побутові прилади і меблі.

Майже два століття тому було здійснено спробу установки кухонної плити промислового виробництва. Раніше приготування їжі було покладено на стаціонарні цегляні печі, вогнища або каміни. Паливо в перших плитах було твердим: дрова чи вугілля. Поступово розвиток промислового виробництва і технологій призвело до відчутного прогресу, і в першому десятилітті двадцятого століття німецький концерн AEG вийшов на ринок з плитами, що працюють на електриці. Однак величезна інерційність розігрівання поверхні (перші електроплити нагрівалися близько 30 хвилин) і дефіцит електрики, а також дешевизна газу і загальна його доступність дозволила газовим плитам панувати на світовому ринку в перші дві третини двадцятого століття. Так в США в тридцяті роки на газі працювали близько 70 відсотків домогосподарств, а на частку електрики доводилося близько п'яти відсотків, решта ринку займали дешеві, стрімко втрачають популярність вугільні печі.

Електричні плити отримали величезний поштовх у розвитку в епоху розвитку електроніки, проникнення електрики в усі сфери життєдіяльності людини і повсюдної електрифікації. В даний час навіть плита, повністю працює на газі (конфорки і духовка), не може обійтися без електроенергії, яка використовується при запалюванні, роботі системи контролю витоку газу, для освітлювальних приладів і систем контролю і управління температурою.

Змагання між газом і електроенергією на кухні в даний час знаходиться в самому розпалі. Вартість енергоресурсів постійно коливається і різниться в різних світових регіонах, тому при виборі плит по економічності слід спиратися на конкретну вартість таких ресурсів, як газ і електроенергія у Вашій місцевості. Деяка інерційність плит на електриці стрімко ліквідується за рахунок новітніх індукційних технологій і використання сучасного посуду з поліпшеною теплопровідністю.

У той же час наявність відкритого полум'я при використанні газу призводить до необхідності підвищувати заходи безпеки і забезпечувати видалення продуктів згоряння з приміщення. Вихід запропонували інженери - використовувати симбіоз електрики і газу. В даний момент можна без особливих зусиль встановити духові шафи, що працюють на електриці і варильну панель, яка використовує як паливо газ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#газові плити #електричні плити
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,57
39,70
EUR
42,53
42,65
PLN
9,80
9,86
Оголошення
live comments feed...