• Головна
  • ЛКП “Лев” знову в епіцентрі скандалу
Подробиці
17:37, 8 червня 2016 р.

ЛКП “Лев” знову в епіцентрі скандалу

Подробиці

Навколо Львівського комунального підприємства «Лев», що діє як ветеринарно-стерилізаційний центр для безпритульних тварин, розгорівся справжнісінький скандал. Зоозахисники вимагають від міськради звільнити директорку підприємства і навести там лад, натомість сама очільниця підприємства каже, що після, того як вона прийшла на роботу, ЛКП “Лев” змінився і в кращу сторону.

ЛКП “Лев” уже здавна притягує скандали. Ще з 2013 року, у зоозахисників виникають конфлікти із очільниками цього комунального підприємства. Не оминули вони і Оксану Кошак, яку призначили на посаду директора ЛКП “Лев” у березні цього року. 

Призначення Оксани Кошак директором підприємства одразу викликало обурення у частини зоозахисників. Вони стверджували і стверджують досі, що Кошак призначили без публічного обговорення і відкритого конкурсу.

Натомість керівник відділу кадрів Львівської міської ради Галина Бордун говорить, що це не так. 

За її словами, у колишнього директора ЛКП “Лев” Олега Мацеха у лютому закінчився контракт і ще за місяць до того, він говорив, що не продовжуватиме його.

“Ми шукали керівника-управлінця. В нас тоді подалися 4 кандидатури і ми обрали
Оксану Кошак, яка мала управлінський досвід роботи. Оксана з березня працює на комунальному підприємстві і з того часу продовжує робити те, що прописано у статутному документі”, - каже Галина Бордун.

Пройшло кілька місяців з того часу, як Кошак призначили директором підприємства і зоозахисники вийшли на протест. У четвер, 26 травня, представники громадських організації "Зоозхисний фронт", та "ЕКО-захист", а також інші волонтери та зоозахисники влаштували пікет під стінами міськради, де у той день проходило пленарне засідання депутатів, але так, як до них ніхто не вийшов, вони увірвались у сесійну залу і озвучили свої вимоги.

Чого хочуть зоозахисники?

Волонтер-зоозахисник Мішанчук Володимир Борисович каже, що у зоозахисників є декілька вимог і перша із них – це звільнення Оксани Кошак.

“Ми вимагаємо звільнення Оксани Кошак у зв'язку із тим, що вона була призначена підкилимно, без проведення на це відповідного конкурсу і без, будемо так казати, публічного погодження із зоозахисним середовищем. Друга наша вимога – це провести конкурс для того, щоб вибрати гідну кандидатуру”, - говорить Володимир Борисович.

Також зозахисники вимагають проведення перевірки фінансово-господарської діяльності ЛКП "Лев" за останній період (з 01.02.2015 р по 01.06.2016 року) та перегляду доцільність будівництва "Центру адопції" на території ЛКП "Лев". Зоозахисники переконані, що замість того, аби будувати “Центр адопції” краще ті кошти скерувати на фінансування нагальних потреб ЛКП.

Зоозахисники також стверджують, що Оксана Кошак створює із комунальногого підприємство "Лев" організацію закритого типу.

«Розриваються угоди про співпрацю з волонтерами, які роками допомагали підприємству у прилаштуванні , лікуванні та догляду за собаками. Оксана Кошак видає накази, які обмежують право грамадянина бути опікуном, якщо він не проживає в місці відлову собак. Цим намагається зменшити кількість активних волонтерів «…щоб не шпионили…». Кошак О.В. безпідставно викликає працівників поліції, намагається обмежити доступ волонтерів до тварин, фото та відеозйомку. Не дозволяє працівникам ЛКП розповідати волонтерам про тварин, надання їм ветеринарної допомоги. Відмовляє волонтерам в організації та спонсоруванню спеціалізованої ветеринарної допомоги поза межами ЛКП "Лев" при специфічних захворюваннях тварин і необхідності в проведення їм спеціалізованого діагностування та лікування, що призводить в подальшому до запущення хвороби, погіршення стану тварин її каліцтва і летальних випадків", - йдеться у заяві громадської організації "Зоозахисний фронт" від 3 червня, яка адресована міському голові Львова, Андрію Садовому.

ЛКП “Лев” знову в епіцентрі скандалу, фото-1

На фото: Оксана Кошак на підприємстві ЛКП "Лев".  Автор фото: Olga Pikula у Facebook. 

Оксана Кошак вже три місяці на посаді керівника і каже, що під час її роботи на підприємстві дуже багато змінилося і в кращу сторону.

“По-перше, ми виконуємо і навіть перевиконуємо план з відлову. Ми зараз ввели грумінг для того, щоб тварини були більш презентабельними і люди активніше їх прилаштовували. Я веду активну просвітницьку діяльність, максимально запрошуємо на наше підприємство школярів і  відвідую школи. Було оголошено тендер на закупівлю автомобіля. Що ще… В принципі майже на 80% закрито штат. Теж находимо можливості для преміювання персоналу, для того, щоб люди були більш зацікавлені в роботі, ну і ключове досягнення – це запис онлайн-трансляції. Люди можуть на власні очі побачити, як працює ЛКП”, - розповідає у коментарі 032.ua пані Оксана.

Стосовно звинувачень зоозахисників з приводу того, що на підприємстві не усім собакам надають необхідну ветеринарну допомогу Оксана Кошак каже: “місто ж взагалі не виділяє коштів на лікування тварин. Наша задача – відловити, вакцинувати, стерилізувати, 10 днів перетримати і потім прилаштувати або відпустити на місце відлову. Це є та частина, на яку місто виділяє кошти. І все. Коли привозять хворих тварин, яких ми зобов'язані лікувати, то ми для цього маємо використати або власні кошти. Бо станом на сьогодні наше підприємство навіть “в нуль” не виведене. А я вже мовчу про прибуток. Тобто використовуємо кошти волонтерів, доброчинців. Якщо міськрада прийме рішення, що ЛКП “Лев” має працювати, як клініка для безпритульних тварин, то для цього має бути рішення міськради, мають бути виділені кошти, внесені зміни в статутну діяльність, тільки тоді ми зможемо фахово, без допомоги волонтерів, чи використовуючи додаткову допомогу волонтерів, здійснювати лікування тварин”.

ЛКП “Лев” знову в епіцентрі скандалу, фото-2

На фото: собака на прізвисько "Капелька". 

За словами волонтерів, у собаки була давня травма задніх кінцівок, але він здоровим і активним та швидко пересувався на передніх лапках. Втім, як стверджують зоозахисники з незрозумілих причин керівництво ЛКП "Лев" вирішило приспати собаку.

До слова, цього року депутати виділили з бюджету розвитку 2,5 млн грн. і станом на сьогодні на підприємстві працює 19 людей.

На запитання, чи не планує Кошак покинути цю посаду через обурення деяких зоозахисників, вона відповідає так: “звичайно, що ні. Я керуюсь законодавством України,- продовжує вона, - статутом підприємства, довіреного мені, і виконую свою роботу згідно з положення Львівської міськради і тому я розумію, що є незадоволені люди. Але потрібно дивитись в корінь проблеми – в чому не задоволені? В тому, що ми дотримуємось ухвали , а не побажань волонтерів? Ну, тоді, давайте міняти доповнювати ухвалу, шукати коштів у міському бюджеті для лікування тварин”.

Тим часом, міськрада робить спроби вирішити конфлікт і уже двічі провела круглий стіл з учасниками конфлікту.

Посадовцями Львівської міськради також прийнято рішення створити спеціальну робочу групу, яка розслідуватиме діяльність ЛКП "Лев" та її очільника.

Керівник управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко каже, що у склад спеціальної робочої групи ввійдуть тільки кваліфіковані і незалежні фахівці, які не стосуються жодної із сторін конфлікту.

Хто ці незалежні фахівці, наразі ще невідомо, як і те, коли буде результат від діяльності цієї робочої групи.

Самі ж представники зоозахисних організацій кажуть, що чекати довго вони не збираються і якщо їх не почують, то вони проведуть ще один протест. Заплановано, що він відбудеться уже завтра, 9 червня, під стінами Львівської міськради.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ЛКП "Лев" #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,33
39,40
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...