• Головна
  • Виборці не готові голосувати за кандидатів від об’єднаної опозиції - опитування
16:30, 5 березня 2012 р.

Виборці не готові голосувати за кандидатів від об’єднаної опозиції - опитування

На виборах до парламенту українці не готові голосувати за кандидатів, висунутих об’єднаною опозицією. Водночас, опозиційні партії мають більше шансів пройти до Верховної Ради, якщо підуть на вибори окремо. Про це свідчать результати опитування, проведені Соціологічною групою «Рейтинг».

Єдиний варіант об’єднання, за якого майже досягається кумулятивний ефект – це єдиний список партій Батьківщина та Фронт змін. Таке об’єднання, наразі, готові підтримати 30% виборців, при цьому «по одному» партії можуть отримати 31%.

Лише на Заході таке об’єднання дає приріст: 51% – «по одному», 53% – «разом».

Основна проблема в тому, що прихильники Фронту змін таке об’єднання сприймають гірше (лише 75% прихильників готові вже підтримати єдиний список), ніж прихильники Батьківщини (90%).

Водночас втрати по лінії Фронту змін компенсуються за рахунок перетоків від Свободи, Громадянської позиції, Європейської партії, Нашої України. Також таке об’єднання готові підтримати до 10% «невизначених» та «проти всіх».

Цікаво, що приєднання до цього об’єднання (Батьківщина + Фронт змін) Свободи не додає йому електоральної ваги. Єдиний список партій батьківщина, фронт змін та свобода наразі готові підтримати теж 30%, при цьому «по одному» партії можуть отримати до 35%.

Не досягається кумулятивного ефекту і при об’єднанні провладних партій. За єдиний список Партії регіонів, Народної партії та Сильної України готові вже проголосувати 21%, при цьому «по одному» партії можуть отримати 23%.

Найбільш впевненими за такого формату почуваються прихильники Партії регіонів (майже 90% прихильників готові вже підтримати єдиний список). Водночас цього не можна сказати щодо інших можливих учасників: Народної партії (лише 52%) та Сильної України (лише 64%). Додає цьому об’єднанню те, що за нього вже готові проголосувати до 10% «невизначених». Зовсім пасивними є прихильники КПУ – лише 5% з них можуть проголосувати за такий об’єднаний список. Найбільш перспективне таке об'єднання для Сходу та Донбасу.

Опитування проводили з 14 по 24 лютого. Участь в опитуванні взяло 4 тисячі респондентів зі всієї України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,75
39,85
EUR
42,75
42,90
PLN
9,84
9,90
Оголошення
live comments feed...