• Головна
  • Спадщина СРСР, або Де живе "совок" (ФОТО)
Тема для обговорення
09:00, 20 березня 2016 р.

Спадщина СРСР, або Де живе "совок" (ФОТО)

Тема для обговорення

В Україні зносять пам'ятники, перейменовують вулиці, селища, міста... але "совок" продовжує жити. У головах. Причому, як правило, в головах тих, хто так бореться за його викорінення.

Уже майже 25 років як немає Радянського Союзу, однак та ідеологія, яка закладалася в голови людей десятиліттями, виявилася настільки живучою, що її відгомони можна почути/побачити і сьогодні. Судячи з деяких "залишкових" явищ "совка", він трохи адаптувався під нові реалії, змінив колір, але по суті - все той же "совок".

Пам'ятаєте стару "совкову" традицію покладати квіти до меморіалів? (Ні, в тому, щоб вшанувати пам'ять героїв, немає нічого поганого - але важливо як це робити - ред.) В Харкові губернатор Ігор Райнін практикує килимові доріжки, правда, не червоні (декомунізація ж), а зелені.

Харьков

Харьков

А ще в Харкові дуже люблять вихваляти дії місцевої влади. Причому роблять це як раз в стилі "совка". Тут і хвалебні статті і фотозвіти, як перші особи міста "садять" дерева або допомагають жителям. Піар доходить до того, що влада може "похвалитися" звичайнісіньким прибиранням вулиць або перетворити відкриття ще однієї групи в дитячому садку в помпезне подання.

При цьому "народність" чиновника - показна, тільки для фото і відеозйомки. Насправді, чиновники, як і раніше, залишаються дуже закритими. Як було прийнято при "совку", запитати або підійти до чиновника без відома його секретарів або помічників - не можна.

Яскравий приклад - Дніпропетровськ. Тут до сих пір діє традиція круглих столів, щотижневих звітів влади, під час яких на гострі питання практично неможливо отримати конкретних відповідей.

Але якщо деякі хоча б прикриваються ідеєю про декомунізацію, то інші відкрито її ігнорують. Наприклад, в Кривому Розі досі не перейменували жодної вулиці і не знесли жодного пам'ятника епохи СРСР.

Декомунізацією зайнялися самі жителі. Активісти знесли всі пам'ятники Леніну та іншим одіозним особистостям радянського періоду, хоча, за словами активістів, до їх знесення вони зверталися в мерію з пропозицією демонтувати пам'ятники цивілізовано, виготовити таблички і перенести їх у відведене місце в одному з парків.

На даний момент в Кривому Розі досі не демонтовані постаменти, на яких стояли пам'ятники Леніну, Артему. Деякі городяни вважають що навіть самі руїни пам'яток важливі для нинішньої влади як "зчіпка", "зв'язка" з радянським минулим, для формування "радянського" світогляду громадян, готових ненавидіти ідеологічних опонентів і на цьому ґрунті слухняно голосувати за "зберігачів радянських скреп".

кривой рог

кривой рог

Це все на поверхні, але якщо копнути глибше ...

Метінвест в Маріуполі. На перший погляд, дуже просунута, майже європейська компанія. Але це тільки фасад. А по суті - все той же совок. Якщо раніше у місті диктувала правила життя партійна номенклатура, то зараз, після перемоги на виборах кандидатів від Метінвесту, - номенклатура корпоративна. А підходи - ті ж. Відбір кадрів в усі керуючі структури - виключно за ознакою лояльності до системи. Піар депутатів-метінвестовців - в кращих традиціях совка. «Вася Курочкін відвідав пологовий будинок і поцілував в чоло першу народжену в цьому році крихітку». «Вася Курочкін побував в дитячому садку на святі». «Вася Курочкін перерізав стрічку на урочистому закладенні майбутнього пам'ятника» і так далі. Вождізм - в усьому. А будь-яка альтернативна думка сприймається як особиста образа вождя. У Маріуполі вже сміються - слово «піар» в устах мера Вадима Бойченко набуло яскраво негативний відтінок, тому що саме їм він невтомно нарікає будь-які спроби конструктивної критики. Верхом неприйняття інакомислення став недавній виступ довіреної особи Вадима Бойченко на виборах, генерального директора комбінату ім. Ілліча Групи Метінвест Юрія Зінченка на останньому засіданні виконкому. Вислухавши критичні зауваження представників Центру громадянського контролю «Дій!» Ініціативної групи «Разом», він безапеляційно заявив: «Якщо у нас така громада, то навіщо вона взагалі потрібна?» А й справді, навіщо? Набагато простіше, як при совку, однопартійна система та безголоса маса.

Мислення в стилі СРСР, звичайно ж, більшою мірою спостерігається у людей старшого покоління. Зрозуміло чому. Але ж і більшість керівних посад займають люди не молодше 45 років, а відповідно свої звички вони нав'язують тим, хто у них в підпорядкуванні. Яскравий приклад - система освіти. До сих пір у багатьох школах вважається: "вчителька сказала, значить, так правильно". Хоча іноді такі підвалини призводять до негативних наслідків.

Львів. 1 вересня. На вулиці більше 30 градусів спеки. Але за планом школярі повинні простояти на лінійці більше 40 хвилин, поки виступлять всі вчителі і депутати. Мабуть, вони впевнені, що без їх напутніх промов навчальний рік не настане. Обов'язкова показуха в кращих традиціях СРСР призвела до того, що кільком учням, в тому числі і першокласникам, стало погано, викликали екстрену медичну допомогу.

Грішать "совковістю" і ті, хто яро бореться за європейське майбутнє України. Губернатор Одеської області, не дивлячись на всю прогресивність і заявлені нові методи політики, як і звичайний одеський чиновник, ласий до розкіш. Насамперед, отримавши посаду голови ОДА, Михайло Саакашвілі затіяв ремонт у своєму кабінеті. І поки по обладміністрації ходили чутки, що кабінет у Саакашвілі буде прозорим - зі скляними стінами, робочі заносили шкіряні дивани і крісла, дорогі стільці і столи. На стіні, на самому видному місці - в кращих традиціях совка, висить портрет президента.

одесса

одесса

До речі про реформи. Вони є, але їх, як би, немає. Це ми про Дніпропетровську, де нові поліцейські отримали в спадщину від ДАІ паперові протоколи. Незважаючи на наявність планшетів, саме на них вони і заповнюють протоколи. Хоча, як кажуть самі дніпропетровці, - на планшеті це зайняло б набагато менше часу і через ДТП не утворювалися б пробки. Чим не совок?

Загалом, незважаючи на титанічні зусилля, совок як і раніше живий. І, мабуть, тільки одне місто в Україні можна умовно назвати містом, яке перемогло совок, - це Київ. Як кажуть місцеві жителі, "Київ - сучасне і європейське місто". У столиці влада вітає вуличні арт-проекти, запустила систему електронних петицій і уникає пафосних торжеств. Але на жаль це стосується тільки місцевої влади.

Апофеозом совдепа в Україні є не що інше, як Верховна Рада. Урядові кортежі хоч і відмінили, але їздити вони від цього зовсім не перестали. Прем'єр-міністр України не нехтує дорогими авто і охороною, хоча ініціатором заборони на кортежі був саме він.

Заповідник "совка", або республіка ОРДЛО

Страждаєте за "совком"? Тоді вам сюди. В окупованих районах Донецької і Луганської областей намагаються відтворити ілюзію СРСР. Тому усім, хто страждає від нестачі совдепії, рекомендуємо купити тур в ОРДЛО. Тут і культ вождів, і заборона зібрань і мітингів, і захарята замість жовтенят. Забуті конкурси пісні та строю, хто швидше одягне протигаз або розбере автомат Калашникова - це не сторінки з минулого, а реалії життя окупованих територій. причому не тільки в Донецьку і Луганську, а й в окупованому Криму. Там відродили ГТО, і тепер під час дощу і холоднечу, сонце і спеку кримчани здають норми "Готовий до праці й оборони - ГТО".

Правда, на жаль для шанувальників радянського періоду, "совок" пишним цвітом розквітнув тільки в пафосі, пропаганді і брехні, але не в економіці.

Ковбаси по 2,40 і булочок по 3 копійки вже немає і не буде ніколи.

Ольга Каленіченко

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...